REPORTAJ în cartierul gălăţean MICRO 16 - Noi probleme apar, iar cele vechi rămân nerezolvate (FOTO)

REPORTAJ în cartierul gălăţean MICRO 16 - Noi probleme apar, iar cele vechi rămân nerezolvate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Joia trecută, întâlnirea cu cititorii a fost programată în zona fostului complex Siret, loc în care oamenii au venit întotdeauna să ne spună ce probleme sunt în cartier, dar şi cum nepăsarea autorităţilor îi loveşte de fiecare dată când ies din case. O staţie de autobuz plină de oameni, câteva magazine în care se aducea marfa şi nişte mese la care cei mai în vârstă stăteau şi discutau politică. A fost una dintre ultimele zile călduroase ale lui 2015, aşa că locuitorii cartierului Micro 16 au ieşit din case, pentru a profita de vremea frumoasă. La mesele la care în timpul verii răsună zarurile sau se mută piesele de şah, acum se discuta politică, despre mişcarea străzii, despre noul guvern, despre cel vechi, dar şi despre problemele Europei. În general, cei bătrâni le ştiu pe toate!

Din ce în ce mai multe probleme de rezolvat

La chioşcul "Vieţii libere" ne aşteptau mai mulţi locuitori ai zonei, de vârste diferite, unii dintre ei cu lista de nemulţumiri pe hârtie, alţii ştiind-o pe de rost. Unul dintre aceşti oameni este Gheorghe Chirilă, un cetăţean în vârstă de 67 de ani, a cărui principală problemă este lipsa bunului simţ, mai ales în ceea ce priveşte curăţenia prin cartier. "Ştiţi cum sunt unii pe aici? Dacă vin băieţii de la Ecosal şi dau cu mătura, ei trec din urmă şi aruncă gunoaie, pentru că nu le place să trăiască în curăţenie. Sunt câteva grădini de bloc unde se aruncă necontrolat saci menajeri, haine vechi, plăpumi, pamperşi, de toate. Chiar şi în curtea Grădiniţei 30, acolo unde sunt şi câini care să le împrăştie. Nu se mai poate aşa", ne-a spus, mâhnit, gălăţeanul.

Pedeapsa, singura soluţie?

"Dacă nu ne putem civiliza cu vorba bună, atunci să ni se facă precum în alte ţări: amendă sau muncă în folosul comunităţii. În Statele Unite, spre exemplu, dacă eşti prins aruncând gunoiul unde nu trebuie, primeşti câteva ore de muncă în folosul comunităţii, iar acolo eşti pus să strângi gunoaie. Dacă ar fi puşi şi câţiva nesimţiţi de la noi să muncească cot la cot cu angajaţii de la salubrizare, poate nu le-ar mai veni să facă mizerie altădată, nu?", ne-a mai explicat domnul Chirilă.

Despre mizeria din cartier, însă, nu ne-a vorbit doar domnul Chirilă. La întâlnirea cu cititorii a venit şi Ştefan Bădiţă, un tânăr de 25 de ani, căruia îi place să fie implicat în viaţa cartierului. "Acum, s-a făcut curăţenie la subsolul clădirii unde este magazinul Profi, dar acum câteva săptămâni era dezastru. Şi-aşa, cred că sunt o grămadă de şobolani pe acolo, din cauza gunoaielor. Din nefericire, tot oamenii sunt de vină pentru situaţia creată, nu autorităţile, pentru că de aruncat tot noi aruncăm peste tot, şi apoi ne plângem că nu e curat cartierul. Aceeaşi situaţie este şi în spatele fostului cinematograf Doina, actualmente BingoEuropa, unde se găsesc, prin iarbă, resturi de orice, de la haine la tampoane", ne-a explicat Ştefan Bădiţă.

