REPORTAJ/ De la centru istoric la cartier obişnuit - ZONA SPICU, după decenii de DEGRADARE (FOTO)
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Florin Răvdan

REPORTAJ/ De la centru istoric la cartier obişnuit - ZONA SPICU, după decenii de DEGRADARE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Datorită amplasării în zona de impozitare 0, zona de la Spicu ar trebui să fie cea mai frumoasă din oraş. Cu toate astea, ochiul critic al gălăţeanului de rând vede cum zona este într-un declin accentuat, de la an la an. Cândva, acest cartier era un punct de referinţă pentru un oraş cu istorie, o adevărată carte de vizită a urbei. Acum, însă, nepăsarea autorităţilor se îmbină perfect cu lipsa de simţ civic a celor mai mulţi dintre cei care locuiesc în zonă. Astfel, puţinii turişti care mai ajung în oraşul nostru şi se cazează la unul dintre hotelurile din zonă sunt întâmpinaţi de o privelişte dezolantă: câini vagabonzi cu zecile, gunoaie aruncate pe jos, trotuare sparte, neîngrijite, parcuri triste, bănci vechi şi rupte.

Deja începem să pierdem şirul zilelor în care am venit la Spicu şi am semnalat problemele cu care se confruntă oamenii din cartier. Cam o dată la şase luni, un reporter al "Vieţii libere" ia drumul cartierului şi stă de vorbă cu oamenii. Cel mai grav este că aproape toate problemele semnalate de cei din zonă au rămas nerezolvate. 

Gunoaiele, parte integrantă a cartierului

Pe strada Egalităţii, ceva mai jos de şcoala nr. 24, tomberoanele, fie ele pentru colectarea selectivă ori pentru colectarea la grămadă, sunt doar de decor, dat fiind că cel puţin o dată la două zile porţiunea de pământ din faţa acestora este plină de resturi menajere smulse, parcă, din ghenă. Iar, în mijlocul lor, de cele mai multe ori, se află ori o haită de câini, ori persoane ale străzii, a căror singură ocupaţie mai este căutatul prin gunoaie. Exact asta s-a întâmplat şi joia trecută, când un cititor ne-a trimis la redacţie o fotografie cu o persoană care răscolea prin tomberoanele mai sus amintite, în căutare de mici comori. "E incredibil că în secolul XXI se mai poate întâmpla aşa ceva într-un oraş aşa-zis european. Nouă ne-ar trebui tomberoane cu gratii şi păzite de cineva ca să nu se mai întâmple din astea", ne-a explicat cetăţeanul. 

Iar gunoaie aruncate la voia întâmplării mai sunt şi în alte zone: în parcul de la Elice, în parcul dintre P-uri, în spatele blocurilor P, în jurul pieţei de lângă Şcoala nr.26, la tomberoanele din spatele hotelului Galaţi şi chiar şi la scările monumentale dintre blocurile N şi M, chiar din spatele magazinelor din staţia de la Spicu. Cine şi cum le aruncă, nu ştie nimeni. Fiecare arată cu degetul către altcineva.

Curăţenia cartierului, la mâna nesimţiţilor

În timpul plimbării noastre prin cartier, am dat de o echipă a serviciului public de salubrizare care dădea de zor cu mătura în spatele blocului L, din cartierul Spicu. Cele trei muncitoare erau supervizate de o altă persoană, astfel că locul arăta perfect odată ce au terminat acestea. 

Iar muncitori de la Ecosal am mai văzut, tot joia trecută, şi în parcul de la Elice, şi în parcul de la P-uri, şi în spatele blocului M, dovadă că salubrizare se face prin oraş. "Domnule, degeaba vin muncitorii ăştia şi dau cu mătura de dimineaţa până seara. Din urma lor, vin scuipătorii de seminţe, se aşează cu picioarele pe bancă, şi fac mizerie la loc. Dacă poliţia nu ia măsuri, se poate da cu mătura oră de oră, că tot mizerie este", ne-a explicat un cetăţean.

La întâlnirea cu cititorii a venit şi domnul Pricope Ioniţă, care ne-a explicat că locuieşte pe strada Egalităţii şi că, deşi se face curăţenie des, tot sunt nesimţiţi care aruncă gunoiul unde văd cu ochii. "Noi trebuie să înţelegem că aspectul de curat al cartierului stă la mâna nesimţitului obişnuit. Degeaba tot spun unii şi alţii că Ecosal nu face treabă. Dacă noi, oamenii, am fi mai civilizaţi, lucrurile ar sta complet diferit. Dar, dacă nu ne putem civiliza cu vorba bună, atunci să se dea amenzi. Aşa s-a întâmplat în Occident. Şi se pare că a funcţionat. Nici românii nu au curaj să facă mizerie acolo", ne-a spus cetăţeanul.

