Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur

Internet
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

O cercetare franceză publicată recent a relevat faptul că fiecare creştere de zece la sută a cantităţii de alimente ultraprocesate pe care le mâncăm cresc riscul de deces din orice cauză cu 14 la sută. Cercetarea a implicat 44.500 de bărbaţi şi femei de peste 45 de ani care au oferit informaţii despre obiceiurile alimentare, stilul de viaţă şi mediul socio-economic. Apoi, subiecţii au fost monitorizaţi timp de şapte ani, potrivit agerpres.ro.

Hrana ultraprocesată a fost definită prin alimente produse prin procese industriale multiple şi consumată în general sub formă de gustări, deserturi sau mâncare gata preparată. Printre acestea se numără carnea prăjită şi congelată, mezelurile, gustările ambalate şi supele instant. Pe parcursul celor şapte ani, oamenii de ştiinţă au înregistrat 602 decese - 1,4 la sută din totalul grupului iniţial. Printre acestea s-au numărat 219 decese cauzate de cancer şi 34 provocate de afecţiuni cardiologice şi arteriale.

Alimentele semipreparate şi alte tipuri de produse ultraprocesate au reprezentat, în medie, 29 la sută din aportul caloric total, potrivit cercetării. Explicaţiile pot fi multiple, au arătat cercetătorii conduşi de dr. Laure Schnabel de la Universitatea Paris-Sorbonne. Astfel, unele alimente ultraprocesate conţineau cantităţi importante de sare, iar o cantitate ridicată de sodiu a fost asociată cu un risc mai mare de afecţiuni cardiovasculare şi cancer la stomac. De asemenea, zahărul în exces a fost asociat cu un risc mai mare de deces cardiovascular. În plus, alimentele superprocesate conţin o cantitate mică de fibre, substanţe care reduc riscul de mortalitate.

Aditivii alimentari joacă un rol în acest sens

Aditivii alimentari, frecvent întâlniţi în aceste alimente pot, de asemenea, să joace un rol în acest sens, potrivit cercetătorilor. Spre exemplu, dioxidul de titan, utilizat pe scară largă de industria alimentară, a fost asociat cu inflamaţia intestinală şi dezvoltarea tumorilor, scrie Press Association. Au existat de asemenea dovezi potrivit cărora consumul de agenţi emulsifianţi ar putea avea un efect asupra bacteriilor intestinale şi poate duce la apariţia cancerului şi a sindromului metabolic, o afecţiune pre-diabetică. "Studii prospective suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste constatări şi pentru a desluşi diferitele mecanisme prin care alimentele ultraprocesate pot afecta sănătatea", conchid oamenii de ştiinţă.

Citit 1336 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2019 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.