FOTO/ Nepăsarea unor locuitori şi indolenţa autorităţilor. REPORTAJ în cartierul gălățean Micro 16
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

FOTO/ Nepăsarea unor locuitori şi indolenţa autorităţilor. REPORTAJ în cartierul gălățean Micro 16
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

O bancă, un supermarket, o farmacie, o cofetărie, o firmă de asigurări şi un bar. Acestea sunt primele firme pe care le vede orice gălăţean care intră în zona Complexului „Siret”, venind dinspre Liceul Auto. Trotuarele peticite din loc în loc, magazinele de toate felurile, cu marfa mai mult sau mai puţin în stradă, dar şi maşinile parcă aruncate de un copil din sacul său de jucării, contribuie la peisajul pestriţ al zonei, în care oameni de toate vârstele se amestecă de dimineaţă până seara. 

Numai că... mirosul nu este atât de plăcut. Cetăţenii care ne aşteptau la chioşcul de ziare, şi nu erau puţini, ne-au spus, la unison, că s-au săturat de izul înţepător de urină care vine zilnic din zona terasei din faţa Complexului "Siret", acolo unde îşi face veacul un om al străzii. "Mihai cred că îl cheamă, că aşa am auzit că îl mai strigă lumea. Vine aici, face mizerie, îşi face nevoile pe unde apucă. În faţa farmaciei era, acum vreo două săptămâni, o putoare de nedescris, nu te puteai apropia. Au dat oamenii cu var acolo, ca să înlăture mirosul", ne-a explicat Viorel Tucaş.

În rest, sunt aceleaşi probleme cu care se confruntă şi restul oraşului: câinii maidanezi din ce în ce mai numeroşi, gropi presărate pe trotuare, lipsa locurilor de parcare şi prezenţa garajelor, dar şi perturbarea liniştii publice de către câţiva „golani” de cartier, aşa cum le zic oamenii. „Din fericire, nu mai sunt găştile de altădată. Acum mai sunt doar mici golănaşi, ca să le zic aşa, cum am fost fiecare în tinereţe, sau oamenii străzii, care nu au respect pentru nimeni. Se adună în faţa blocurilor seara, la o bere, la o ţigară, de care o fi ea, şi hăhăie, se ceartă, ţipă unul la altul. Cu oamenii nu sunt violenţi fizic, ci mai mult verbal. Dar, pentru un bătrân, e de ajuns să îi bagi frica în oase. Nu mai suntem aşa de sprinteni, aşa că fuga nu ne mai scapă. Din fericire, poliţia răspunde prompt la solicitări. Păcat că numai ziua”, spune Dumitru Purice, deja o cunoştinţă veche a întâlnirilor cu cititorii din acest cartier.

Din noiembrie, de la ultima noastră vizită în cartier, au mai răsărit doar vânzătorii de ghiocei şi zambile, pentru că de altfel zona arată la fel, ba pe alocuri mai rău, dat fiind că mai toate locurile unde nu există spaţiu verde, ci doar pământ, sunt acum adevărate mocirle. Oamenii, însă, speră în continuare ca vântul schimbării să bată şi peste cartierul lor.

"De patru ani, nu ne bagă nimeni în seamă"

Nelu Filote, un cetăţean care a venit de fiecare dată să vorbească cu noi când am avut drum în Micro 16, ne-a explicat, din nou, că aleea dintre blocurile A23 şi A24, la nici 100 de metri distanţă de Complexul "Siret", arată în continuare groaznic. "Am fost la domnul primar în audienţă, că doar ne cunoaştem de atât timp, am vorbit, am vorbit şi cu domnul Florin Popa, am vorbit şi cu domnul Ciucă. Nu mai ştiu cu cine să mă duc să vorbesc pentru aleea asta. Are 30 de metri lungime şi cel mult un metru şi jumătate lăţime. Chiar nu se poate asfalta?", ne-a explicat omul.

De altfel, plângerea dânsului este veche, iar faptul că autorităţile îl ignoră de fiecare dată nu l-a făcut să renunţe ci, din contră, l-a înverşunat. "Nu mă las. Le-am promis vecinilor mei că o să rezolv cumva şi problema asta, aşa că o să o fac. Nu îmi explic, totuşi, de ce autorităţile nu ne bagă în seamă. În campanie, veneau toţi pe aici, cu promisiuni care mai de care, iar acum, când se văd sus, ne ignoră. Poate în mai vom avea din nou o şansă, să vină cineva să asfalteze aleea asta. Se împiedică bătrânele, copiii, sunt gropi mari, iar când plouă sau ninge e jale. Nu trăim, totuşi, la Cucuieţii din Deal", ne-a mai explicat domnul Filote.

Promisiunile datează, conform spuselor cetăţeanului, de opt luni de zile, însă în tot acest timp nici un muncitor nu şi-a făcut apariţia cu vreo lopată de beton sau de asfalt.

