Consumul de fructe roșii poate reduce efectele cancerului

Consumul de fructe roșii poate reduce efectele cancerului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Conţinutul înalt de antioxidanţi şi compuşii bioactivi din fructele roşii contribuie la prevenirea şi tratarea cancerului, potrivit medicului mexican Lina García Mier, citat de EFE.

Cercetătoare şi coordonatoare a laboratorului farmaceutic şi biotehnologic de la Universidad del Valle de México (UVM) Campus Querétaro, dr. Mier subliniază, într-un comunicat, că studiul realizat asupra unor fructe ca zmeura, căpşunile, murele, afinele, fragii sau strugurii a relevat că acestea au proprietăţi anticancerigene. În articolul său "Proprietăţi fitochimice şi farmaceutice ale fructelor roşii", publicat în "Handbook of Food Bioengineering", autoarea notează că aceste fructe au un conţinut înalt fitochimic, în special de flavonoide şi antocianine. "Aceşti compuşi au o activitate antioxidantă, combătând stresul oxidativ (un proces de deteriorare celulară), declanşat de diferite boli cronice", potrivit specialistei. García Mier precizează că aceste fructe reduc deteriorarea provocată ADN-ului, potenţează repararea ADN-ului şi reduc stresul oxidant, inflamaţia şi angiogeneza (procesul de îmbătrânire - n.r.)". "Aceşti compuşi bioactivi sunt benefici corpului uman, având efecte anticancerigene", notează experta. Potrivit ei, resveratrolul (un fitochimic care se găseşte în struguri, căpşuni şi alune) inhibă creşterea celulelor cancerului de sân şi blochează dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, murele şi căpşunele sunt importante surse de antocianine cu proprietăţi antioxidante, precum şi de acid galic şi acid elagic, care au proprietăţi preventive. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul este principalul factor de deces la nivel mondial, iar între tipurile de cancer responsabile de cel mai mare număr de decese se află cancerul pulmonar, cel hepatic, colorectal, gastric şi mamar.

Afirmaţii primite cu rezervă

Per ansamblu, comunitatea ştiinţifică internaţională afirmă că o alimentaţie sănătoasă este eficientă atât în prevenirea cancerului, cât şi în ajutarea organismului să lupte cu boala, după diagnostic. Totuşi, cercetătorii atrag atenţia că doar tratamentul prescris de medic este cel care trebuie urmat, mai ales în cazul unui diagnostic cum este cancerul.

Citit 1738 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iunie 2018 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.