REPORTAJ în cartierul contrastelor izbitoare: Modernizările nu alungă caii şi căruţele (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Ruxandra Podlisnic

REPORTAJ în cartierul contrastelor izbitoare: Modernizările nu alungă caii şi căruţele (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pentru a readuce liniştea locatarilor din Ţiglina IV, toate autorităţile locale, începând cu cele de la Primărie, Ecosal, Gospodărire Urbană şi până la Poliţia Locală, ar trebui să viziteze mai des acest cartier


Deja de câţiva ani, fiecare zi de joi începe pentru unul dintre reporteri „Vieţii libere” cu o adevărată incursiune în „viaţa” unui cartier gălăţean. Ne întâlnim cu locatarii, le ascultăm problemele, precum şi mulţumirile, cele din urmă fiind destul de puţine la număr. Am fost întrebaţi, de multe ori, în special în perioada campaniei electorale, dacă ne-a trimis „domn’ primar”, oamenii sperând, probabil, că au şansa să participe la un dialog cu trimişii autorităţilor locale.

Am amintit că trecem şi prin astfel de situaţii, pentru că joia trecută, în timp ce făceam poze în Ţiglina IV, cartierul în care ne-am întâlnit cu cititorii noştri, ni s-a adresat din nou această întrebare.

„Sunteţi de la Primărie?”, mă întrebase o femeie de la balconul unui bloc. „Nu! Suntem de la ziar”, îi răspunsesem eu. „Atunci să faceţi poze şi la trotuare, şi  la străzi, şi la (...), poate văd şi cei de la Primărie”, concluzionase femeia.

Bineînţeles, urma să surprindem, cu cel de-al treilea ochi - aparatul foto, problemele din Ţiglina IV menţionate de gălăţeni. Mai târziu, răscolind în arhivă după fotografii de la precedentele incursiuni în cartier, nu am remarcat mari schimbări ale "feţei" acestuia.

O căruţă - un fel de deşteptător al cartierului

Trecuse aproximativ un an de la ultima noastră vizită în acest cartier. La ora 9,00 dimineaţa, ca de obicei, eram în faţa chioşcului „Vieţii libere” din „Piaţa Ruşilor”. Am discutat cu cititorii care au venit la chioşc, apoi ne-am îndreptat paşii către străzile obosite ale cartierului. La un moment dat, ne trezisem în faţa noastră cu un peisaj rustic, „colorat” de prezenţa unei căruţe, fără nicio plăcuţă de înmatriculare. Caii îşi plimbau stăpânii pe străzile Ţiglinei IV, de parcă am fi trăit în vremurile secolului trecut. Exact acelaşi peisaj şi, cel mai probabil, exact aceeaşi căruţă apar în fotografiile făcute, în Ţiglina IV, în luna august a anului trecut. Nu asta ne-a făcut să înţelegem că sesizările gălăţenilor din Ţiglina IV au rămas nesoluţionate, ci experienţele trăite mai târziu.

Trotuare ciuruite şi străzi neasfaltate. Proiectele pentru refacerea drumurilor, tot „îngheţate”

Străzile şi trotuarele din Ţiglina IV sunt, poate, doar puţin mai bune decât cele din cartierele de la periferia oraşului. Asfaltul este ciuruit, atât pe străzi, cât şi pe trotuare. În unele locuri lipseşte cu desăvârşire, întrucât au fost uitate străzile pietruite şi prăfuite de ani buni. „Pe artera Barboşi este mai bine. Nu-ţi rupi picioarele pe trotuare şi strada este în regulă. Dar, dacă vă plimbaţi în tot cartierul, veţi vedea că lipseşte asfaltul, cad bordurile trotuarelor şi te împiedici de bolovani şi denivelări. N-ar fi rău să se investească în infrastructură. Cred că suntem pe ultimul loc în Moldova la capitolul investiţii în drumuri. S-au făcut acum zeci de ani şi, după aceea, au mai acoperit gropile cu o mână de asfalt. În Vest, nu există aşa ceva”, ne-a spus Petrică Muşunoiu.

Mica Veneţie din Ţiglina IV 

Tot neschimbată a rămas şi strada Eliza Leonida Zamfiresu, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ un kilometru, de la ANL-urile din Micro 17 spre ieşirea  din oraş. Din păcate, strada nu este celebră pentru că poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu, ci pentru că este, mai degrabă, o uliţă cum nu-ţi doreşti să întâlneşti nici într-un sat uitat de lume. Locatarii ne-au spus că, de-a lungul timpului, s-au făcut zeci de sesizări la Primărie, dar încă nu a fost întinsă o mână de ajutor pentru oamenii din această zonă.

