Adrian Streinu-Cercel: Testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA trebuie să fie obligatorie

Adrian Streinu-Cercel: Testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA trebuie să fie obligatorie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", doctorul Adrian Streinu-Cercel, cere Ministerului Sănătăţii ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie şi să se facă în decurs de maximum un an şi jumătate, prin medicii de familie din ţară.

Doctorul Adrian Streinu-Cercel a trimis, în urmă cu trei săptămâni, solicitarea pentru testarea obligatorie la Ministerul Sănătăţii, Guvern şi Preşedinţia României şi a declarat că, pe parcursul acestei săptămâni, va avea o discuţie în acest sens la minister. "Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei (hepatită, HIV, SIDA - n.r.). Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor fi consiliaţi oamenii de medicul de familie şi li se spune care sunt avantajele acestei testări. (...) când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate şansele (...) să stopeze boala cronică de ficat şi să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV te tratez şi nu mai transmiţi la cei din jurul tău şi vei duce o viaţă normală pentru tot restul vieţii, eu zic că sunt nişte avantaje fantastice", a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase a mai precizat că există medicamente, în prezent, pentru cele trei infecţii, motiv pentru care depistarea din timp a acestor boli ar costa puţin, faţă de cât se cheltuie pentru tratamentul acestora.

Potrivit specialistului, din 1985 până în 2017, s-au înregistrat în total 22.980 de pacienţi cu HIV/SIDA în România, din care mai sunt în viaţă 15.000 de cazuri. Un număr de 692 de cazuri noi HIV/SIDA şi 171 de decese din cauza acestei boli s-au înregistrat în 2017. Anul trecut, singurul judeţ din ţară fără niciun caz nou HIV/SIDA a fost Sălaj, iar judeţul cu cele mai multe cazuri noi este Constanţa, cu 37 de pacienţi. Toate testările pentru cele trei boli infecţioase ar trebui să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate sau de Ministerul Sănătăţii, pentru ca programul să aibă succes, a subliniat Streinu-Cercel.

Citit 2442 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2018 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.