REPORTAJ/ Piaţa Centrală - între zarzavaturi şi utilaje. Ce aşteptări au de la autorităţi, gălăţenii din cartier (FOTO)

REPORTAJ/ Piaţa Centrală - între zarzavaturi şi utilaje. Ce aşteptări au de la autorităţi, gălăţenii din cartier (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

La ultima vizită a reporterilor „Vieţii libere” în Piaţa Centrală, gălăgia cea mai mare o făceau vânzătorii ambulanţi care îşi strigau preţurile în gura mare, dar şi echipajele de deszăpezire, care se chinuiau să cureţe gheaţa şi zăpada rămase printre maşini şi pe linia de tramvai, la acea vreme încă neatinsă de proiectul de reabilitare al străzii Traian.

Joia trecută, însă, imaginea era una complet diferită. Nervii celor care veneau cu maşina în piaţă să cumpere câte ceva erau întinşi la maxim, din cauza unei lipse acute de locuri de parcare, pieţarii şi majoritatea cumpărătorilor erau doborâţi de soarele arzător încă de la primele ore ale dimineţii, iar muncitorii lucrau de zor la montarea liniilor de tramvai de la rondoul din piaţă, pentru ca tramvaiele să îşi reia circulaţia cât mai curând.

Zarzavaturi, invitaţii la cumpărături ieftine (trei bureţi de vase la un leu, roşii din grădină, pepeni şi altele), dar şi zgomote de ciocane, pickhammere, ţipete ale muncitorilor, precum şi turaţia motoarelor utilalejor. Astea sunt primele lucruri care îţi sar în ochi la o plimbare de câteva minute prin Piaţa Centrală a Galaţiului.

Din cauza căldurii, nici cititorii nu s-au înghesuit la chioşc, însă ne-am întâlnit cu mai mulţi prin cartier, acolo unde ne-au expus problemele zonei, precum şi ce aşteaptă de la autorităţi. Unul dintre aceştia a fost domnul Teodor Durcău, un gălăţean care îşi duce zilele în acest oraş de aproape un secol. Bătrânul în vârstă de 90 de ani ni s-a plâns de mai multe aspecte neplăcute ale zonei, însă principalele nemulţumiri ale omului au plecat de la „munca de mântuială făcută de autorităţi, atunci când au turnat asfalt”.

Cu toate astea, cea mai mare curiozitate a oamenilor din cartier se leagă de staţia de tramvai. „De atâta timp nu mai circulă tramvaiul pe aici, iar acum nici autobuzul nu mai ajunge până în piaţă. Suntem oameni bătrâni, ne vine greu să ne târâim cu sacoşele după noi, prin căldură, până la fosta farmacie Ţinc, acolo unde este staţia acum. Primăria când are de gând să dea drumul circulaţiei tramvaielor şi, totodată, să termine cu reparaţiile astea?”, ne-a mai spus Teodor Durcău.

Primăria spune că, până la finalul anului 2015, strada Traian va fi reabilitată complet, pe distanţa dintre Bariera Traian şi Faleza superioară a Dunării. Dacă vor reuşi, asta rămâne de văzut. Cert este că oamenii s-au săturat de imaginea unui şantier pe care se munceşte lent, fără vlagă şi fără dorinţa de a reda târgului frumuseţea de altădată.        

Străduţele din cartier se surpă

Recent turnat, asfaltul de pe strada Democraţiei începe să dea primele semne de oboseală. Chiar dacă nu este atât de circulată precum arterele principale, îngusta străduţă are parte de o surpare chiar pe mijloc, încurcându-i, astfel, pe şoferii care se aventurează prin zonă. Tipic urbei de la Dunăre, groapa nu a fost astupată, ci a fost semnalizată, astfel ca trecătorii să ştie să o ocolească şi pe timp de noapte.

Din nefericire, strada Democraţiei nu e singura care se află într-o astfel de situaţie. Pe strada Serei, piatra cubică pusă acolo în urmă cu zeci de ani a început să se lase, din cauza solului care nu a mai fost consolidat. Mai mult decât atât, printre pietre creşte iarba, iar în ritmul în care se dezvoltă vegetaţia acolo, întreaga strada poate fi transformată, în câţiva ani, în pasaj pietonal cu gazon natural.

Oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de starea în care sunt lăsate străzile din cartier, motiv pentru care se plâng cu fiecare ocazie şi arată cu degetul către cei pe care i-au votat, dar care nu îşi respectă promisiunile.

