Străzile vechi şi noi. În Piaţa Centrală, reabilitările şi degradarea se îmbină perfect (FOTO)

Străzile vechi şi noi. În Piaţa Centrală, reabilitările şi degradarea se îmbină perfect (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În ultimii ani, autorităţile locale au manifestat interes pentru reabilitarea străzii Tecuci, dar şi pentru reabilitarea locului unde întorc tramvaiele în Piaţa Centrală. Iar oamenii au primit cu braţele deschise aceste modernizări, mai ales că atât strada Tecuci, cât şi strada Traian şi rondoul pentru tramvaie arătau deplorabil. Dar ce facem cu celelalte străzi ale zonei? 

Despre asta ne-au vorbit cei câţiva gălăţeni cu care ne-am întâlnit joia trecută la chioşcul din Piaţa Centrală. Despre discrepanţa dintre nou şi vechi care există în zona lor şi despre cum autorităţile au "măturat gunoiul sub preş". "Au reparat rondoul ăsta şi foarte bine au făcut. Putem să mergem lejer pe jos acum, nu ne mai rupem picioarele în macadamul care exista cândva. Dar, o rugăminte mai avem la autorităţi. Să pună, domnule, nişte bănci, pe care să stăm când aşteptăm autobuzul. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc la adăpost, care să asigure şi ceva umbră, dar măcar nişte băncuţe. Este loc între locurile de parcare ale autobuzelor. E capăt de linie aici, ar putea să facă cum e în Micro 19, la capătul lui 102", ne-a explicat un cetăţean. 

Un singur refugiu, cam departe

În staţia de tramvai şi autobuze din Piaţa Centrală există un refugiu acoperit, însă oamenii spun că e cam departe de autobuz. "Locurile acolo sunt oricum limitate. Dacă s-au aşezat patru persoane, la revedere. Ori aici vin şi pleacă sute de persoane zilnic, am avea nevoie de mai multe locuri. Măcar bănci să pună şi ne descurcăm noi cu soarele", ne-a mai spus un domn. 

Mai multă implicare din partea autorităţilor

Una dintre doleanţele pe care oamenii din Piaţa Centrală au avut-o la întâlnirea cu noi a fost transmiterea unui mesaj către autorităţile locale. "Avem 27 de consilieri, corect? De ce să nu i se aloce fiecăruia câte o zonă din oraş, iar acesta să vină măcar lunar să stea de vorbă cu oamenii, să i se explice care sunt problemele şi apoi, la şedinţa de consiliu, să fie ridicate aceste probleme. Poate că aşa ar funcţiona mai bine comunicarea dintre primar şi cetăţeni", a conchis o doamnă.

Trafic periculos pentru şoferi şi pietoni

Rondoul din zona Pieţii Centrale este atât de aglomerat, încât aproape că nu există perioadă din zi în care pietonii şi maşinile să nu se amestece pe singura străduţă care face legătura între piaţă şi strada Tecuci. Oamenii care coboară din autobuze nu au parte de treceri de pietoni ori de semafoare în zonă, aşa că trebuie să se deplaseze cu mare grijă printre maşinile care au, până la noi reguli, prioritate. 

Chiar joia trecută, în timpul vizitei noastre din cartier, am surprins o mămică care mergea cu copilul de mână de la autobuz până spre piaţă, iar din urma lor mergea, aproape cu viteza melcului, o maşină. Iar nervii sunt împărţiţi, pentru că şi pietonii vor să ajungă mai repede pe partea opusă, şi şoferii vor să tranziteze zona rapid sau să găsească un loc de parcare.

Există toalete ecologice în Piaţă

Lipsa toaletelor ecologice a fost văzută mereu ca o problemă în zona pieţei centrale. Chiar şi atunci când acestea erau pe poziţii, oamenii se plângeau că sunt mizerabile şi că nu pot intra în ele. Actualmente, acest lucru nu pare a-i mai deranja pe oameni, pentru că în imediata apropiere a staţiei de autobuze şi tramvaie se află trei toalete noi, curate, menite să deservească nevoile ... urgente ale trecătorilor.

Serei şi Nicolae Alexandrescu, în suferinţă. Două străzi în căutarea unei reabilitări

Două străzi extrem de circulate şi locuite de mii de oameni, Serei şi Nicolae Alexandrescu (fostă Dumitru Chicuş), încă sunt acoperite de piatră cubică şi pline de gropi şi denivelări. 

Oamenii au venit şi de data aceasta la întâlnirea cu cititorii cu speranţa că se vor lua măsuri şi că cele două străzi vor intra într-un proces de reabilitare. "Nu zic să scoată piatra cubică, că are farmecul ei, dar măcar să o aducă pe toată la acelaşi nivel, să facă locuri de parcare adecvate, să arate şi străzile astea aşa cum trebuie. Eu, personal, merg cu cel mult 20 km/h pe străduţele astea, pentru că sunt pline de gropi şi mi-e teamă că îmi stric maşina. Nu e normal aşa ceva", ne-a explicat Petrică Ambrinoc, un cetăţean care locuieşte pe strada Nicolae Alexandrescu. 

