Pâine neagră cu şase E-uri, pe rafturile magazinelor

Pâine neagră cu şase E-uri, pe rafturile magazinelor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Peste jumătate din tipurile de pâine neagră aflate pe piaţă conţin numeroase E-uri, arată un studiu recent realizat de Infocons. Potrivit analizei, 62,5 la sută din tipurile de pâine aflate pe piaţă conţin mai multe E-uri. Doar 12,5 la sută din sortimentele analizate au un singur tip de aditiv alimentar.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons a realizat un studiu cu privire la informaţiile ce se regăsesc pe etichetele produselor de tip pâine neagră. În cadrul cercetării de piaţă au fost analizate 24 de produse, de la următorii producători/distribuitori: SC Vel Pitar SA, SC Karamolegos Bakery România SA, SC Dobrogea Grup SA, SC Lidl Discount SRL, Metro Cash&Carry România SRL, Auchan România SA, SC Grewe SRL.

Din punct de vedere al numărului de E-uri, s-a descoperit că o treime dintre produsele studiate nu a avut niciun E în compoziţie; 12,5 la sută din produsele studiate au avut un E în compoziţie, 16,6 la sută au avut 2 E-uri, 4,1 la sută - câte trei E-uri, 4,1 la sută - patru E-uri, iar 20,8 la sută - câte şase E-uri.

Astfel, 6 E-uri au fost descoperite la pâinea cu făină integrală de grâu şi amestec de seminţe de 500 grame "KB SELECTED", 365 Franzelă neagră feliată de 300 de grame, "KB Pâine Toast" cu făină graham de 300 de grame, "KB SELECTED" pâine cu făină integrală de 500 de grame, KB Pâine toast cu făină integrală de 600 de grame.

Conform Infocons, cinci E-uri conţine pâinea Selgros "Franzela casei", GOURMAND "7 Seminţe" conţine patru E-uri, iar "Boierească Neagră" - trei E-uri. Doar doi aditivi conţin pâinea de secară cu esteri de stanoli din plante "Dobrogea", pâinea toast "Castello integral", pâinea multicereal "Dobrogea Bonpana" şi pâinea de secară vândută de Auchan, iar un singur aditiv "Fine Life Toast secară" şi Auchan Toast cu făină neagră.

Potrivit normelor în vigoare în Uniunea Europeană, aditivii alimentari sunt substanţe sigure pentru alimentaţie. Totuşi, atrag atenţia medicii nutriţionişti, nu există suficiente studii care să arate care este impactul pe care combinaţia acestor aditivi îl are asupra sănătăţii.

Citit 6456 ori Ultima modificare Luni, 20 August 2018 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.