S-a rezolvat problema câinilor

În Piaţa Centrală s-au mai şi rezolvat din problemele menţionate la ultima vizită în cartier. Dacă în iarnă oamenii se plângeau că sunt prea mulţi câini pe străzi, de data aceasta lucrurile s-au schimbat în bine. Mânzu Nicolae, un cetăţean care a venit să stea de vorbă cu noi, ne-a spus că este foarte mulţumit de faptul că numărul maidanezilor din jurul blocului unde locuieşte a scăzut. "Mai sunt câţiva maidanezi, dar trebuie să înţelegem că nu poate fi făcut totul deodată. Asociaţia noastră colaborează bine cu Ecosal, aşa că nu mai sunt atâtea probleme cu maidanezii".

Nicio parcare, în tot cartierul

Problema locurilor de parcare este extrem de acută în Piaţa Centrală, mai ales că în tot cartierul nu există nici măcar o parcare, cu plată sau fără. Astfel, toţi şoferii îşi parchează maşinile în faţa curţilor, pe trotuare, pe banda 1 de circulaţie sau sub câte un copac.

Andrei Ciobanu, un tânăr şofer în vârstă de 32 de ani, ne-a spus că speră într-o rezolvare a acestei probleme. "Eu locuiesc pe strada Română, foarte aproape de strada Serei. Din păcate, nu prea am unde să îmi parchez maşina, pentru că nu am spaţiu în curte şi nici parcări nu sunt. Astfel, o las de regulă în faţa porţii, jumătate pe trotuar, jumătate pe carosabil. În schimb, văd că pe Serei sunt foarte multe garaje. Oare nu ar putea fi dărâmate şi în locul lor să se facă o parcare? Chiar dacă ar fi cu plată, eu unul aş da bani să-mi las maşina acolo, dacă aş şti că are un acoperiş şi că e păzită", ne-a explicat tânărul.

Singurele parcări mai normale sunt în faţa blocurilor de pe strada Nicolae Alexandrescu, fostă Dumitru Chicoş, dar acolo îşi lasă maşinile cei care locuiesc în zonă. "Din păcate, nu văd unde s-ar putea face parcări în cartierul nostru. E drept, există şi mulţi iresponsabili care parchează pe unde apucă, de parcă ar fi stăpânii străzii. Dar, pentru că nu avem locuri de parcare, nici amenzile nu mi s-ar părea foarte normale. Poate doar dacă o maşină parcată încurcă traficul sau accesul cuiva în curtea proprie", ne-a mai spus Andrei Ciobanu.

Ce schimbări vor oamenii

Mânzu Nicolae: "Sper să fie continuate lucrurile bune care se întâmplă în cartierul nostru şi, după ce se termină de reabilitat strada Traian, să fie începută şi strada Serei, precum şi celelalte străduţe din cartier. Acolo nu e neapărată nevoie de asfalt, pentru că piatra cubică a rezistat, dar e nevoie de o nivelare a solului de sub acea piatră. Apoi, sper ca strângerea câinilor maidanezi de pe stradă să continue, pentru că locul lor este ori în curtea cuiva, ori într-un padoc. Sper, de asemenea, ca oamenii să se mai schimbe un pic, să îşi dea seama că fără aportul lor nu se poate realiza nimic. Din păcate, prea puţini mai au simţ civic şi preferă doar să stea şi să aştepte să vină altcineva să le dea. Ştiţi cum, Dumnezeu îţi dă, nu îţi bagă şi în traistă. Trebuie să începem cu educaţia încă de la cei foarte mici."

Durcău Teodor, 90 de ani: "Sper să se refacă străduţele astea care au fost asfaltate fără cap. Nu mi se pare normal ca cineva să vină, să cheltuiască banii comunităţii, şi la nici câteva luni distanţă, acea lucrare să se strice. Păi, pentru ce s-a mai plătit atunci? Lucrările astea nu vin cu termen de garanţie? Sper să se dea mai repede drumul la strada Traian, pentru ca mijloacele de transport să vină până în piaţă. Eu, la 90 de ani, mă mişc foarte greu până la farmacia Ţinc, aşa că vreau o staţie mai aproape. Şi ca mine sunt mulţi alţii. De asemenea, sper să se strângă maidanezii de pe străzi şi să se facă ceva cu trotuarele, care arată mizerabil. Ele trebuie lucrate exact ca străzile, cu decopertare, cu asfaltare, cu tot. Unele dintre ele arată ca după război, iar Piaţa Centrală este, totuşi, un cartier prin care se plimbă mii de gălăţeni, zi de zi. De asemenea, şi cu parcările ar trebuie să se facă ceva. Acolo unde sunt clădiri abandonate, care stau să cadă, se pot construi parcări în loc. La fel şi la garaje. Trebuie să începem să ne civilizăm şi noi".

Citit 5358 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.