Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, cea mai mare problemă de sănătate în România. Este semnalul de alarmă tras de Ministerul Sănătăţii (MS), cu ocazia Zilei naţionale a inimii, conform Agerpres.

În acest context, MS anunţă o serie de proiecte ce sunt avute în vedere în acest an în sprijinul persoanelor care suferă de această boală. Astfel, în vara acestui an, MS a anunţat că va lansa apelul pentru implementarea unui program de screening care are ca scop identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de cinci ani şi un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170.000 de persoane vor beneficia de screening, se arată într-un comunicat al MS.
Tot în vara aceasta, instituţia va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanţare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut, cu scopul prevenirii insuficienţei cardiace.
De asemenea, autorităţile vor continua, şi în 2019, acţiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică, prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în nouă spitale, precum şi pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.
Ziua naţională a inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conştientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România.

Şase din zece decese, provocate de bolile de inimă

Conform specialiştilor, la nivel naţional, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer - aproximativ 60 la sută din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19 la sută de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.
Controlul asupra principalilor factori de risc - tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizică - poate duce la reducerea deceselor, mai arată MS.

Citit 1051 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2019 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.