Micro 39B, cartier lăsat de izbelişte (Foto)

Micro 39B, cartier lăsat de izbelişte (Foto)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Problemele sesizate de cetăţeni acum doi ani nu au dispărut de pe ordinea de zi

Mizeria face înconjurul zonei, iar oamenii aruncă vina de la unii la alţii

Joia trecută, ne-am reîntors, în cartierul Micro 39B. În drum spre chioşcul „Vieţii libere”, unde urma să ne întâlnim cu cititorii, revizuiam cu grijă articolele scrise anterior de reporterii ziarului nostru, despre problemele cartierului. Mi-aş fi dorit să încep acest reportaj cu o listă a schimbărilor realizate de municipalitate pentru locuitorii din Micro 39B, dar ştiu că cititorul avizat m-ar condamna. Ca de fiecare dată, o luăm de la capăt, în speranţa că nu vom bate de prea multe ori „la poarta surdului”.

Nici ora 9,00 nu se făcuse când am pus ochii pe viaţa din cartier. De la primele ore ale dimineţii, oamenii stau cu zecile în staţia de autobuz sau aşteaptă tramvaiul. Unii dintre ei merg peste tot în grup, îşi dau ţigara din mână în mână, discută despre vecinul de la etajul de sus sau despre ce au mai văzut aseară la ştiri. Pensionarii cară de dimineaţă sacoşe sau vin să-şi cumpere integrame de la chioşc. Se trăieşte într-un ritm alert, fluxul continuu de maşini amplificând imaginea unui cartier grăbit. Tinerii stau mai mult cu nasul în telefoane şi nici nu apucă să vadă unde-ar trebui pus umărul la treabă. Din păcate, despre problemele cartierului ne-au vorbit mai mult persoanele de vârsta a treia, deşi aşteptam unghiul de abordare obiectiv şi manifestul tinerei generaţii.

Mizeria, la ea acasă

Ca de obicei, subiectul fierbinte al cartierului este mizeria din faţa blocurilor, din spatele blocurilor, de pe străzi sau din parcări. Deşi angajaţii Ecosal vin în fiecare dimineaţă în Micro 39B, mătura „se plimbă” doar pe strada principală. Sesizam această problemă şi acum doi ani. Astăzi, însă, constatăm cu tristeţe că „depozitul” de gunoaie s-a extins, în loc să „i se suspende” activitatea. În faţa câtorva blocuri am avut impresia că suntem în centrul unui edificiu abandonat, insalubru, din care vrei să evadezi imediat. Totuşi, acele sticle, ambalaje, cutii de la produsele alimentare nu au căzut în Micro 39B din cer.

Toată mizeria îşi duce veacul printre locatari dintr-un singur motiv, amintit de Petrică B. Gălăţeanul s-a mutat în cartier după Revoluţie şi a prins viaţa cartierului în toate fazele. „Când m-am mutat în Micro 39B, nu mi-am imaginat nici pentru o clipă că zona ar putea ajunge atât de degradată. Mizeria dispare din ochii noştri doar când afară ninge. În rest, stă străjeră în jurul blocurilor. În locurile unde ar trebuie să fie plantate flori sau copaci sunt numai chiştoace. Vinovaţi pentru distrugerea locului în care trăim sunt oamenii lipsiţi de educaţie şi de bunul simţ, dar şi autorităţile responsabile pentru salubrizare. Aruncăm astăzi o hârtie, mâine o sticlă, poimâine un  pachet gol de ţigări şi ne trezim peste o săptămână cu o movilă de resturi. Pe de altă parte, Ecosal face curăţenie doar la stradă, nu i-am văzut demult să colecteze deşeurile de printre blocuri”.

Imaginea unui cartier uitat în mrejele dezordinii este amplificată şi de gunoierii care răscolesc de cu zori prin tomberoane. În timp ce-şi caută câte ceva de-ale gurii, împrăştie de jur împrejur resturile, purtate mai apoi de vânt prin tot cartierul.  „Dacă ne dorim un oraş curat şi avem pretenţii europene, este important să păstrăm aspectul îngrijit al cartierelor. Suntem indignaţi, pentru că plătim taxe, dar trag un semnal de alarmă şi pentru cei care aruncă măcar o hârtie pe stradă. În alte state, pentru asta se dă amendă. Poate va adopta şi România aceleaşi practici”, a precizat Georgiana Chitic.

Progrese nu s-au făcut, din niciun punct de vedere. Mizeria de care se plâng cititorii de fiecare dată este la fel de prezentă şi astăzi. Judecând după stratul de gunoi, se vede că n-a mai trecut demult mătura Ecosalului prin zonă. Restanţieri suntem şi la capitolul educaţie. Ne întrebăm, când va trece Galaţiul examenul la educaţia civică? Până atunci, lăsăm pozele pe care am reuşit să le facem în cartier să continue discursul „criticilor”.

