Ce este şi cum recunoşti un atac de cord silenţios

Ce este şi cum recunoşti un atac de cord silenţios
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Mulţi dintre noi trăiesc cu impresia că atacul de cord este un eveniment care nu poate avea loc fără să ştii. Dar acest lucru este posibil, iar situaţia este mai comună decât am putea bănui. Fenomenul se numeşte atac de cord silenţios, iar persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc mai mare de a suferi un astfel de atac.

Este posibil ca persoana căreia i se întâmplă să nu simtă nimic sau să aibă semne vagi, precum arsuri la stomac sau dureri ciudate. Semnele pot fi atât de mici încât să nici nu fie băgate în seamă sau considerate ca fiind parte a înaintării în vârstă. Dar atacul de cord este o treabă serioasă, indiferent dacă are semne evidente sau nu, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Acest lucru face şi mai importantă prezentarea regulată la medic pentru controale periodice.

Cum de poate fi silenţios

Unul dintre efectele frecvente ale diabetului zaharat de tip 2 este neuropatia, distrugerea nervilor. De regulă, neuropatia diabetică determină probleme precum paralizie, tremur sau slăbiciune apărute la nivelul membrelor. Dar nu întotdeauna lucrurile se opresc aici. Pot fi afectaţi totodată şi nervii care ajung la inimă, la vezică sau cei ai vaselor de sânge. Atunci când acest lucru se întâmplă, este foarte posibil să nu existe semnale de alarmă, precum durerea în piept sau disconfortul.

Semne ale atacului de cord silenţios

Unele persoane pot să nu aibă absolut niciun semn, în timp ce, în cazul altora, semnele pot fi trecătoare. Pot fi prezente simptome precum durere, presiune în mijlocul pieptului, semne care pot duce cu gândul la o indigestie. Dacă nu trec însă, aceste simptome pot fi semnul unor probleme de sănătate mai serioase. Ce altceva ar mai putea apărea: palme umede fără niciun motiv; ameţeala; oboseala; durerea la nivelul maxilarului, gâtului sau braţului stâng; deranjamentul stomacal; respiraţia scurtă chiar dacă nu facem niciun efort.

Cum ştim că am avut un atac

În urma unui atac de cord silenţios pot interveni anumite schimbări. În unele cazuri, semnele că un atac de cord a avut loc includ oboseală extremă; arsuri la stomac, slăbiciune la nivelul picioarelor; dificultăţi de respiraţie, simptome pe care nu le aveam înainte. În alte situaţii, este doar o chestiune de şansă identificarea unui atac de cord silenţios, care poate fi stabilit la distanţă de luni de zile de la producerea lui, de către medicul cardiolog, în urma unor teste specifice. Un atac de cord silenţios trebuie tratat cu seriozitate, pentru că are ca rezultat moartea unei părţi a miocardului, ceea ce afectează buna funcţionare a inimii. Totodată, creşte riscul să aibă loc un al doilea eveniment cardiac, de mai mare intensitate, poate chiar fatal.

Citit 3729 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2018 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.