REPORTAJ în Micro 19, un cartier al contrastelor

REPORTAJ în Micro 19, un cartier al contrastelor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Dacă, în alte cartiere din oraş, reabilitatea şi modernizarea nu sunt încă în plan, în Micro 19, locuitorii se pot declara mulţumiţi că investiţiile au ajuns şi în cartierul lor. În ultimul an, au fost reabilitate strada Zidarilor şi strada Lăcătuşilor, după ce, cu un an înainte, fusese inaugurată o parcare imensă în faţa Colegiului Economic "Virgil Madgearu", unde au fost puse la pământ bateriile de garaje, iar în mijlocul parcării a răsărit şi un loc de joacă pentru cei mici. Cu toate că parcarea nu e prea folosită, ea este totuşi utilă şi e o gură de aer proaspăt pentru zona care era înainte ticsită de garaje. 

Totuşi, oamenii vor mai multe de la noua administraţie, o implicare mai activă a autorităţilor. O parte dintre aceste probleme ni le-au transmis joia trecută, când ne-am aflat din nou în zonă. 

De la ultima noastră vizită, de la începutul lui 2017, nu s-au schimbat prea multe. Nu s-a mai construit nimic, nicio parcare, niciun parc nou, zona de la capătul troleului 102 e la fel de aglomerată şi la fel de neîngrijită şi riscantă pentru cei ce au tupeul să se aventureze pe acolo. Şoferii nu respectă niciun fel de regulă, de cele mai multe ori urcând pe trotuar lângă pieton. Joi, în faţa chioşcului "Viaţa liberă" din zonă, un tir şi-a făcut loc pe trotuar, chiar pe lângă oamenii care treceau pentru a se duce în piaţă.

Cititorii care au venit să vorbească cu noi atunci ne-au spus că aşa ceva e comun acolo şi că au învăţat să se ferească. 

Cât despre staţia de autobuz de la capătul troleibuzelor, îi lipsesc refugiul şi câteva bănci, pentru ca cetăţenii să poată aştepta autobuzul în condiţii normale. 

Spaţiile verzi nu sunt nici ele schimbate în vreun fel. Din spusele celor ce locuiesc în cartier, toaletarea lor se face extrem de rar, mulţi dintre copaci fiind uscaţi, motiv pentru care pot cădea oricând peste trecători sau maşini. 

"La ultima furtună, am stat câteva săptămâni bune cu crengile şi cu copacii pe jos, pentru că nu a venit nimeni să adune şi să curăţe", ne-a spus un cetăţean, care a ales să nu îşi dezvăluie numele. 

O altă problemă e cea a gunoiului, ghenele din cartier nefăcând faţă la avalanşa de gunoi. Până vin cei de la Ecosal să-l strângă, se adună deja destul de mult. 

Ce şi-ar dori locuitorii din Micro 19 ar fi mai multă implicare din partea autorităţilor şi continuarea eforturilor de a moderniza cartierul.

Parcarea din cartier e când goală, când neîncăpătoare

În 2015, în Micro 19 a fost inaugurată o parcare nouă. Autorităţile promiteau că avea să schimbe atât faţada cartierului, cât şi modul de parcare. Investiţia a fost una deloc de neglijat, iar aşteptările au fost pe măsură. Parcarea cu loc de joacă şi spaţii verzi din Micro 19 a costat 2,3 milioane de lei. La asta se adaugă proiectul, în valoare de 1,2 milioane de lei, prin care au fost amenajate aleile de acces.

În prezent, carosabilul şi parcajele ocupă 5.175,24 metri pătraţi, trotuarele asfaltate - 325,8 metri pătraţi, iar trotuarele pavate – 1.001,50 metri pătraţi. Aleile pietonale şi locul de joacă ocupă 252,57 metri pătraţi, suprafaţă locului de joacă amenajat cu tartan fiind de 230,60 metri pătraţi.

Chiar dacă parcarea dispune de 234 de locuri şi ar avea, în teorie, suficient spaţiu pentru ca problema parcatului pe trotuar să ia sfârşit, acestea sunt rar ocupate. 

Un domn, I.G, de 65 de ani, ne-a spus că, deşi idea parcării a fost una bună, oamenii continuă să o evite. "Mulţi parchează unde le vine mai aproape de casă şi nu în parcarea asta frumos amenajată. E păcat."

Se pare totuşi că alteori parcarea se umple şi devine neîncăpătoare, însă numai pentru perioade scurte de timp, pentru că în rest, străzile apropiate şi trotuarele sunt tot pline de maşini.

Locurile de parcare și garajele încă sunt o problemă

Cu toate că în cartierul Micro 19 a fost construită o parcare cu destule spaţii pentru autoturisme, aceasta s-a dovedit neîncăpătoare încă de la inaugurare. Locuitorii din zonă sunt încă nevoiţi să parcheze pe străzile înguste de printre blocuri. Oamenii care au venit la întâlnirea cu cititorii de joia trecută ne-au spus că s-au săturat să tot vadă maşini parcate pe toate trotuarele şi că parcarea actuală ar fi trebuit să fie mai mare.

Cu toate că o parte din garajele din Micro 19 au fost demolate, cele rămase continuă să facă obiectul unei ample dezbateri între locuitorii din zonă. Doi domni veniţi la întâlnirea cu cititorii de joia trecută ne-au spus că s-au săturat de bateriile de garaj care par să fie de neatins. "Noi am încercat să facem sesizări, poate ne scapă cineva de ele. Nici măcar nu sunt maşini în multe dintre ele", ne-au declarat cei doi.

