„La Baie”, te speli pe cap cu regulile! Praf, clădiri suferinde şi PERICOLE în noapte (FOTO)

„La Baie”, te speli pe cap cu regulile! Praf, clădiri suferinde şi PERICOLE în noapte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Eşti la baie, dom´le!”, par să spună cei care te obligă practic să… te speli pe cap cu toate regulile convieţuirii în comun, regulile de bun-simţ şi prevederile legale care ori nu se aplică, ori n-au efect, din cauza amenzilor mici.

Nu numai piatra cubică, străzile înguste, întortocheate, care se împrăştie dintre Piaţa Centrală spre Dunăre şi spre Centru, praful, clădirile cu pereţi canceroşi, lumea săracă şi pestriţă te fac să vrei să scapi – parcă şi aerul este unul dintr-un pod vechi de casă! Ţi-e şi silă să calci pe Strada Traian, de atâtea ori bortelită, plină de maşini şi claxoane, nesigură la traversat! Este cea mai lungă arteră din oraş, care desparte în două urbea veche: pe stânga, cum priveşti dinspre Bariera Traian, intrare în oraş, spre Dunăre; una simandicoasă, domnească, şi alta, pe dreapta, de gălăţeni vechi şi sfătoşi, de târgoveţi, pieţari, proprietari de case şi locuitori la bloc, de romi în costume înveselite. Oprim întâi la Baia Comunală, unde am vorbit cu cei mai mulţi dintre interlocutorii noştri. Care au adunat şi ne-au vărsat multe nemulţumiri, şicane zilnice şi… nocturne!

În război cu taximetriştii

Dl Ionel Tudosă, dintr-un bloc al Asociaţiei de proprietari nr. 122, este foarte revoltat de mizeria lăsată, noaptea mai ales, şi mai ales de gălăgia făcută de taximetriştii care parchează în apropiere , lucru confirmat şi de alţi locatari. Dimineaţa, de unde au staţionat taximetriştii se poate aduna o „recoltă” bogată de ambalaje, PET-uri şi mormane de coji de seminţe! Sunt multe taxiuri în apropierea Băii Comunale, iar cetăţeanul le-a şi numărat: sunt zece, la care se mai adaugă uneori opt. „Păi aici nu avem magazine, nu este gară, nici spital, dar avem un cârd de taximetre! De ce? La Spitalul Judeţean, unde vine atâta lume, sunt parcate numai zece, la Magazinul General, sunt şase, la Lidl, doar patru, iar la noi, 18. De ce?! Plus că e interzis de Codul Rutier să fie staţie de taximetre la mai puţin de 25 de metri de intersecţie şi de staţia de autobuz de acolo!” Este drept, birourile Stării Civile gălăţene sunt şi ele aproape, poate are cineva nevoie de taxi. „Dar de ce nu parchează acolo? Iar Starea Civilă s-a mutat numai de vreo doi ani la noi, pe când staţia de taxi are vreo patru ani!” Păi, e treaba firmelor de transport dacă aici câştigă sau nu… Constatăm că supărarea vine însă din evidenţa că aglomeraţia de maşini înseamnă de fapt aglomeraţie de belele! Cum cele două WC-uri ecologice din zonă au fost desfiinţate, taximetriştii sunt obligaţi să se descurce… stropind cu… vorba aia spaţiul verde sau pereţii blocurilor! Noaptea, când nu-i poate vedea careva, pot face şi treaba cealaltă, mai importantă! Dar dacă aceea pute, este şi mai greu de suportat gălăgia, care trece şi prin geamuri închise: noaptea, şoferii conversează tare, râd, dau muzica la maximum, îşi umplu timpul fără să le pese, spune proprietarul de la bloc. Ce mai, nu poţi să pui geană pe geană!

Mai multă siguranţă!

Oamenii care s-au adunat în timp ce vorbeam cu proprietarul s-au plâns şi ei că nu prea vin patrule de poliţie în zonă, mai ales noaptea, sau că nu se bagă peste cei violenţi. De pildă la blocul „A”, „doi derbedei rămaşi fără părinţi, beau toată noaptea şi fac scandal! Au fost şi amendaţi, dar tot nu se liniştesc! În timp ce mătuşa lor şi-a umplut casa cu pisici” – spune o doamnă căreia îi protejăm identitatea, se înţelege de ce. În dimineaţa în care am vorbit cu locatarii, o maşină de la Poliţia Locală şi-a făcut însă prezenţa şi am văzut şi poliţişti făcând rondul. Când vine Poliţia noaptea, taximetriştii se cuminţesc – completează oamenii, acum că îi văd. „Vrem să vină mai des patrulele şi pe aici, că altfel nici la gunoi nu te simţi în siguranţă când ieşi seara! Sunt tineri care beau în stradă, înjură tare. Ne e teamă!” Şi doamna Aurelia Dragomir spune că i s-a smuls lănţişorul de la gât chiar în scara blocului, ziua  în amiaza mare! Iată că avem şi noi Bronxul nostru, în zone de altfel centrale ale oraşului…

