"Un atac brutal asupra valorilor de bază ale Europei"

"Un atac brutal asupra valorilor de bază ale Europei"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat, miercuri, că NATO este o alianţă defensivă, iar statele membre sunt pregătite să-şi apere teritoriul în cazul unui atac, adăugând că invazia rusă în Ucraina reprezintă un asalt asupra valorilor de bază ale UE şi Alianţei Nord-Atlantice - libertatea, democraţia şi drepturile omului.

"Este un punct de cotitură în Europa. Este un atac brutal asupra valorilor de bază ale Europei - libertatea, democraţia. Acestea sunt valorile de bază ale Uniunii Europene şi ale NATO - libertatea, democraţia şi drepturile omului. Acest război este un asalt asupra a tot ceea ce apreciem. (...) NATO este şi va rămâne o alianţă defensivă. Nu am căutat niciodată escaladarea şi nu o vom face niciodată, dar să fiu foarte clar (...) aliaţii NATO sunt pregătiţi să-şi apere teritoriul. Un atac asupra unuia dintre noi este un atac asupra tuturor. Suntem uniţi să ne apărăm valorile, teritoriul şi suntem extrem de uniţi să descurajăm pe oricine", a afirmat prim-ministrul belgian, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, pe care a vizitat-o împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.

De Croo a subliniat susţinerea pentru Ucraina și a amintit că la summitul NATO de la Bruxelles a fost stabilit grupul aliat care va fi desfăşurat în România, alături de încă alte trei astfel de grupuri, în Slovacia, Bulgaria şi Ungaria.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis le-a mulţumit tuturor aliaţilor NATO pentru prezenţa în România. "Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spaţiului aliat, asigurăm pacea şi liniştea cetăţenilor noştri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unităţii, coeziunii şi solidarităţii care există la nivelul NATO", a spus şeful statului. Acesta a amintit că încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare.

"Am fost conştienţi că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri şi ameninţări şi de conduita tot mai agresivă a Federaţiei Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic", a adăugat Iohannis. În plus, preşedintele a precizat că mediul de securitate internaţional a suferit modificări radicale şi, în consecinţă, statele NATO au trebuit să ia măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite, însă, să nu ducă la escaladare.

Citit 975 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Aprilie 2022 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.