Despre stradă se ştie că este prinsă, doar teoretic vorbind, într-un proiect de modernizare al autorităţilor locale. „Ni se promite de ani de zile că vor începe lucrările, dar astea-s vorbe aruncate în vânt. Nimeni nu ar vrea să locuiască aici atunci când plouă. Nu există un sistem de colectare a apei pluviale. Suntem nevoiţi să ieşim pe stradă în cizme de cauciuc, după fiecare ploaie. Când au fost ploile din luna iunie, apa ne-a intrat în curte, iar strada a fost inundată. Sunt aproape cinci ani de când am început să strigăm că nu mai putem trăi în aşa condiţii”, ne-a spus un bărbat care locuieşte pe această stradă.

În proiectul Primăriei se precizează că, la finalul lucrărilor, artera va avea trotuare şi un sistem rutier corespunzător unui trafic mediu (beton asfaltic), iar în zonele unde spaţiul permite, de pildă la blocurile ANL, se vor executa spaţii de parcare.

Ce se întâmplă când trecem peste limita bunului-simţ. Gunoaie aruncate la întâmplare şi tineri scandalagii

Gălăţenii sunt conştienţi că bugetul oraşului nostru pentru un an de zile nu este suficient pentru rezolvarea tuturor problemelor din toate cartiere. Cu cât mai mult au fost ignorate, în ultimii ani, necesităţile vitale ale oraşului, cu atât mai mult acestea s-au intensificat. Dar ce facem cu partea în care este implicat, într-o mare măsură, stimabilul cetăţean. Din păcate, şi Ţiglina IV se numără printre cartierele în care deşeurile se plimba dizgraţios pe trotuare sau zac în iarba deja îngălbenită.

Este clar că pungile de plastic, cutiile de la pizza, PET-urile sau recipientele de unică folosinţă, pe care le-am văzut şi noi în faţa blocurilor, în dimineaţa zilei de joi, nu au au fost aruncate cu două zile înainte, ci zăceau acolo de ceva timp. În acest caz, cine se face responsabil pentru curăţenia din cartierele gălăţene şi unde ar trebui să-şi ducă cetăţeanul cu spirit civic deşeurile menajere? Ne-a răspuns, la această întrebare, domnul Muşunoiu: „Noi vrem un oraş curat, dar nu respectăm nişte simple reguli de bun-simţ. Se aruncă la întâmplare gunoiul, fără nicio jenă. Eu îi văd pe cei de la Ecosal în cartier. Se strânge gunoiul de pe străzile principale şi de la ghene, dar multe locuri sunt trecute cu vederea”.

Deloc încântător este şi peisajul din spatele magazinului Dedeman, unde mâna responsabililor pentru salubrizare se lasă aşteptată.

Masa de tenis buclucaşă

Ţiglina IV, cartierul care nu figurează în actele oficiale, dar concentrează Micro 17 şi Micro 18, este şi „cuibul” unor tineri care le dau bătăi de cap locatarilor. Potrivit unui gălăţean, unele nopţi sunt mai greu de suportat pe strada Barboşi. „În spatele blocurilor M şi B5 este o masă de tenis, iar până la ora 2,00 stau nişte tineri acolo şi se droghează, fac scandal. Dimineaţa, femeia de serviciu găseşte seringi şi vată acolo. Eu într-o seară le-am spus să plece şi după ce le-am făcut această observaţie au aruncat toate florile noastre în faţa scării. Nu cred că sunt de la noi din cartier, pentru că ar şti părinţii că se adună acolo. Poliţia nu i-a reţinut niciodată, deşi ceea ce fac ei este o adevărată dezordine”, ne-a povestit Damian Constantin.

După demolarea garajelor. Un parc în curs de amenajare, aşteptat de gălăţeni

În Ţiglina IV am zărit două parcuri amenajate în spatele unor ANL-uri. Sunt învechite şi uitate de multă vreme. Băncile scorojite şi ruginite nu te conving să iei loc, pentru a te relaxa preţ de câteva minute. Iarba a crescut peste limitele normale, aspect care îi deranjează pe oamenii din zonă.

