Rușii s-au răzgândit și revendică atacul asupra Odesei

Rușii s-au răzgândit și revendică atacul asupra Odesei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

După ce au "uitat" de acordul privind exportul de cereale. Reacție

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că atacul Rusiei asupra portului Odessa demonstrează că Moscova este incapabilă să își țină promisiunile. Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat atacul, acuzând Rusia că subminează eforturile privind criza alimentelor.

Sâmbătă, la 12 ore de la semnarea unui acord privind reluarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră, armata rusă a atacat principalul port ucrainean, Odesa.

Duminică, Rusia a recunoscut atacul, spunând că a lovit o navă militară și rachete Harpoon. "În atacul de la Odesa, forțele ruse au distrus o navă de război ucraineană și rachete antinavă Harpoon furnizate de SUA", a confirmat Ministerul rus al Apărării, citat de agențiile rusești și de Reuters. Precizarea vine după ce, sâmbătă, Moscova nega orice implicare în atac. "O navă de război ucraineană andocată și un depozit cu rachete antinavă Harpoon furnizate de SUA au fost distruse de rachetele navale cu rază lungă de acțiune ghidate cu precizie în portul maritim Odesa, pe teritoriul unei fabrici de reparații", a transmis Ministerul rus al Apărării.

Între timp, în ciuda atacului rușilor asupra portului, Ucraina se pregătește totuși pentru exportul grânelor. Consilierul prezidențial pe probleme economice a declarat că, dacă blocada este ridicată, Kievul ar putea exporta 60 de milioane de tone în 8-9 luni, potrivit Reuters. În plus, Ministerul Apărării al Ucrainei i-a îndemnat pe cetățenii din Energodar, o zonă-cheie ocupată de Rusia, să dezvăluie unde locuiesc trupele ruse și cine din populația locală a colaborat cu autoritățile de ocupație. "Vă rugăm să ne comunicați de urgență locația exactă a bazelor trupelor de ocupație și adresele lor rezidențiale... și locurile de reședință ale personalului de comandă".

În altă ordine de idei, Statele Unite ale Americii iau în considerare serios să declare Rusia stat sponsor al terorismului, ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei, a declarat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al SUA în Ucraina, Bridget Brink, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Citit 1232 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2022 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.