Terapie fără interferon pentru 17.500 de pacienţi cu hepatită C

Terapie fără interferon pentru 17.500 de pacienţi cu hepatită C
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că a finalizat negocierile pentru noile contracte cost-volum-rezultat referitoare la tratamentul fără interferon pentru bolnavii de hepatită C. Asociaţiile de pacienţi cu hepatită cronică apreciază că s-au îmbunătăţi criteriile de acces în program, faţă de anii trecuţi.

"Considerăm că, prin noile contracte pentru tratamentul fără interferon care va începe din ianuarie 2020, se face un pas important în ceea ce priveşte angajamentul de eliminare a hepatitelor până în 2030. Faptul că există o prevedere şi pentru tratarea copiilor şi a adolescenţilor este extrem de important, creând premisele unei recuperări rapide, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte reintegrarea în comunitate şi cu efecte minime asupra sănătăţii", a precizat Marinela Debu, preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), citată de adevarul.ro. Din păcate, mai spune aceasta, şi de data aceasta a existat o pauză de patru luni între cele două contracte, timp în care pacienţii au fost încurajaţi să nu-şi piardă speranţa şi să fie pregătiţi pentru momentul reluării programului. APAH-RO îi îndeamnă ca, după reluarea contractului, să meargă la medicul specialist şi să-şi pregătească sau să-şi finalizeze documentele necesare pentru a beneficia de tratament cât mai rapid.

Potrivit CNAS, de noile contracte vor beneficia 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză, şi ciroză compensată, pentru genotipul 1b (cel mai întâlnit în România), dar şi pentru genotipurile 1a şi 4, care înregistrează o incidenţă mai scăzută în ţara noastră. Noutatea constă în introducerea tratamentului fără interferon pentru 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani. Mai mult, CNAS a anunţat şi finalizarea negocierilor unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru 300 de pacienţi adulţi cu hepatita C (toate stadiile de fibroză şi ciroză compensată) care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior.

Apel către medicii de familie

"Dorim să facem un apel special către medicii de familie să trimită spre testare şi depistare cât mai multe dintre persoanele aflate pe listele lor, cu accent pe cei care au fost supuşi factorilor de risc", a mai spus Marinela Debu. APAH-RO a participat recent la o conferinţă a medicilor de familie, unde s-a discutat despre relaţia medic de familie-pacient-specialist gastroenterolog/infecţionist şi cum poate contribui acesta la depistarea infecţiei cu virus B sau virus C în cazul persoanelor asigurate. Rămâne în continuare problema pacienţilor neasiguraţi, în rândul cărora incidenţa este şi mai mare, pentru care trebuie identificate măsuri speciale cât mai urgent. În cazul acestora, trebuie asigurat tratamentul pentru a opri răspândirea infecţiilor cu virusurile hepatitice în mediile defavorizate.

În ceea ce priveşte amplasamentele în care va fi asigurat tratamentul fără interferon, CNAS a precizat că adulţii vor fi trataţi de medici din specialităţile gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 16 judeţe, precum şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CAS AOPSNAJ). Începând cu acest contract sunt incluse şi judeţele Suceava, Vâlcea şi Arad, iar copiii vor fi trataţi de medicii cu specialităţile gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din zece judeţe (Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi din Municipiul Bucureşti, precum şi cu CAS AOPSNAJ.

Citit 2504 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2019 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.