Galaţiul, pe locul 2 în ţară la numărul cazurilor de rujeolă

Galaţiul, pe locul 2 în ţară la numărul cazurilor de rujeolă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

12 dintre cele 75 de cazuri de rujeolă (pojar) nou confirmate în perioada 22 aprilie - 3 mai provin din Galaţi. Judeţul nostru se află astfel pe locul al doilea în ţară, după Prahova, în ceea ce priveşte numărul îmbolnăvirilor raportate. Medicii spun că scăderea ratei vaccinării este principala cauză a actualei epidemii de rujeolă din România.

Epidemia de rujeolă care afectează de aproximativ doi ani şi jumătate ţara noastră a provocat îmbolnăvirea a peste 16.500 de persoane, din care 63 au decedat.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 22 aprilie - 3 mai, au fost raportate noi cazuri de rujeolă în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri au fost confirmate în Prahova (24), Galaţi (12), Braşov (11), Teleorman (10) şi Buzău (9). Trei cazuri au fost raportate în Dâmboviţa, câte două, în Brăila şi Constanţa, şi câte un caz în Giurgiu şi în Bucureşti.

"Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu două-patru săptămâni. Confirmarea şi clasificarea unui caz durează, în medie, trei săptămâni", atrage atenţia Institutul Naţional de Sănătate Publică.

12 cazuri raportate în tot atâtea zile înseamnă o creştere importantă a incidenţei pojarului în judeţul nostru. De la începutul acestui an, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, în judeţ s-au înregistrat 28 de cazuri, dintre care 16 în mediul rural. Anul trecut, au fost confirmate 93 de îmbolnăviri de rujeolă, dintre care 59 în mediul rural.

Scăderea ratei vaccinării şi epidemia actuală

Deşi nu au o explicaţie sigură pentru înmulţirea bruscă a numărului cazurilor de rujeolă în judeţul Galaţi, medicii spun că există o legătură certă între scăderea ratei vaccinării din ultimii ani şi gravitatea actualei epidemii. "Vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion (RRO) a fost introdus în anul 2005 în calendarul de vaccinări şi a înregistrat o tendinţă de scădere an de an, situându-se în 2018, pentru copiii născuţi în 2013, la 80 la sută (date valabile pentru judeţul Galaţi - n.r.). Unii părinţi refuză să-şi vaccineze copiii ca urmare a scăderii încrederii în vaccinare. De vină pentru acest lucru sunt şi campaniile mediatice care transmit informaţii greşite populaţiei, precum şi informaţiile eronate care circulă în spaţiul virtual", a declarat dr. Liliana Moise, directoarea executivă a DSP Galaţi.

Citit 2635 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 22:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.