Verdeaţa creşte sălbatic pe trotuare

Verdeaţa care înghite toate mizeria din jur şi ne dă nouă, în schimb, mai mult decât o singură gură de oxigen este victima nepăsării oamenilor. Spaţiile verzi sunt absolut neîngrijite. În acest ritm, la primăvara va renaşte o natură sălbatică. Copacii se lasă la pământ din cauza crengilor care mai trebuie retezate. Asfaltul este spart, pe alocuri, de buruienile care au supravieţuit încă o iarnă în Micro 39B. Peticul de verdeaţă din cartier a fost lăsat „în plata Domnului” sau la mila unor cetăţeni mai conştiincioşi. Unul dintre locatari ne-a povestit că au fost plantaţi câţiva copaci, însă au nevoie de curăţire şi îngrijire.

Infrastructură fără… structură

Peisajul Galaţiului după deszăpezire sau chiar şi după o scurtă ploaie este sinistru. Străzile asfaltate cu mult timp înainte de Revoluţie sau neasfaltate deloc sunt o provocare în fiecare cartier din Galaţi. În timpul vizitei pe care am făcut-o în cartier atât dimineaţa, cât şi după ora prânzului, roţile maşinii s-au împiedicat de câteva ori în gropile din asfalt, acoperite de această dată cu apă de ploaie. Nici trotuarele nu au fost reabilitate, asfaltul fiind ciobit şi plin de băltoace. Infrastructura a fost lăsată de izbelişte de cei care au tot ocupat fotolii în instituţiile de conducere. Străzile se scufundă zilnic, iar pe aleile pietonale nu s-a turnat demult „o mână de beton”. Gheorghiţă Neculai locuieşte în cartier de peste 30 de ani. Gălăţeanul ne-a spus că, acum mai bine de trei decenii, infrastructura cartierului arăta mai bine, dar în timp s-a degradat pentru că nu s-au făcut modernizări. „Drumurile lasă de dorit. Multe gropi trebuie acoperite, iar trotuarele complet reabilitate. Deşi astăzi am evoluat din multe puncte de vedere şi, spre exemplu, nu mai stăm la coadă după carne, cum era pe timpuri, avem alte mari probleme. Infrastructura se degradează, dar oraşul trebuie să evolueze şi din acest punct de vedere”, a conchis Gheorghiţă Neculai.

"Tinerii ne înţeleg, dacă vorbim frumos cu ei"

Din câte am înţeles de la cititorii cu care am reuşit să discutăm, zona este una liniştită, deşi multe voci clasifică acest cartier în rândurile celor mai puţin sigure. Subiectul a fost detaliat, în special, de domnul Toader Coşeru. Gălăţeanul ne-a spus că mai multe grupuri de tineri obişnuiau să tulbure liniştea pe timpul nopţii, însă o comunicare eficientă a rezolvat această problemă. "Din punctul meu de vedere, persoanele de vârsta a treia îi condamnă prea mult pe tineri, dar nu încercă să discute respectuos cu ei. Erau câţiva care făceau gălăgie în faţa blocurilor. Eu am vorbit de câteva ori cu aceşti tineri şi atitudinea lor s-a schimbat. Nu trebuie să-i condamnăm, ci să stăm de vorbă cu ei. Tinerii ne înţeleg, dacă ştim să comunicăm frumos şi să le explicăm de ce nu este bine ce fac. Nu avem probleme aici ca în alte cartiere, cu scandalagii, golani şi petreceri în toiul nopţii. Zona este paşnică, iar micile conflicte între generaţii pot fi depăşite doar cu respect. Dacă vom reuşi să schimbăm mentalitatea oamenilor, lucrurile vor evolua”, a precizat Toader Coşeru.

