Un test de sânge ar putea detecta cancerul

Un test de sânge ar putea detecta cancerul
Cu o precizie de aproape 100 la sută
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cancer "Dana-Farber" (SUA) au realizat un test de sânge care permite detectarea şi localizarea a peste 20 de tipuri de cancer. Acest test a detectat modele de metilare asociate cu cancerul din ADN-ul liber circulant din sânge.

Specialiştii americani au arătat, la Congresul Societăţii Europene pentru Oncologie Medicală, că un nou test de sânge ar putea fi capabil să depisteze numeroase tipuri de cancer, totul cu un grad ridicat de precizie. Testul utilizează tehnologia de secvenţiere pentru metilarea ADN-ului, astfel încât să observe schimbările pe termen lung ale activităţii genelor, ce pot să fie active sau inactive. Testul a fost făcut pe 3.600 de probe de sânge. Unele proveneau de la pacienţi diagnosticaţi deja cu cancer, iar altele de la persoane care nu erau diagnosticate în momentul colectării sângelui. Testul a interceptat corect semnalele cancerului din probele de sânge şi a identificat corect ţesutul în care a început cancerul să se dezvolte.

Spre deosebire de biopsiile lichide, care detectează mutaţii genetice sau alte modificări legate de cancer în ADN, tehnologia testului actual se axează pe modificări ale ADN-ului cunoscute sub numele de grupuri de metil. Grupele de metil sunt unităţi chimice care pot fi ataşate ADN-ului, printr-un proces numit metilare, pentru a controla ce gene sunt active şi ce gene sunt inactive. Modelele anormale de metilare se dovedesc a fi, în multe cazuri, nu numai indicatori pentru cancer în general, ci şi pentru tipul de cancer.

Cum au procedat cercetătorii

„Lucrările noastre anterioare au indicat că analizele bazate pe metilare sunt peste abordările tradiţionale de secvenţiere a ADN-ului pentru detectarea mai multor forme de cancer, pe baza probelor de sânge. Rezultatele noi demonstrează ca aceste analize sunt un mod mult mai bun de depistare a persoanelor cu cancer”, spune Geoffrey Oxnard, autorul principal al studiului, informează medlife.ro.

În cadrul studiului, specialiştii au analizat ADN fără celule (ADN care a intrat în fluxul sanguin când celulele canceroase au murit - n.r.) din 3.583 de probe de sânge, dintre care 1.530 de la pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi 2.053 de la persoane fără cancer. Probele au cuprins peste 20 de tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân triplu negativ, cancer colorectal, esofagian, de vezică biliară, gastric, la cap, gât, cancer pulmonar, leucemie limfoidă, mielom multiplu, cancer ovarian şi pancreatic. Specificitatea generala a fost de 99,4 la sută, ceea ce înseamna ca doar 0,6 la sută dintre rezultate au indicat eronat prezenta cancerului.

Citit 3356 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2019 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.