”Nu recomand să fie făcute stocuri de medicamente acasă”

”Nu recomand să fie făcute stocuri de medicamente acasă”
Florina Bonifate, farmacist
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Încă de la apariţia primelor îmbolnăviri de COVID-19 pe teritoriul României, oamenii au mers în număr mai mare la supermarket şi la farmacie pentru a-şi face provizii de alimente şi de medicamente. Este în mare parte o decizie emoţională şi mai puţin una raţională, spun psihologii, oamenii reacţionând astfel de teama evoluţiei imprevizibile a pandemiei de coronavirus. În privinţa medicamentelor, spre exemplu, farmaciştii ne recomandă să rămânem calmi, să fim organizaţi şi să nu procedăm altfel faţă de cum o făceam până acum.

"Sfatul meu este ca gălăţenii să nu facă stocuri de medicamente acasă. Lumea trebuie să aibă la domiciliu aceleaşi medicamente ca până acum, în funcţie de nevoile fiecăruia. Nimeni nu trebuie să cumpere şi să ţină acasă un produs farmaceutic de care nu are nevoie. Indiferent de felul în care vor evolua lucrurile, farmaciile vor fi deschise şi de acum înainte. Noi, ca farmacişti, suntem în prima linie, la fel ca restul personalului medical. Apelul pe care vrem să-l facem către oameni este să fie ordonaţi atunci când vin la farmacie şi să respecte o serie de reguli simple: să păstreze o distanţă de cel puţin un metru faţă de alte persoane şi să intre în farmacie doar o persoană pentru fiecare ghişeu", explică, pentru "Viaţa liberă", farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Specialistul adaugă şi că un stoc mare de medicamente ţinute acasă înseamnă un risc crescut de apariţie a intoxicaţiilor medicamentoase, din cauza folosirii necorespunzătoare a medicamentelor. Spre exemplu, paracetamolul, ca substanţă activă, se găseşte în numeroase medicamente destinate calmării durerii sau reducerii febrei. Dacă luăm concomitent mai multe medicamente cu denumiri diferite, dar care conţin toate paracetamol, riscăm să depăşim foarte repede doza zilnică recomandată, ceea ce poate avea repercusiuni asupra sănătăţii organismului.

"Au fost în ultima perioadă şi multe discuţii legate de rolul vitaminei C în prevenţia şi tratamentul bolii cauzate de noul coronavirus. În sine, vitamina C este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că excesul este repede eliminat din organism. Este, de asemenea, un antioxidant foarte bun, cu multiple beneficii pentru sănătate, însă nu este acum cazul să luăm cantităţi mai mari decât o făceam în mod normal. În schimb, primele măsuri la care trebuie să recurgem cu încredere este să ne spălăm foarte des pe mâini şi să evităm spaţiile aglomerate", a concluzionat farm. Florina Bonifate.

CITEȘTE ȘI: Un nou caz de coronavirus în Galaţi. 52 de persoane, încă în carantină

 

Citit 1846 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.