Ce-i drept, în mai toate cartierele în care am fost, există cel puţin câteva garaje, situaţie care pare să nu aibă rezolvare. Chiar dacă în trecut s-au mai demolat câteva dintre ele, pentru a face loc de parcări sau pentru spaţii verzi, tot nu a fost suficient. Partea şi mai proastă e că nu sunt folosite pentru a adăposti autoturisme, ci ca spaţii de depozitare şi uneori chiar şi pentru locuit, lucru cât se poate de anormal. Ba chiar unii şi-au tras şi curent electric în ele, cu toate că improvizaţiile făcute de ei pot cauza incendii, aşa cum s-a şi întâmplat deja anul acesta în Galaţi.

Întrebată despre situaţia garajelor, Primăria Galaţi a răspuns că doar cele fără autorizaţie vor fi eventual dărâmate, pentru a mai degaja cartierele. Cele ce deţin autorizaţie de funcţionare vor rămâne în continuare unde sunt, chiar dacă sunt inestetice şi încurcă.

Autorităţile sunt depăşite în cazul câinilor fără stăpân

La fel ca în celelalte cartiere ale Galaţiului, şi în Micro 19 sunt câini fără stăpân. În anul 2013, autorităţile gălăţene estimau că în oraş avem peste 16.000 de câini fără stăpân pe străzi. Padocul Ecosal nu poate adăposti un număr atât de mare de câini, chiar dacă s-ar face adopţii mai dese. Astfel, mulţi dintre ei rămân pe străzi, unde formează haite, care pot pune în pericol pe oricine trece pe lângă ele. 

Mai mulţi locuitori din cartier sunt însă de părere că eutanasierea ar fi doar o soluţie temporară şi că, până când oamenii nu vor mai abandona câini pe stradă, fenomenul nu se va sfârşi. Alţii cred că amenzile usturătoare ar putea fi cheia pentru ca străzile Galaţiului să fie mai sigure. Statisticile din ultimul timp arată că, după Bucureşti, oraşul nostru este cel cu cei mai mulţi câini fără adăpost. Un fapt deloc îmbucurător şi asta se vede de fiecare dată când mergem într-un cartier să stăm de vorbă cu oamenii.

Unul dintre primele lucruri aduse în discuţie e problema câinilor vagabonzi. În Micro 19, de pildă, oamenii s-au săturat de lătratul acestora şi spun că pot deveni şi foarte agresivi, dacă sunt goniţi de cineva. Din păcate, soluţii concrete nu există. Gălăţenii plătesc o taxă de ecarisaj, care însă pare să fie inutilă, deoarece numărul căţeilor creşte de la an la an. "Nu ştim ce să mai facem. Măcar să îi ia de pe străzi", ne-a spus revoltat un domn venit să vorbească cu noi joia trecută.

O altă problemă adusă în discuţie a fost cea a hrănirii patrupedelor pe domeniul public. Există într-adevăr amenzi care pot fi aplicate celor care hrănesc animalele deoarece, odată hrănite, acestea încep să fie teritoriale cu locul în care stau. Alţii sunt de părere că nici amenzile nu sunt o soluţie şi că eutanasierea e singura opţiune viabilă pentru a se ajunge undeva.

Ce e cert e că în Galaţi, oriunde te-ai duce, dai de câini, aproape că nu există cartier fără să aibă măcar o haită şi acest lucru este cât se poate de îngrijorător.

Scările de bloc, loc de întâlnire pentru găştile de cartier

Un domn, în vârstă de 77 de ani, care a venit la întâlnirea cu cititorii de joia trecută, ne-a spus că un fenomen des întâlnit în zona Micro 19 este cel al găştilor de cartier care vin şi petrec la câte o scară de bloc şi care lasă în urma lor o mizerie greu de descris. Se pare că situaţia continuă aşa de ani buni şi că, în ciuda amenzilor aplicate de către oamenii legi, scările de bloc continuă să fie locul de întâlnire a multora.

Fără parcuri şi spaţii verzi

Una dintre supărările celor din cartier este cea legată de lipsa parcurilor şi a spaţiilor verzi unde oamenii să se poată relaxa. Oriunde te întorci, nu dai decât de străduţe înguste şi pline de maşini. Spaţii de joacă pentru copii sunt prea puţine, doar cel de lângă parcarea amenajată de primărie e mai curat şi mai modernizat, însă e mult prea mic pentru numărul de copii. În rest, dacă cei din zonă vor iarbă verde şi bănci, trebuie să se ducă într-unul dintre parcurile din oraş.

Doar o bancă în staţia de autobuz

La capătul traseului lui 102, lângă piaţa din Micro 19, nu există decât o singură bancă unde oamenii pot lua loc pentru a aştepta autobuzele. O doamna, în vârstă de 65 de ani, care a venit să vorbească cu noi la întâlnirea cu cititorii, ne-a spus că şi-ar dori să se amplaseze măcar încă trei-patru bănci, pentru că nu i se pare normal ca la un capăt de staţie să nu fie niciun fel de facilităţi pentru călători.

Joi, venim în Piaţa Centrală

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 21 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa Centrală, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri în zona dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 11768 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.