Câinii maidanezi perturbă liniştea cartierului

Tot domnul Ioniţă Pricope ne-a spus că una dintre cele mai mari probleme ale cartierului este reprezentată de haitele de maidanezi care se adună noaptea în jurul blocurilor şi urlă la orice zgomot din cartier. "Serviciile astea de ecarisaj cu ce se ocupă? Că numărul maidanezilor creşte, în loc să scadă. Eu iubesc animalele foarte mult, dar să fie la locul lor. Cine vrea să le hrănească, să le adopte, cine nu, să accepte să fie luate în adăpost, şi să dea bani acolo. Eu nu sunt de acord cu câinii pe stradă. Când trece câte o ambulanţă pe lângă blocul meu, e concert de urlete, stau câinii în fund şi scot nişte sunete de te înfioară. Nu se poate dormi cu geamul deschis pe timp de vară de la gălăgie", ne-a spus omul.

De câinii maidanezi s-au plâns mereu cei din zona Spicu. "Acum un an, aveam grijă de un prieten al meu imobilizat la pat. Îi mai duceam mâncare, îi mai făceam curat. Când ieşeam de la el din bloc, mergeam cu frică până la blocul meu, care e la două minute distanţă, pentru că mereu se ţineau după mine câte cinci, şase câini", ne-a explicat un alt cetăţean. Deşi au fost mereu semnalate aceste probleme, rezolvări nu s-au găsit, iar numărul patrupedelor din cartier a crescut simţitor în ultimii ani. "Ştiu că se vorbea la un moment dat de sterilizări, dar se pare că era doar praf în ochi. Se vede că nu s-a rezolvat nimic. Şi oamenii sunt de vină, sigur, dar şi autorităţile. Prea nu i-a interesat", ne-a explicat o doamnă care nu a vrut să ne spună numele ei.

Istoria, la loc de cinste. Se doreşte refacerea monumentelor din cartier

Acelaşi domn, Ioniţă Pricope, ne-a spus că, din punctul său de vedere, istoria zonei este cea mai importantă şi că îşi doreşte ca autorităţile să respecte monumentele care veghează asupra cartierului de ani buni. "Statuia lui I.C. Brătianu, spre exemplu, e murdară, scorojită. Trebuie restaurată, pentru că este totuşi un simbol al oraşului nostru. Apoi, elicea de la faleză trebuie să aibă o plăcuţă care să spună ce comemorează. Nu doar că a fost ridicată la 80 de ani de la deschiderea şantierului naval, ci şi anul în care a fost deschis şantierul. Cea mai gravă situaţie este la statuia lui Costache Negri, pe care îl ţinem de parcă ar fi un infractor, prins între crengi de copaci. Nu se pot toaleta pomii ăia ca să fie vizibilă statuia din toate unghiurile? E, totuşi, un monument important al cartierului, nu?", ne-a mai spus cetăţeanul.

Graffiti, între artă şi vandalism

Cele mai multe blocuri din zona Spicu au, pe pereţii exteriori, diverse desene, unele viu colorate, altele simple, cu negru pe alb, cu mesaje variate. De la strigăte de galerie la declaraţii de dragoste, de la înjurături la mesaje fără noimă, toate aceste graffiti au fost făcute ilegal şi cei care vor fi prinşi făcând astfel de desene urbane nu doar că vor fi amendaţi contravenţional, dar vor fi şi obligaţi să suporte din propriul buzunar renovarea respectivului perete. Din câte spun oamenii, însă, artiştii de ocazie vin noaptea târziu şi fug imediat cum aud zgomotul unei maşini de poliţie.

