Ucraina va primi primele 61 de avioane F-16 din Olanda și Danemarca

Ucraina va primi primele 61 de avioane F-16 din Olanda și Danemarca
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică seară decizia "istorică" a Regatului Ţărilor de Jos şi a Danemarcei de a livra Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16, relatează AFP.

"Luptătorii noştri vor primi 42 de super-avioane de luptă" din Ţările de Jos, a scris şeful statului ucrainean pe X (fost Twitter), mulţumindu-i premierului olandez Mark Rutte. Aceste 42 de avioane se adaugă celor 19 anunţate de Danemarca. Aceasta şi Ţările de Jos, care l-au primit pe preşedintele ucrainean în cadrul unor vizite-surpriză, s-au angajat să livreze F-16 Kievului odată ce piloţii ucraineni vor fi instruiţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică după-amiază la baza Skrydstrup din sudul Danemarcei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde ca Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca să trimită avioane de luptă americane F-16 în Ucraina. Zelenski a fost primit de premierul danez Mette Frederiksen, de ministrul Afacerilor Externe, Lars Lokke Rasmussen, şi de ministrul Apărării, Jakob Elleman-Jensen. "Ştim că aveţi nevoie de mai mult (echipament militar - n.r.) şi de aceea (...) vom dona Ucrainei 19 avioane de luptă F-16", a anunţat Mette Frederiksen, în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean.

Aceste avioane vor fi livrate treptat Kievului, şase spre sfârşitul anului, opt anul viitor şi cinci anul următor, a precizat şeful guvernului danez. "Acesta este un sprijin foarte puternic pentru noi", a afirmat la rândul său Zelenski, subliniind că pregătirea piloţilor şi a inginerilor ucraineni a început deja în Danemarca.

În replică, Rusia a condamnat luni decizia Danemarcei şi a Regatului Ţărilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16, avertizând că această acţiune va escalada conflictul, informează Reuters. "Ascunzându-se în spatele unei premise că Ucraina însăşi trebuie să determine condiţiile pentru pace, Danemarca încearcă cu acţiunile şi cuvintele ei să lase Ucraina fără altă opţiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia", a declarat ambasadorul rus Vladimir Barbin, într-un comunicat citat de agenţia daneză de presă Ritzau.

Potrivit ministrului danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, Ucraina poate folosi avioanele F-16 donate doar în interiorul propriului teritoriu. "Donăm armele cu condiţia ca ele să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât", a declarat Ellemann-Jensen luni. "Acestea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, de avioane de luptă sau altceva", a mai declarat el.

Citit 537 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 August 2023 11:09

1 comentariu

  • postat de Loviturile aeriene sunt mai precise, eficiente, acoperind o gamă largă de obiective militare de importanță tactică
    Luni, 21 August 2023 18:19
    109.166.134.***
    Este de bine pentru creștere moralului ucrainenilor și pentru lovituri mai bine plasate punctual în spatele frontului pe teritoriul Ucrainei, cum ar fi puncte de comandă, de aprovizionare cu combustibil, muniție, concentrări de trupe, transport, noduri de căi ferate, drumuri, poduri, buncăre
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.