"Beţivii şi oamenii străzii fac mizerie"

Un alt cetăţean, care nu a dorit, însă, să ne dezvăluie numele, ne-a spus că îi este cel mai scârbă de beţivii care îşi petrec zilele prin barurile de lângă magazinul Profi, iar nopţile prin şanţurile cartierului. "Ăştia nu au auzit de muncă. Stau şi beau toată ziua, apoi îşi fac nevoile unde vor, fără să le pese că prin cartier mai sunt copii care îi văd. Mai umblă şi cu haitele de maidanezi după ei, ca să nu le poată face nimeni nimic. Am mai făcut plângeri la poliţie, dar ce să-i faci unui astfel de om? Dacă îi dai amendă, nu are cu ce să plătească, iar dacă îl bagi la puşcărie îi faci un bine", ne-a explicat gălăţeanul, în vârstă de 53 de ani.

Una dintre marile probleme ale cartierului Micro 16 o reprezintă numărul din ce în ce mai mare de maşini, comparativ cu numărul mic de locuri de parcare. De vină este şi numărul mare de garaje care au rămas în picioare în cartier, iar cei câţiva oameni cu care am stat de vorbă ne-au spus că de mult timp aşteaptă buldozerele Primăriei, pentru a li se crea parcări.

"Am făcut nenumărate cereri ca să dispară bateriile de garaje, pentru că trotuarele sunt pline de maşini, iar bătrânii trebuie să ocolească prin stradă. Nu e normal aşa ceva. Unii parchează până în uşa crâşmei sau a magazinului, ca să nu aibă mult de mers pe jos. Alţii îşi lasă maşina chiar în faţa apartamentului. Şi dacă nu intervin autorităţile, noi nu avem nici o putere", ne-a mai explicat domnul Chirilă.

Unde sunt parcări, sunt şi maşini lăsate de izbelişte

Pe strada Levaditi sunt câteva zeci de locuri de parcare frumos amenajate, însă există şi şoferi care ori nu se pricep, ori nu vor să-şi parcheze maşina acolo. Astfel, pentru că pe acele străduţe înguste mai circulă şi autobuze, de cele mai multe ori traficul este îngreunat, iar nervii oamenilor sunt întinşi la maximum. "Să se aplice legi mai dure, să fie ridicate maşinile celor care parchează aiurea, nu să le fie pusă caracatiţa. Caracatiţa aia nu ajută pe nimeni. Dacă vine o ambulanţă pe una dintre străzile astea şi dă nas în nas cu autobuzul, pe unde trece? Că n-au loc să se evite. Ca să nu mai vorbim de autospecialele de la pompieri. Doamne fereşte de un dezastru pe-aici!", ne-a spus şi Ştefan Bădiţă.

"Să se dărâme cu simţ de răspundere"

Există, însă, şi câteva baterii de garaje care au fost puse la pământ acum ceva timp, iar pe locul unde erau acestea sunt acum maşini parcate. Cu toate astea, oamenii spun că ruinele garajelor sunt periculoase, mai ales pentru cei mici, dat fiind că nu au fost dărâmate complet. "Unele garaje au avut şanţ din acela ca la service-urile auto, care a rămas descoperit. Sunt maşini parcate acolo, dar pentru că iluminatul e prost, oricând se poate împiedica un copil şi se poate răni. În aceste cazuri, cine plăteşte?", ne-a întrebat un cetăţean. Astfel, oamenii cer autorităţilor ca atunci când se apucă de o treabă să o ducă până la capăt, fără jumătăţi de măsură. "De 25 de ani, tot cârpim, peticim, dar nu suntem în stare să facem ceva pe de-a-ntregul. Ce e aşa de greu să dărâmi un garaj cu totul, dacă tot te-ai apucat, şi apoi să torni o platformă de beton acolo, ca să eviţi neplăcerile? Dar, aşa e în România, şi în Galaţi, unde locuitorii sunt buni doar în preajma alegerilor", ne-a mai explicat acelaşi cetăţean, care nu a dorit să ne spună numele.        

