REPORTAJ în cartierul gălățean împărţit în două de asfalt (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

REPORTAJ în cartierul gălățean împărţit în două de asfalt (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În plin proces de modernizare a străzii Traian, cu lărgire în zona centrală a oraşului, cu reabilitare în zona Liceului "Traian", şi cu lucrarea terminată în zona de ieşire din oraş, spre Metro, ne-am fi aşteptat ca venirea noastră în Bariera Traian să fie una uşoară, în care să nu vedem prea multe probleme, în care oamenii să ne spună că sunt mulţumiţi de ce s-a făcut până acum şi că totul merge spre bine. Numai că situaţia e doar pe jumătate adevărată. Într-adevăr, strada Traian a fost modernizată spre ieşirea din oraş, până la Metro, cu asfalt nou, cu trotuare late, refăcute, fără gropi. Dar ce te faci când cei care au case în zonă nu au unde să parcheze şi îşi lasă maşina pe mijlocul trotuarului, făcând trecerea pietonilor posibilă doar prin stradă, printre maşini? Şi cine a mers cu maşina pe acolo ştie că nu se circulă bară la bară, cu 10 km/h.

În plus, cum rămâne cu porţiunea de Traian dintre Barieră şi strada Nicolae Holban, cea care coboară spre Parcul CFR, acolo unde asfaltul e crăpat, plin de gropi, iar pe trotuare nu se poate merge nici cu ambele picioare sănătoase, darămite cu scaunul cu rotile?

Dacă pe partea stângă cum te duci spre Metro e cartierul Arcaşilor, una dintre zonele rezidenţiale ale Galaţiului, acolo unde vilele nu puteau sta fără asfalt în faţa porţii, pe partea opusă, la coborârea spre lacul Brateş, din asfaltata stradă a Tunelului se desprind alte mici străduţe, pentru care ideea de asfalt sau canalizare este un vis îndepărtat, la care oamenii nici nu se mai gândesc. "De când locuiesc eu aici, de 15 ani, ni s-a tot promis că se trage canalizare, că va fi asfaltată strada. Acum, uitaţi-vă şi dumneavoastră, plouă şi apa care se scurge a făcut şanţ pe mijlocul străzii. Vine vara şi de-acum să vedeţi mirosuri în zona noastră. Suntem şi aproape de padocul de câini, dar vecinii care au wc-ul în fundul curţii, că mai sunt şi din ăştia, îţi mută nasul din loc. Plus mizeriile aruncate direct în stradă, că aşa e la noi", ne-a explicat o femeie de pe strada Lăcrămioarei, un petic de drum de vreo 200 de metri lungime şi lat de cel mult trei metri.

Şi nu e singura stradă aflată în situaţia asta din zona respectivă. Şi pe strada Răşinii ar fi nevoie de asfalt, dar şi în spatele benzinăriei din Barieră, acolo unde de ani buni se aruncă gunoaie în neştire, iar buruienile cresc mai înalte decât un stat de om.

Gropile de gunoi supravieţuiesc

Dacă ar fi să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne lăsăm ghidaţi doar de auz şi miros, pentru a vedea cartierul, imaginea ar fi una dezolantă, chiar dacă reparaţii s-au mai făcut ici şi colo. Claxoanele interminabile încă există, zgomotele de roţi care se lovesc de gropi mai sunt prezente doar până la trecerea de semafoarele din cartier, iar lătratul câinilor maidanezi şi duhoarea care vine de la gropile de gunoi improvizate şi, în acelaşi timp, ilegale au rămas factori importanţi de recunoaştere a cartierului. La ultima vizită, spuneam că e greu de crezut că un astfel de cartier poate fi numit european. Astăzi, a mai fost vopsit gardul, dar înăuntru este tot leopardul.

Dacă străzile principale ale cartierului (Tunelului şi Traian) sunt asfaltate recent şi arată cât de cât în regulă, nu acelaşi lucru se poate spune despre străduţele adiacente. Cei care locuiesc în zonă s-au obişnuit deja atât cu lipsa asfaltului, cât şi cu absenţa unei canalizări. "Când plouă, trebuie să ieşim din casă cu cizme de cauciuc, pentru că străduţele astea arată mai rău ca un drum de ţară. Noroiul ajunge până la glezne, în cele mai bune cazuri", ne-a spus Vasile P., care locuieşte în zonă de 15 ani.

Cea mai mare problemă a oamenilor este, însă, legată de gropile de gunoi improvizate, al căror număr continuă să crească. Pe terenurile ai căror proprietari nu au mai fost văzuţi de ani buni sau chiar niciodată, cetăţenii fără spirit civic aruncă orice, de la cauciucuri şi moloz la pamperşi şi resturi de mâncare. Iar contrastul cartierului este greu de imaginat, dat fiind că printre ruine şi gunoaie, sunt ridicate şi vile, impunătoare, cu garduri înalte, cu maşini luxoase parcate în faţa porţii. Noroc că pe acolo nu prea trec turişti.