„După ce au fost instalate toate băncile şi s-a amenajat locul de joacă pentru copii, nu s-a intervenit pentru a le menţine într-o stare bună. Ar trebui şi acestea întreţine, dacă tot s-au investit bani pentru amenajare. Iarba a crescut peste tot şi oamenii au început să arunce gunoiul şi aici. Sper să se instaleze camere video în toate parcurile şi să fie amendaţi cei care aruncă deşeuri. Totodată, aşa ar fi monitorizaţi şi cei responsabili pentru curăţenie. Cel puţin în aceste parcuri, ei nu-şi fac treaba”, ne-a spus o locatară.

Totuşi, oamenii sunt încântaţi că a început reabilitarea urbană şi în apropierea magazinului Penny se construieşte un parc. Astfel, la dispoziţia gălăţenilor din Ţiglina IV va fi un parc cu zone speciale de joacă, de relaxare, spaţii verzi şi o fântână arteziană.

Proiectul pare ambiţios şi este apreciat de gălăţenii din zonă. Totuşi, este important ca viitorul parc să nu devină la fel de „obosit” ca şi celelalte două din Ţiglina IV. De altfel, se va continua, la nesfârşit, cu numirea „vinovaţilor fără vină”.

Câteva dintre solicitările locatarilor

Problemele oamenilor din Ţiglina IV nu diferă foarte mult faţă de cele ale locatarilor din alte cartiere. Practic, Galaţiul este învăluit de aceleaşi probleme, doar că în unele cazuri ordinea acestora, din perspectiva nivelului de gravitate, este diferită.

Damian Constantin ne-a enumerat câteva dintre doleanţele sale şi ale vecinilor săi. „Ne dorim ca spaţiul verde să fie îngrijit permanent în totalitate, nu pe porţiuni, cum se întâmplă în jurul blocurilor M şi B5 din Micro 17. Apoi, într-o zonă este ridicat pericolul de accidente. Ar trebui să se facă o trecere de pietoni în direcţia blocului K3, pentru a evita posibilele accidente, întrucât strada este traversată neregulamentar. În ceea ce priveşte deratizarea, consider că ar trebui să se facă doar cu o soluţie de calitate şi nu cu apă de băut”, ne-a transmis locatarul.

Gheorghe Bălan, un gălăţean care locuieşte din 1970 în Ţiglina IV, ne-a spus că aici este, totuşi, mai bine decât în alte cartiere. „Ne bucurăm că se face un parc acum în faţă la Penny. Am înţeles că în septembrie vor finaliza lucrările. Vom avea unde să jucăm şah şi vor fi locuri de joacă şi pentru copii. Este o realizare frumoasă. Noi am mai avea nevoie de câteva locuri de parcare în faţa blocurilor, pentru că sunt foarte multe maşini care parchează pe trotuare”, a menţionat gălăţeanul.

Un alt locatar, care a preferat să rămână anonim, ne-a spus că, în spatele blocului B1, trotuarele sunt adevărate trasee montane, iar gunoiul a devenit greu de suportat. „Zona din spatele blocului B1 arată jalnic, mai ales după ce plouă. Cel puţin dacă s-ar face curăţenie, n-aş spune nimic. În Galaţi, doar străzile centrale sunt curate, dar, dacă intri pe străduţele de printre blocuri, te trezeşti cu o imagine sinistră.”

O situaţie supărătoare, despre care "Viaţa liberă" a scris constant, mai ales în ultimul timp, este cea a maşinilor abandonate, cum este cazul câtorva din zona blocurilor I2A, I2B, I2D, în spatele cărora, pe un fost spaţiu verde din care doar copacii groşi au mai supravieţuit, printre maşini încă funcţionale, zac şi hârburi, case pentru pisicile şi câinii fără stăpân din zonă.

Pericol de accidente. Pietonii, nerespectaţi de şoferi

Damian Constantin ne-a prezentat o listă a problemelor cu care se confruntă o parte din locatarii cartierului. Potrivit gălăţeanului, una dintre acestea ţine de siguranţa pietonilor. Gălăţeanul susţine că trecerea din faţa blocului R2 nu este respectată de conducătorii auto, iar Poliţia Rutieră ar trebui să aplice sancţiuni.

„Viaţa liberă”, la tine în cartier. Iată unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 4 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul de la Trei Star, din Mazepa, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.

Citit 4280 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.