Ministerul sănătăţii nu ştie să existe medici falşi în România

Ministerul sănătăţii nu ştie să existe medici falşi în România
Sorina Pintea condamnă declarația avocatului lui Politi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sorina Pintea a reacţionat la declaraţia avocatului lui Matteo Politi potrivit căreia în România sunt 3.000 de medici falşi şi a subliniat că afirmaţia este gravă însă, dacă există dovezi, are obligaţia să informeze organele competente. Ministrul Sănătăţii spune că afirmaţiile dăunează pacienţilor.

„Ministerul Sănătăţii nu deţine informaţia că ar exista medici falşi care profesează în România. Dacă cineva deţine informaţii că astăzi sunt medici falşi care oferă servicii medicale în sistemul public sau privat de sănătate, are obligaţia să anunţe organele competente, acest lucru punând în pericol vieţile pacienţilor. În urma cazurilor depistate în care persoane profesau meseria de medic cu parafe acordate ilegal, Ministerul Sănătăţii a demarat un control la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti în cadrul căruia au fost verificate toate codurile de parafă eliberate de această instituţie din anul 2018 până în februarie 2019. De asemenea, astfel de controale au fost derulate în mai multe direcţii de sănătate publică judeţene”, informează instituţia, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pentru a evita situaţiile ca şi alte persoane care nu îndeplinesc condiţiile necesare să practice medicina în România, Ministerul Sănătăţii a elaborat un Ordin de Ministru care se află în prezent în transparenţă decizională şi care reglementează condiţiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public şi privat.

„Facem menţiunea că lista cu codurile de parafa eliberate la nivel naţional este elaborată de centrul de calcul al Ministerului Sănătăţii şi nu poate fi făcută publică deoarece conţine date cu caracter personal”, mai arată Ministerul.

“Mi se pare extrem de gravă afirmaţia conform căreia astăzi ar exista în sistemul de sănătate din România 3000 de medici falşi. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva ştie că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligaţia de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmaţii fără dovezi fac foarte mult rău pacienţilor, a căror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată. Pe de alta parte, suspiciunile create astfel afectează şi medicii care fac tot ce le stă în putinţă pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoana şi-a obţinut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breşe în sistem. Este vorba chiar despre persoana pe care o apară astăzi domnul avocat Daniel Ionaşcu, cel care afirmă că sunt alte mii de medici în situaţia clientului său”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Precizările vin după ce, sâmbătă seară, Daniel Ionaşcu, avocatul lui Matteo Politi - cel despre care crede că a operat fără drept - a declarat la Antena 3 că sunt peste 3.000 de medici falşi în România.

Citit 1414 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2019 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.