Raport de la primarul Galaţiului

Unul dintre cititorii noştri a venit cu un sfat pentru edilul Galaţiului, dar şi pentru oficialii de la Consiliul Local. Potrivit lui Toader Coşeru, autorităţile ar trebuie să comunice mai mult cu cetăţenii şi nu doar în campanie electorală. „Noi ne-am dori ca domnul primar să prezinte un raport, cel puţin o dată la şase luni, cu ce a realizat în această perioadă. Toată lumea îl critică, dar dânsul poate că lucrează la îmbunătăţirea condiţiilor în oraş, iar noi nu ştim, pentru că nu au fost făcute publice aceste lucruri. Dacă ar scrie într-o rubrică într-un ziar ce a realizat de-a lungul timpului, s-ar schimba şi atitudinea noastră faţă de activitatea de la primărie. Cu siguranţă, orice angajat are o fişă a postului. Oamenii vor să ştie ce este inclus în fişa postului autorităţilor de la Galaţi. O altă propunere pe care o avem, noi, cei de la mine din bloc, este pentru Consiliul Local. Am vrea să ştim câţi bani se strâng în Galaţi pentru impozite, din fiecare cartier, de la câte blocuri şi de la câte apartamente. Lucrul acesta ar trebui făcut public, pentru mai multă transparenţă. Oamenii s-au obişnuit să se complacă atunci când văd că nu se intervine într-o problemă. Aceasta este o atitudine greşită. Românul are o vorbă: „capul plecat sabia nu-l taie, dar uită că „nici soarele nu-l vede”, a menţionat gălăţeanul.

Pe lângă asta, Toader Coşeru, dar şi Gheorghiţă Neculai au menţionat că este o ruşine pentru cartierul lor ca drapelul de la trecerea de pietoni spre Micro 39A să fie atât de uzat. Tocmai de aceea, solicită autorităţilor ca acesta să fie înlocuit cu unul nou.

Pro şi contra demolării garajelor

Claie peste grămadă stau garajele şi în Micro 39B. Unii locatari spun că cel puţin câteva dintre acestea ar trebuie demolate. „Avem un singur parc în cartier, cu câteva aparate de joacă pentru copii, în rest, nimic. În locul garajelor ar putea fi făcut încă un parc, pentru că la atâţia locuitori, unul singur este insuficient”, ne-a spus un cetăţean. Alţii, însă, sunt împotrivă. „Decât să se demoleze garajele şi să nu se facă nimic pe acel teren, mai bine nu le strică deloc. Nu vrem să rămânem cu ghene în loc de garaje, aşa cum s-a întâmplat în alte cartiere”, a precizat un locatar.

Câinii "mărşăluiesc" pe străzi

Dolofani şi zvelţi, maidanezii ies zilnic la plimbare pe străzile din Micro 39B. Sunt peste tot: în faţa magazinelor, a farmaciilor, la ghenele de gunoi, la poarta singurului parc din cartier sau pe trecerea de pietoni. Sunt atât de mulţi, încât ai impresia că toţi câinii din Galaţi s-au rătăcit în Micro 39B (deşi avem această impresia în majoritatea cartierelor). Oamenii ni s-au plâns, şi de această dată, că trebuie rezolvată problema câinilor fără stăpân. Unii învinuiesc pensionarele care le dau de mâncare, alţii spun că ar fi mult mai agresivi dacă nu i-ar hrăni nimeni. Cum o dai, nu împaci pe nimeni. Cert este că cei mai mulţi cetăţeni îşi doresc să fie colectaţi toţi patrupezii şi duşi la un adăpost. „Câinii sunt o poveste veche. Ce rost are să mai amintim că plătim taxa de ecarisaj? Chiar dacă se fac  rapoarte în ceea ce priveşte folosirea acestei taxei, pe noi nu ne ajută cu nimic, dacă vedem zilnic câini „mărşăluind” pe străzile din oraş. Parcă au evadat toţi din padoc. La intrarea în parcul din cartier stau cu ochii pe cei mici şi ne este frică să lăsăm copiii fără supraveghere acolo. Câinii sunt bine hrăniţi şi mai fac şi pui. De atât timp batem şaua şi nicio soluţie nu vine din partea autorităţilor. Ne este milă de animale, dar şi de noi, pentru că suntem obligaţi să trăim printre haite. În afară nu întâlneşti aşa ceva. Animalele sunt protejate, iar oamenii nici nu-şi imaginează că ar putea exista o astfel de problemă”, ne-a spus nemulţumită o bunică, care îşi plimba nepotul în parc.

Rable „împrăştiate” în parcări

Fenomenul maşinilor abandonate există şi în Micro 39B. Se pare că nu s-a reuşit ridicarea acestora din toate cartierele, deşi, potrivit unor locatari, acesta ar fi un început pentru ca şoferii să nu-şi mai lase maşinile pe trotuare, ci în locul rablelor care zac de ani buni în parcări.

Schimbarea traseului autobuzului 25

Gheorghiţă Neculai, unul dintre cititori, a menţionat că mai mulţi pensionari din cartier solicită ca traseul autobuzului 25, care merge spre Fileşti, să aibă capătul în Micro 39, întrucât mulţi cetăţeni vin în această zonă la piaţă, pentru a-şi face cumpărăturile şi nu au un mijloc de transport până la destinaţia respectivă.        

 

Citit 6514 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2016 09:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.