În staţia de autobuz - nu sunt coşuri de gunoi, iar oamenii coboară în baltă

Mircescu Mariana, o doamnă care ne-a onorat cu prezenţa la întâlnirea cu cititorii, ne-a spus că este foarte nemulţumită de faptul că, în staţia de autobuz din Complexul "Siret", nu există un coş de gunoi, motiv din care cele mai multe gunoaie ajung direct pe jos. "Puţini sunt cei care merg cu ambalajul în buzunar până la cel mai apropiat coş de gunoi, majoritatea aruncă direct pe jos, fără nici o jenă. Aici ar trebui să intervină poliţia, cu amenzi, pentru că se pare că altfel nu ne putem disciplina. Este sever, dar dacă este singura soluţie, atunci asta trebuie să facem", ne-a spus femeia. 

Gheorghe Chirilă, un domn în vârstă de 67 de ani, ne-a atras atenţia asupra bălţii în faţa căreia opreşte autobuzul şi în care sunt nevoiţi să coboare oamenii din mijlocul de transport. "De ani buni este aşa, de când a fost refăcută strada. Arată groaznic, iar când plouă mai tare te uzi de nu ştii ce e cu tine. Nu mi se pare normal ca, în 2016, să fiu nevoit să cobor din autobuz direct în băltoacă. E greu să fie făcută strada dreaptă?", ne-a spus domnul Chirilă.

Despre transportul în comun ne-a vorbit şi Anghelache Dragomir, un domn de 79 de ani, nemulţumit de faptul că sunt doar două trasee care ajung în zonă, dar şi de faptul că acestea vin la intervale mari de timp. "Dacă pierd autobuzul, trebuie să stau cel puţin jumătate de oră pentru următorul. De ce nu se suplimentează cu maxi-taxi sau cu mai multe autobuze această zonă?", ne-a întrebat cetăţeanul.

Numărul câinilor fără stăpân creşte iar

Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor din Micro 16 este numărul mare al câinilor maidanezi din zonă. Andrei Cristinel Darie a venit la întâlnirea cu cititorii special pentru a ne spune că, deşi sunt echipaje specializate care îi mai strâng uneori pe câinii din cartier, peste noapte apar la loc alţii, de parcă cineva i-ar aduce din alte cartiere. „Suntem depozitul de câini al oraşului. Acum, ziua, stau ascunşi, sau sunt pe la ghene, dar noaptea e prăpăd. Se adună câte douăzeci şi nu mai scapă nimeni de ei. Sunt şi agresivi, că animalul îşi marchează teritoriul şi nu suportă să îi fie încălcat”, se plânge omul.

Gheorghe Mihai ne-a spus că, într-o perioadă, numărul maidanezilor scăzuse, însă de când a dat iar căldura, au apărut ca ciupercile după ploaie, motiv de nemulţumire pentru locuitorii cartierului. "Iar nu o să ne mai putem odihni din cauza lătratului până la trei dimineaţa. Nu ştiu de ce mai plătim taxa aia de ecarisaj. S-ar putea face multe de banii ăia", ne-a explicat gălăţeanul.

Cartierul este sufocat de garaje şi maşini

La stradă, parcările sunt pline ochi, iar trotuarele sunt ocupate, în mare parte, de maşini, astfel că cei mai mulţi cetăţeni sunt nevoiţi să ocolească prin stradă pentru a ajunge unde doresc. De asemenea, printre blocuri încă mai tronează garajele, monumente ale unor vremuri vechi, iar acolo unde au fost dărâmate este o mocirlă de nedescris. "Nu se poate face o parcare mare şi frumoasă în locul acestor garaje? Ba se poate, dar trebuie să se vrea, şi trebuie să se găsească bani. Sper, însă, că dacă se vor apuca vreodată să facă treaba asta, nu vom sta cu ruine ca la Ancora timp îndelungat. Măcar să fie nivelat terenul", ne-a spus Anghelache Dragomir, cetăţeanul de 79 de ani.

"Am propus multe, dar s-au făcut puţine"

Ştefan Bădiţă, unul dintre cetăţenii cu puternic spirit civic din cartier, ne-a spus că în urma propunerilor înaintate către autorităţile locale, în zonă a fost ridicat un parc, a fost asfaltată o alee şi... cam atât. "Din păcate, parcă nu se doreşte creşterea zonei. Am propus ca strada Brânduşei şi strada Slănic să fie cu sens unic, ca să se fluidizeze traficul şi pentru autoturisme şi pentru autobuze. Nu numai eu am propus asta, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Poşta din 16, care acum nu mai există, e o ruină, aşa că am cerut ba să fie închisă ca lumea, să nu mai intre nimeni, ori să fie amendat proprietarul că nu o îngrijeşte. Nimic! Şi e grădiniţă deasupra, deci vă daţi seama. Avem un parc în cartier din care copiii pot oricând să fugă direct în faţa maşinilor, dar nici acolo nu s-au luat măsuri. Sper să se schimbe ceva, repede!", ne-a spus Ştefan Bădiţă, în vârstă de 25 de ani.

