Gălăţenii pot merge din nou la MEDICII DE FAMILIE

Gălăţenii pot merge din nou la MEDICII DE FAMILIE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Medicii de familie din judeţul Galaţi au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Astfel, după două zile de proteste, pacienţii gălăţeni pot beneficia din nou de consultaţii gratuite la medicul de familie, de trimiteri către diversele specialităţi medicale, precum şi reţete compensate şi gratuite.

Nemulţumiţi de faptul că nu au ajuns la rezultatul dorit, în urma negocierilor cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), reprezentanţii medicilor de familie din toată ţara au decis să nu semneze actele adiţionale de prelungire a contractelor cu CNAS. Astfel, pe 3 şi 4 ianuarie, mulţi medici nu au eliberat reţete compensate şi gratuite, în vreme ce unii au oferit consultaţii doar contra-cost.

De astăzi, însă, activitatea cabinetelor medicale de familie din judeţul Galaţi reintră în normal, după ce toţi cei 233 de medici de familie gălăţeni au semnat, zilele trecute, actele adiţionale de prelungire a contractelor. „67 de medici de familie semnaseră actele adiţionale încă de la sfârşitul anului trecut. Pe 3 ianuarie, până la sfârşitul programului, alţi 59 de medici veniseră să semneze, pentru ca pe parcursul zilei de astăzi (joi, 4 ianuarie - n.r.) să reintre în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi toţi cei 233 de medici de familie”, a precizat dr. Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Ce drepturi au asiguraţii

Într-un comunicat de presă, CNAS precizează că, în relaţia cu medicii de familie, asiguraţii beneficiază, potrivit drepturilor reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, de Contractul-cadru pe anul 2017 şi de normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare.

„De asemenea, asiguraţii au, printre altele, următoarele drepturi: să beneficieze de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condiţiile legii; să fie înscrişi pe lista unui medic de familie pe care îl solicită; să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum şi casa de asigurări de sănătate la care se asigură; să îşi schimbe medicul de familie ales, după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în mod expres în Contractul-cadru”, potrivit comunicatului remis de CNAS.

Citit 4312 ori Ultima modificare Joi, 04 Ianuarie 2018 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.