Singurul aspect de care s-au plâns toţi cei care au venit să stea de vorbă cu reporterii "Vieţii libere" a fost problema câinilor fără stăpân. "De ani buni, ne plângem, facem cereri să vină să ia câinii de aici. Dar nu vine nimeni. Din contră, parcă mai rău se înmulţesc. Ziua stau ascunşi printre blocuri, dorm, dar noaptea se adună în haite şi încep cu lătratul, cu urlatul, e o hărmălaie de nedescris. Mi-e frică să îmi las copilul să vină, seara, singur de la şcoală, de la 200 de metri distanţă, că mă gândesc să nu îl rupă câinii. Sunt foarte agresivi şi de asta cred că autorităţile trebuie să intervină", ne-a explicat o doamnă, de la geamul apartamentului.

"Câinii să stea în padoc, nu pe stradă"

Nici tinerii cartierului nu sunt mai indulgenţi cu problema maidanezilor. "Locul câinilor e în padocuri, nu pe stradă. Eu iubesc animalele, nu îmi place să le văd chinuite, dar şi când sunt fugărit de câte o haită de maidanezi, parcă mi se duce toată dragostea. Am auzit că se face un padoc nou la Smârdan, poate îi ia de pe străzi şi îi duce acolo. Cine iubeşte aşa tare câinii să îi ia acasă, nu să îi lase pe stradă", ne-a spus un tânăr de 25 de ani.

Aceeaşi părere o are şi domnul Gheorghe Chirilă. "Mie nu îmi e frică, dar sunt mulţi copii în cartier, multe femei bătrâne. Pe lângă faptul că nu ne putem odihni din cauza lătratului, ne este şi frică să ieşim seara din case, pentru că stau câinii în haite la colţul blocului. Nu de sterilizări e nevoie, ci de strângerea animalelor fără stăpân de pe străzi, până nu se întâmplă vreo tragedie", ne-a explicat cetăţeanul de 67 de ani.

Ce schimbări vor oamenii

Nelu Filote: "Sper ca autorităţile să ia măsuri şi să asfalteze, totuşi, aleea dintre blocurile A23 şi A24. De opt luni, de când mi-a promis primarul că se rezolvă, tot aştept muncitorii, dar nimic. Viceprimarul nici nu stă de vorbă cu mine, iar acum şi la Marius Stan ajung greu. Nu ştiu ce să mai fac pentru a obţine această asfaltare. Apoi, sper să se rezolve cu toate gunoaiele din cartier, pentru că e mizerabil. Degeaba avem zeci de tomberoane, dacă civilizaţia e zero."

Gheorghe Chirilă, 67 de ani: "Lista mea de nemulţumiri e lungă. Sper să se rezolve mai multe lucruri, dar ştiu că doar visez. Mi-aş dori să nu mai fie atâta  mizerie în cartier, să nu mai fie oameni care aruncă gunoiul unde văd cu ochii. Aş vrea să văd că sunt locuri de parcare civilizate, nu să parcheze fiecare unde vrea. Apoi, aş vrea să văd că e linişte, că e bun simţ, nu numai crâşme şi beţivi. Poşta trebuie refăcută, mai ales că deasupra ei este o grădiniţă, iar la parter e focar de infecţie. De parcuri nu mai zic, că arată ca după război unele dintre ele, motiv pentru care mie, personal, mi-ar fi teamă să îmi las nepoţii în ele. De câini, am tot zis şi eu, şi alţii, dar văd că nu s-a luat nicio măsură. Nu ştiu la cine trebuie să mai apelăm".

Ştefan Bădiţă, 25 de ani: "În primul rând, trebuie rezolvată problema străduţelor aglomerate, prin formarea acelor sensuri unice pe strada Brânduşei şi strada Slănic. Parcul dintre blocurile B9 şi B11 trebuie refăcut, pentru că deja au ruginit leagănele, se rup balansoarele. Trebuiesc asfaltate trotuarele, toate, nu doar unele. Nici iluminatul public nu funcţionează bine peste tot, aşa că trebuie găsită o rezolvare şi la această problemă. Câinii maidanezi trebuie strânşi de pe străzi, iar pentru mizerie trebuie împărţite amenzi. Sunt multe de făcut, dar nu sunt imposibile." 

 

 

Citit 4894 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 20:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.