Românii vor avea acces la decontările făcute în numele lor

Românii vor avea acces la decontările făcute în numele lor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege prin care persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate să aibă acces la toate decontările făcute în numele lor de către Casa Naţională de Asiguări de Sănătate, în anul precedent. Legea urmează să ajungă la Klaus Iohannis, care va decide dacă o va promulga sau nu.

În acest mod, pacienţii ar putea avea acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul.

"La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată comunică persoanei, în termen de 45 de zile, lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora", arată proiectul de act normativ, potrivit Mediafax. Lista cu decontările de care a beneficiat asiguratul va putea fi accesată şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului.

"Front de luptă" împotriva corupţiei din sănătate

Iniţiatorul proiectului, deputatul USR Tudor Pop, susţine într-o postare pe o reţea de socializare că actul normativ "deschide un front de luptă" împotriva corupţiei din sistemul de asigurări de sănătate.

"Practic, fiecare asigurat să poată suprapune raportul de cheltuieli de la CNAS peste serviciile medicale oferite în realitate - ceea ce în alte democraţii e o banalitate. Astfel, asiguraţii vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor şi vor putea reclama posibile fraude. Înainte de această iniţiativă, accesul era foarte greoi şi extrem de limitat, asiguraţii primind rapoarte, şi acelea foarte întârziate, doar pentru serviciile medicale oferite", a adăugat deputatul, potrivit Mediafax.

Pop mai susţine că "zeci de milioane de lei" se duc în "buzunarele Mafiei din Sănătate". "Acceptăm, în sfârşit, faptul că avem o problemă uriaşă cu decontările fictive şi cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate şi nu pentru îngrijirea pacienţilor. Mi-aş fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opţiunea ca fiecare asigurat să primească şi o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, aşa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari şi incapacitatea administrativă de a face acest lucru", a mai transmis politicianul.

Proiectul a fost respins de Senat, însă deoarece Camera Deputaţilor este for legislativ decizional în acest caz, legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citit 2396 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2019 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.