Probleme cu iluminatul public

Petru Cioruţă, un cetăţean care îşi doreşte o cosmetizare a cartierului în care locuieşte, ne-a spus că sunt mari probleme la capitolul iluminat public în zona Spicu, cu precădere între pasajul subteran şi "Fata pe Valuri", dar şi în spatele blocului M, acolo unde noaptea îţi este teamă să mergi, dat fiind că sunt şi foarte mulţi câini. "Uitaţi, am făcut mai multe cereri la primărie, una pe 8 iunie 2016, la care nu am primit răspuns în acele 30 de zile legale, şi una pe 7 iulie. Ce să mai fac? Am fost la domnul primar, înainte să fie ales, i-am explicat problema, a zis că o să vadă, se rezolvă. Nu s-a rezolvat nimic, e tot beznă. Şi e fix în faţa sediului lor. Nu se poate aşa ceva, să ieşi noaptea pe stradă şi să nu vezi nimic", ne-a mai spus cetăţeanul.

Din cauza vârstei, pomii din cartier se rup

Vegetaţia din zonă a fost plantată cu zeci de ani în urmă, fapt pentru care majoritatea copacilor nu sunt doar bătrâni, ci şi putreziţi. Astfel, când ninge puternic sau bate vântul mai tare, crengile se rup şi cad pe aleile pietonale, pe pervazurile blocurilor sau pe unde apucă, existând riscul constant ca cineva să fie rănit. Pare un titlu de film, dar la o simplă trecere pe aleile dintre blocuri pot fi văzute zeci de crengi căzute şi lăsate acolo. Poate unul, doi trecători le-au împins pe marginea aleii, pentru a putea trece în voie.

Prea multe maşini în cartier. Viaţa în parcare, mai ceva decât legea junglei

Primul cetăţean cu care am stat de vorbă joia trecută în cartier a fost domnul Ionel Chirică, în vârstă de 58 de ani. Omul a venit la chioşcul "Vieţii libere" pentru a ne transmite că este foarte indignat de situaţia parcărilor din cartier. "Nu înţeleg cum se poate aşa ceva. La stradă, aici, pe Navelor, e parcare cu plată, şi e mai mereu goală. Sau e plină cu maşini care stau cel mult o oră. Dincolo, după blocul L, nu ai loc să arunci un ac, indiferent de oră, pentru că sunt maşini parcate pe trotuar, lângă trotuar, pe spaţiul verde, peste tot. Unii mai au un pic şi intră cu maşina în bloc. Mai sunt şi garajele alea acolo care ocupă spaţiu, dar chiar nu se poate face ceva pentru decongestionarea zonei?", ne-a explicat cetăţeanul. 

Intrigaţi de punctul de vedere al domnului Chirică, am mers şi noi la faţa locului pentru a vedea cum stă situaţia. Am descoperit că fiecare parchează unde prinde loc, motiv pentru care trotuarul de lângă blocul L era acoperit în întregime de maşini, în timp ce vizavi, lângă bordură, erau parcate autoturismele care nu mai prinseseră loc pe trotuar. Iar mai încolo, spre piaţă, chiar dacă exista o parcare cu locuri bine desemnate, maşinile erau puse tot alandala, unele abandonate, unele parcate de-a curmezişul.

În ceea ce priveşte maşinile abandonate, nici zona Spicu nu face excepţie de la regulă. Dacă în spatele blocului M sunt vreo două autovehicule pline de praf, rugină şi cu roţile dezumflate, în spatele blocului L se află un autoturism fără roţi, ridicat pe cărămizi, care ocupă degeaba un loc de parcare. Conform unui anunţ făcut de Primăria Municipiului Galaţi, acţiunea de ridicare a vehiculelor abandonate continuă şi anul acesta. De la începerea acestor acţiuni, în 2007, au fost ridicate de pe domeniul public 422 de autovehicule abandonate, 10 dintre ele anul acesta. 30 de autoturisme sunt în proces de verificare, conform aceluiaşi anunţ făcut de primărie. Până acum, cele mai puţine autoturisme au fost ridicate în 2012 (2) şi 2015 (5).

Întrebare pentru autorităţi: Cine stopează poluarea fonică

"Cine opreşte zgomotul infernal produs de motocicletele care tranzitează strada Domnească zi şi noapte? Pentru liniştea locatarilor, dar şi pentru evitarea unor incidente grave, de ce nu se interzice circulaţia acestora prin această zonă, aşa cum s-a mai făcut şi acum foarte mulţi ani?", a scris Victor Grigoroiu, un cetăţean obişnuit.

"Viaţa liberă" în cartierul tău. Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cetăţeni ce anume îi nemulţumeşte în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 14 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa gării din Barboşi, pentru a le sugera autorităţilor ce măsuri trebuie să ia pentru înfrumuseţarea cartierului.

Citit 4359 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.