Mai bine cu una decât cu două…

Dată trecută când „Viaţa liberă” a trecut prin zonă, nu una, ci două societăţi de salubritate îşi disputau zona, dar cetăţenii se plângeau de mizeria rămasă. Acum a rămas doar una, Ecosal, pe poziţie, însă situaţia, culmea, s-a mai îmbunătăţit de atunci, susţine preşedintele Asociaţiei nr. 122, din zona Băii Comunale. Administratorul, care a ţinut să rămână anonim, s-a plâns că Primăria i-a desfiinţat frumuseţe de gard viu pus în jurul blocului. În schimb, la blocul A 9, unde Primăria a pus un gard viu anul trecut, jumătate din fire nu s-au prins. Gospodarul, care spune că a plantat, de unul singur, peste 130 de pomişori, se plânge şi că membrii asociaţiei fac urechea toacă când e vorba să contribuie şi ei cu ceva la înfrumuseţare, să facă un pic de muncă voluntară.

Un… autobuz numit dorinţă

O altă nemulţumire generală sunt legăturile cu oraşul în transportul public. Linia de autobuz 36, de când nu mai este făcută de tramvaiul care trecea prin faţa Cimitirului „Eternitatea”, „aduce doi-trei călători din Piaţă, dar zecile care vor să meargă spre Cimitir trebuie să o ia pe jos şi la deal! Autobuzul 36 să revină deci la vechiul traseu de tramvai! Şi în staţie stai o grămadă! Iar tramvaiul de pe linia 7 este unul singur şi aştepţi un ceas ca să vină în staţie!” Gospodarii se plâng şi de refugiul din staţia auto de la Baia Comunală: jos calci pe spărtură de piatră, iar băncuţa n-a fost prinsă trainic, a trebuit sudată şi te agăţi în ea! Cândva, chiar după revoluţie, multe staţii au fost concesionate unor investitori numai cu condiţia de a pune ei băncuţe, acoperiş; Romtelecom urmând să pună şi telefoanele publice. Cel puţin telefoanele publice au fost detronate de cele mobile, dar de restul obligaţiilor, valurile de consilieri care s-au succedat prin Consiliul Local au uitat!

În sfârşit, Schimbare!

„Stau de 34 de ani aici, dar trotuarele astea n-au fost niciodată reparate”, arată pensionara Aurelia Dragomir în lungul străzii Traian. Vestea că artera esenţială o să fie în sfârşit lărgită ori n-a ajuns pe aici, ori nu e încă şi crezută. Autorităţile au informat deja că se apucă: până la sfârşitul anului chiar, după modelul de calitate al străzii Oţelarilor, modernizarea străzii trebuie terminată de la Metro până în Barieră, „inclusiv Bariera Traian, strada Al. Măcelaru până la Transurb şi porţiunea de la Parcul Rizer până la Baia Comunală”, ne asigura recent ing. Radu Dinu, directorul Direcţiei Generale de Infrastructură şi Lucrări Publice din cadrul Primăriei. Doar că va fi iar mizerie la Baie: de acolo până în str. Tecuci, se vor scoate şinele de tramvai şi piatra cubică. Mă întreb ce se va face cu ea, când avem străzi declarate istorice, iar meşterii pietrari sunt rari… Dar să nu fim prea cusurgii! Vor fi două benzi de circulaţie pe tronsonul str. Tecuci - Piaţă, se va reabilita trotuarul pe mai bine de 300 m. şi aproape 500 de m. Şi trotuar nou-nouţ urmează să fie construit. Dar să lăsăm ce „va fi” – a început ceva? Iată, se pregăteşte Schimbarea: evacuarea imobilelor de pe un tronson care va fi semnificativ schimbat: din str. Tecuci spre Brăilei, pe partea stângă, se va demola!

Magazinul cu etaj din faţa Muzeului de Artă a fost deja evacuat de marfă! Lucrurile încep să se mişte pentru lărgirea, pe patru benzi chiar! (pentru peste jumătate de km), a unui drum îngust, aglomerat, dar şi cu cot, mereu cu ambuteiaje! Luna trecută, Primăria a trimis deja notificări pentru expropriere. Am reuşit să vorbim cu vecini de pe partea dreaptă a străzii, care aflau însă abia acum, de la noi, că vor avea parte de şantier şi că rămân fără vecini.

„Suntem în faza pregătitoare a lucrărilor, se întocmesc documentele necesare expropierilor”, ne-a confirmat încă o dată Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Expropierile se vor face cu despăgubiri, dar la preţuri normale, demolările fiind hotărâte, conform legii, „pentru realizarea unui obiectiv de interes public”, a mai precizat purtătoarea de cuvânt.

Citit 5776 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 14:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.