Fără viteză şi... fără loc 

Dacă despre viteza cu care circulă oamenii din zonă ne-am lămurit repede, aceştia se plâng şi de lipsa de loc, mai ales pe strada Nicolae Alexandrescu, între Serei şi Movilei. "E o stradă relativ îngustă şi, având în vedere că pe marginea trotuarului sunt maşini parcate, când se întâlnesc două autoturisme din sens opus nu prea este loc pentru trecere, aşa că unul trebuie să caute un loc să se dea la o parte. Iarăşi, în mijlocul oraşului, nu e normal aşa ceva", ne-a mai explicat cetăţeanul Ambrinoc. 

Trotuarele, deplorabile

Tot pe lista de probleme de pe cele două străduţe putem include şi starea în care se află trotuarele. Pline de gropi, acestea sunt adevărate capcane pentru cei care se încumetă să le circule, mai ales pe timp de noapte. "Copacii mai au un pic şi ies din pământ, cu tot cu porţiuni de trotuar, gropile nu ne dau pace, betonul care a fost turnat cândva s-a transformat în pietricele. E groaznic. Trăim ca la marginea oraşului, pentru că autorităţile nu întreţin ceea ce lucrează", ne-a mai spus Petrică Ambrinoc. Până la rezolvarea acestor probleme, însă, oamenii din Piaţa Centrală vor trebui să se descurce, în continuare, aşa cum pot. 

Mergeţi... dacă aveţi pe unde

Că locuri de parcare nu prea sunt în cartierele gălăţene, am stabilit de mult. Că unii şoferi parchează cum pot, ba prin grădini de bloc, ba pe prima bandă de circulaţie, ba pe câte două locuri de parcare, iar am stabilit. Başca, am stabilit şi că unii oameni îşi abandonează maşinile fără să le pese de urmări. Ce nu am stabilit este că unii şoferi nu au pic de educaţie civică şi nici nu le pasă de soarta vecinilor. Cel puţin, asta am dedus din parcarea făcută de un şofer pe strada Nicolae Alexandrescu, şofer care şi-a lăsat autoturismul pe toată lăţimea trotuarului. Singura modalitate prin care cetăţenii puteau ocoli maşina era prin stradă, adică pe acolo pe unde treceau alte maşini, unele mai încet, altele mai repede. Numai că, pentru o persoană în scaun cu rotile, ori pentru o persoană care împinge un căruţ, coborârea bordurii nu e o sarcină atât de uşoară.

Eficienţă energetică sau nepăsare?

Pe porţiunea de stradă dintre Movilei şi Tecuci, pereţii caselor din zonă, vechi şi ponosite de trecerea anilor, au fost năpădiţi de buruieni pe care nu le mai taie nimeni. Oamenii spun că toată vara nu au văzut să ajungă prin zonă vreun echipaj de la Gospodărire Urbană. O fi asta o nouă metodă de a asigura eficienţa energetică a unei case vechi? Sau o fi doar vorba despre lipsa de interes a autorităţilor pentru un petic de stradă, nu mai lungă de 100 de metri?

Ghivecele sunt pentru flori, nu pentru gunoaie

"Pe strada Traian, au modernizat trotuarele şi au montat aceste ghivece foarte lungi. Numai că majoritatea sunt pline doar cu pământ, seminţe şi mucuri de ţigară. Flori nu avem?", ne-a mărturisit, în treacăt, un domn. Pe această cale, le sugerăm şi noi autorităţilor ca, în primăvara anului viitor, să încerce să planteze panseluţe şi pe acolo, nu doar în jardinierele din centrul oraşului.

"Autorităţile să strângă cumva cablurile"

Pe strada Tecuci, odată cu modernizarea a venit şi un aspect extrem de aşteptat de gălăţeni. Cablurile care în alte zone stau pe stâlpi au fost băgate în subteran, la suprafaţă fiind lăsate doar capetele la care locuinţele să fie racordate, la cerere. Numai că, aceste tuburi lăsate la suprafaţă mai mult încurcă, asta şi pentru că există cetăţeni care trag de cabluri şi le scot mult în afară, transformându-le în capcane pentru trecători.

Joi, venim în Cantemir

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă aceştia în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 28 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de autobuz din cartierul Dimitrie Cantemir (lângă magazinul Economat), pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri legate de zona în care locuiţi, dar şi să le sugeraţi autorităţilor posibile soluţii pentru remedierea lor.

 

 

 

 

Citit 8306 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.