Noi am mai fost în cartier în ultimii doi ani, am vorbit cu oamenii şi le-am făcut publice plângerile. Însă problemele au rămas, în mare, aceleaşi. În 2013, locuitorii se plângeau de faptul că firmele, fabricile, service-urile şi abatoarele din zonă îşi aruncă deşeurile peste tot, fără să le pese de nimic. La finalul anului 2014, aceleaşi plângeri. Până în buza lacului Brateş, cândva unul dintre principalele locuri de agrement din oraş, gunoaiele sunt plimbate de vânt, iar cartierul capătă aspectul unei gropi imense de deşeuri. Iar joia trecută, fix înainte de alegeri, în spatele benzinăriei din Barieră, pe partea dreaptă spre ieşirea din oraş, gunoaiele tronau liniştite pe acelaşi teren, iar oamenii le ocolesc, obişnuiţi cu peisajul de groapă comună.

Cu adăpostul la doi paşi, maidanezii cutreieră în voie străzile zonei

Cu riscul de a fi pisălog, problema câinilor maidanezi este, poate, una dintre cele mai mari din oraş, pe lângă străzile proaste şi lipsa locurilor de parcare. Însă, când te gândeşti că în imediata apropiere a cartierului sunt două padocuri, care au în grijă peste 2.000 de câini, normal ar fi ca pe străzi să nu mai existe maidanezi, poate doar cei cărora le mai dau drumul stăpânii din ogradă. Deşi nici asta nu e o practică normală.

Astfel, din nefericire, maidanezii din bariera Traian încă sunt liberi pe stradă şi îi terorizează în special pe cei bătrâni. "Când sunt în călduri, nu mai ţin cont de nimic câinii ăştia. Se bat, se dau la oameni, muşcă, sunt agresivi tare. Măcar, dacă tot îi lasă pe stradă, să îi sterilizeze, dom'le, ca să nu mai fie nebuni aşa. Păi, eu nu pot să vin seara acasă singură, că sar câinii pe mine. Vi se pare normal? E adăpostul la doi paşi de noi", ne-a explicat o doamnă.

Maidanezii se adună în special în zona gropilor de gunoi, acolo unde scormonesc după mâncare şi împrăştie gunoiul în toate direcţiile. "Ne-am săturat. De ce mai plătim taxa de ecarisaj? Trebuie să ne ducem noi şi să îi aruncăm peste gardul adăpostului? Avem un adăpost aici, în Barieră, şi unul mai încolo, pe centura Brateşului. Cu toate astea, sunt o grămadă de câini pe stradă. Personal, sunt sătul de toţi iubitorii ăştia de animale, care ţin câinii pe stradă. Îi iubeşti, ia-i acasă, hrăneşte-i. Nu îi arunca oase în drum, că pe acolo trec eu", ne-a mai explicat un cetăţean.

În ultimele săptămâni, în Galaţi s-au derulat multe campanii de sterilizare a animalelor, fie ele cu stăpân ori fără, însă mai sunt încă mii de câini şi pisici care se înmulţesc necontrolat zi de zi, iar până nu se găseşte o soluţie clară pentru reducerea numărului acestora pe străzi, oraşul va continua să fie plin de rahaţi de câini şi de mirosuri greu de suportat.

Oamenii din Barieră nu i-au ocolit, însă, nici pe stăpânii de câini care nu ştiu să strângă după propriul patruped. "Dacă ai animal şi ieşi cu el pe stradă, e greu să strângi cu punguţa? Aşa e civilizat, nu? Eu zic că poliţia ar trebui să îi amendeze rău pe ăştia care nu ţin cont de lege. Mie mi-a zis cineva că, atunci când nu vor mai fi maidanezi şi gunoaie pe stradă, atunci va strânge. Deci, vrem curăţenie, dar să facă alţii primii. Aşa nu se poate", ne-a mai spus un domn.

Conform statisticilor, pe străzile Galaţiului ar fi în jur de 16.000 de câini. Neoficial, însă, şi pe la colţuri, se vorbeşte de numere mult mai mari, situaţie îngrijorătoare pentru un oraş care se vrea modern.

Pericole cu patru pereţi

Una dintre nemulţumirile celor care locuiesc în Barieră este legată de chioşcurile şi clădirile abandonate care, actualmente, au devenit monumente de rugină şi în care nu mai intră nimeni decât câinii şi copiii care îşi caută un loc de joacă.

