Mariupol - Comandanţii de rang înalt de la Azovstal încă nu s-au predat

Mariupol - Comandanţii de rang înalt de la Azovstal încă nu s-au predat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comandanţii de rang înalt de la Azovstal - combinatul siderurgic din Mariupol, ultima redută a rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov - se află în continuare în interiorul oţelăriei şi încă nu s-au predat, a declarat liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, potrivit Reuters.

Agenţia de presă DAN al separatiştilor din Doneţk îl citează pe Puşilin afirmând că niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat. "Nu au părăsit combinatul până acum", a spus el.

Rusia a comunicat miercuri că în total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas.

Ucraina a acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol, a afirmat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea grupului parlamentar 'Golos', implicată în negocierile privind evacuarea apărătorilor de la Azovstal, într-o declaraţie pentru The New York Times, citată miercuri de media ucrainene.

Potrivit acesteia, până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit.

Ministerul rus al Apărării nu a oferit niciun indiciu referitor la soarta pe care o rezervă acestor prizonieri, în timp ce autorităţile ruse au declarat în mod repetat că nu-i consideră pe unii dintre aceştia drept soldaţi, ci combatanţi neonazişti.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război.

Aceşti militari ucraineni care s-au retras în galeriile subterane ale imensei oţelării Azovstal din Mariupol au devenit un simbol internaţional al rezistenţei ucrainene în faţa ofensivei ruse lansată la 24 februarie.

Mai multe detalii despre războiul din Ucraina

Citit 1153 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2022 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.