Trotuare... istorice

De aproape 50 de ani, nu s-a mai făcut o reabilitare. "În afară de zona asta, de la stradă, în cartier nu s-a mai făcut o reabilitare cum trebuie dinainte de 1969, când m-am mutat eu aici. Arată zona asta ca după război. Trotuarele sunt vai de mama lor, printre blocuri sunt alei unde cuvântul beton este o Fata Morgana, iar mocirla ne domină. Şi e păcat, pentru că sunt şi oameni gospodari aici în cartier, şi nu mi se pare normal să fie trataţi cu lipsa asta de respect de către autorităţi", ne-a mai spus Dumitru Anghelache, în vârstă de 79 de ani. Nici Dumitru Purice nu a trecut peste acest aspect, spunându-ne că "între blocurile A22, A23, A24 şi A25 nu ştie nimeni cum arată asfaltul. Când plouă, trebuie să ieşim în cizme de cauciuc, că e dezastru. Sunt zeci de familii acolo, care plătesc taxe, impozite. Am făcut sesizare la primărie acum trei ani şi nu am primit nici măcar un răspuns. Măcar să ştim că nu vine nimeni, niciodată", ne-a spus şi domnul Purece.

Ce schimbări vor oamenii

Nelu Filote: "Sper, din toată inima, ca aleea dintre A22 şi A23 să fie asfaltată. De prea mult timp stau şi aştept, am făcut cereri peste cereri, am apelat la cunoştinţe şi nu s-a rezolvat nimic. Nu cred că e un efort financiar atât de mare să fie asfaltată o simplă alee, ca să nu se mai împiedice bătrânii"

Ştefan Bădiţă, 25 de ani: "Trebuie să se rezolve problema poştei din Micro 16. În primul rând, pentru că nu avem nici un oficiu poştal, ar fi benefic să se deschidă unul în zonă, şi în al doilea rând, trebuie făcut ceva cu cel vechi, acolo unde e dezastru. Sunt boschetari, câini, iar având în vedere că deasupra e grădiniţă, asta nu mi se pare normal. Trebuie rezolvată şi problema traficului, pentru că străduţele sunt mici, autobuzele mari, şi de multe ori traficul e îngreunat. Sens unic pe Brânduşei şi pe Slatina şi ar fi rezolvate problemele"

Gheorghe Chirilă, 67 de ani: "Problema subsolului de la complexul Siret trebuie rezolvată, pentru că este teroare ce e acolo. Gunoaie, mizerie, miros înţepător. De asemenea, şi cu oamenii străzii trebuie să se ia atitudine, pentru că nu ne mai simţim în siguranţă. În rest, Dumnezeu cu mila!"

Un cetăţean vrea ora exactă pe tonuri muzicale

Liviu Buhăiescu, un domn în vârstă de 83 de ani, ne-a spus că îşi doreşte ca în Micro 16 să fie montate megafoane pe stâlpi, astfel încât la ora exactă să aibă şi locuitorii de aici parte de tonuri muzicale ca în centrul oraşului, la ora exactă. "E o trimitere la cultură, dar şi la un fel de relaxare. Parcă altfel ştii cât e ceasul, când îţi cântă", ne-a explicat domnul Buhăiescu.

Ce s-a făcut bun în cartier

Chiar dacă majoritatea celor cu care am stat de vorbă spun că situaţia cartierului este neschimbată, domnul Gheorghe Chirilă, un gălăţean în vârstă de 67 de ani, ne-a spus că sunt şi lucruri bune care s-au întâmplat în Micro 16 în ultimii ani. "În primul rând, avem două parcuri foarte frumoase pentru copii. Unul la Billa, la Complexul Continental, şi unul spre capătul cartierului. Mă bucur nespus pentru realizările astea. Apoi, străzile Prundului şi Caşin au fost refăcute, cu reţea de canalizare, tot ce trebuie. La un moment dat mai dispăruseră şi din câini, dar văd că acum s-au mai întors. A dat căldura, ştiţi cum e", ne-a spus cetăţeanul.

Tot de lucruri bune ne-a vorbit şi Ştefan Bădiţă. "În cartier au mai răsărit câteva băncuţe, au mai fost reabiltiate unul, două parcuri. Mai e mult de muncă, dar mă bucur că, totuşi, ceva, ceva se vede", ne-a explicat tânărul de 25 de ani.

Joi, venim în Piaţa Rizer

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă aceştia. Astfel, joi, 3 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa Spitalului Militar, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă.

Citit 9649 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2016 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.