"Eu mereu le zic nepoţilor mei să nu se apropie de clădirile astea, că se poate oricând prăbuşi un geam, un perete, Doamne fereşte, dar sunt alţii care se duc acolo şi se joacă. Am ajuns o societate atât de nepăsătoare încât nu putem pune la pământ nişte monumente de rugină şi de praf? Chiar ne trebuie o mie de hârtii pentru demolarea unei astfel de clădiri?", ne-a întrebat o doamnă care locuieşte pe Ştefan cel Mare, în apropiere de Cimitirul evreiesc, loc în care există o clădire dezafectată.

Şi în Barieră, vizavi de autogară, este un chioşc pe care îl mai susţine doar scheletul metalic, dat fiind că geamurile sunt sparte şi crăpate, iar pereţii sunt rupţi atât de golani, cât şi de vreme. "Aici a fost un chioşc cu de toate, iar acum a rămas doar ceea ce se vede. Mai intră câini şi oameni ai străzii aici, să se adăpostească de ploaie. Eu cred că trebuie dărâmat şi pe spaţiul ăsta făcută o parcare", ne-a mai spus un cetăţean.

Adio, transport electric! Se scot liniile de tramvai

Acum un an, în Bariera Traian ajungea unul dintre ultimele trasee de tramvai din oraş, 39, care mergea până la Cimitirul evreiesc. Dat fiind că liniile de tramvai s-au cam scos prin oraş, nici Bariera nu a fost ocolită, astfel că locul tramvaiului 39, electric, a fost luat de autobuzul 39, care merge pe combustibil.

"Avem nevoie de transportul cu tramvaiul. E mult mai lejer decât autobuzul, mai mare, mai rapid, parcă. Pe linia de tramvai mai rar se bagă şoferii, pe când cu autobuzul trebuie să te lupţi prin trafic. Măsuri fără cap, asta sunt", ne-a explicat un domn.

Joia trecută, când am fost noi în zonă, se lucra intens pe bulevardul George Coşbuc, dar şi pe strada care face legătura între Coşbuc şi Traian, acolo unde deja nu mai există linie de tramvai, ci doar asfalt. "Din păcate, transportul electric în Galaţi e terminat. Mergem doar cu SH-uri, că bani de mijloace noi de transport nu avem. Măcar de am şti să le valorificăm pe astea", spune un cetăţean.

Locurile de joacă lipsesc din cartier

Una din principalele probleme ale cartierului este lipsa locurilor de joacă pentru copii. Râsetele bucuroase, imaginea prichindeilor zburdând pe piste de alergare, scârţâitul fin al leagănelor, şotronul desenat pe trotuar, toate acestea le lipsesc locuitorilor din Bariera Traian. Copii sunt, şi încă mulţi, însă pentru ei cel mai apropiat parc este Parcul CFR. Iar dacă vor un loc unde să se dea în leagăne sau pe tobogan, trebuie să îşi roage părinţii să îi ducă tocmai în Grădina Publică.

Locuri unde s-ar putea amenaja un parc în acest cartier există, iar oamenii ştiu asta. Ei speră ca şi autorităţile să observe acest lucru. „Sunt multe case care se dărâmă singure aici, multe terenuri pe care iarba creşte necontenit. De ce nu intervine nimeni să amenajeze un parc? Câteva leagăne, nişte băncuţe, poate şi nişte mese de şah pentru cei mai bătrâni”, ne-a spus un domn, care şi-a crescut copiii în acest cartier.

În ceea ce priveşte petrecutul timpului în faţa porţii, şi acest lucru este destul de îngreunat. Vara, dejecţiile care sunt aruncate din curţile oamenilor fac drumurile să arate extrem de urât, în timp ce ploile tomnatice şi ninsorile nu mai au nevoie de nicio prezentare. Copiii se pot împiedica, pot cădea în gropi şi se pot lovi, se pot aventura în zone periculoase, unde pereţii caselor în ruină se pot prăbuşi oricând ori unde câinii maidanezi aflaţi în căutarea hranei îi pot ataca.

Până la soluţionarea acestei probleme, copiilor nu le rămâne decât să facă ce au făcut şi până acum: să se joace în drum, aşa cum o fac când merg la ţară, sau să se aventureze printre dărâmături şi îşi facă părinţii să stea cu inima cât un purice până când se întorc de la joacă.

E nevoie de parcări

Gălăţenii care vin în weekend la plaja Brateş îşi lasă maşinile pe unde apucă, dat fiind că, încă de la primele ore ale dimineţii, spaţiul din faţa intrării spre plajă se umple de autoturisme lăsate în voie de fiecare. Oamenii din zonă spun că s-ar putea construi o parcare modernă, astfel încât cei care vin la plajă să nu mai parcheze pe trotuare.

Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 9 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din faţa AJOFM, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.

Citit 5715 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.