39 de tineri medici gălăţeni au promovat rezidenţiatul

39 de tineri medici gălăţeni au promovat rezidenţiatul
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Concursul naţional de intrare în rezidenţiat a avut loc duminică, 18 noiembrie, în şase centre universitare din ţară. 44 de absolvenţi gălăţeni de medicină au susţinut anul acesta examenul, 39 dintre ei luând punctaje de trecere. Repartiţia candidaţilor pe locuri şi pe posturi va avea loc în câteva zile.

67 de tineri au absolvit în 2018 programul de studii Medicină din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, potrivit prof. univ. dr. Aurel Nechita. Dintre aceştia, 14 absolvenţi provin din afara spaţiului Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu au susţinut rezidenţiatul în România. "Dintre cei 53 de candidaţi rămaşi, şase au plecat pentru a urma pregătirea în Franţa şi în Germania. În ziua concursului, 44 de tineri medici s-au prezentat în centrele de examinare din Iaşi, Bucureşti şi din restul ţării. 39 dintre ei au obţinut punctaje de trecere, reprezentând o proporţie de 83 la sută din totalul absolvenţilor gălăţeni de Medicină", a explicat prof. dr. Aurel Nechita.

În actuala sesiune, pentru judeţul Galaţi, Ministerul Sănătăţii a repartizat 160 de locuri pentru medicii rezidenţi, domeniile medicină şi medicină dentară, faţă de 146, în anul precedent. Cei mai mulţi absolvenţi gălăţeni de medicină au susţinut concursul de rezidenţiat la Iaşi şi Bucureşti. Anul acesta, la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi au fost 339 de absolvenţi, 47 dintre ei fiind cetăţeni străini.

Necesarul de medici este foarte mare

În toată ţara, peste 8.400 de tineri medici au participat, duminică, la concursul de intrare în rezidenţiat, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Examenul organizat de Ministerul Sănătăţii a avut loc în şase centre universitare, fiind disponibile 5.415 posturi. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, pentru concursul din acest an, a crescut numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs, fiind corelat numărul acestora cu necesarul de medici pe fiecare specialitate. "Am suplimentat locurile pe specialităţi deficitare, ca, de exemplu, epidemiologie şi medicină de familie, pentru că avem un deficit de medici epidemiologi în spitale, dar şi de medici de familie în zonele rurale", a declarat Sorina Pintea.

Citit 5196 ori Ultima modificare Vineri, 23 Noiembrie 2018 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.