Ministrul Sănătăţii a fost în vizită la Galaţi. ”Este o provocare, ne luptăm cu cineva necunoscut”

Ministrul Sănătăţii a fost în vizită la Galaţi. ”Este o provocare, ne luptăm cu cineva necunoscut”
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a aflat într-o vizită de lucru la Galaţi. Prima sa oprire a fost chiar la Căminul de îngrijire persoane vârstnice „Sf Ilie”, acolo unde 72 de bătrâni au fost confirmaţi cu coronavirus. Ulterior, ministrul a mers la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, la Spitalul Judeţean, la Direcţia de Sănătate Publică şi, în final, la Prefectură. În urma vizitei, Nelu Tătaru a anunţat că va trimite corpul de control la Galaţi, pentru a verifica atât situaţia de la Spitalul TBC, acolo unde s-a cerut demiterea managerului, cât şi situaţia de la Căminul de bătrâni „Sf. Spiridon”.

„Este o anchetă în desfăşurare şi vom lua decizia săptămâna viitoare. Nu aveau nici un drept, fiind un spital de fază doi, să refuze vreun pacient. Fiecare manager trebuie să înţeleagă că fiecare unitate  spitalicească este plasată într-o anumită ordine. Spitalul TBC este un spital de faza a doua, un spital care trebuie să primească patologii COVID-19, ba mai mult, cazuri mediii, severe şi chiar critice. Spitalele de faza a doua preiau pacienţi cu patologie de fază acută pulmonară şi cred că au pregătirea necesară. Noi ne-am pregătit şi ca asistenţi medicali, şi ca medici, mai târziu ca specialişti pentru anumite patologii, pentru medicină în sine. Indiferent ce specialitate avem – cardiologici, dermatologi etc. -  vom trata pacienţi cu COVID-19, cu simptomatologie uşoară, medie sau asimptomatici, pentru a degreva celelalte specializări – ATI, boli infecţioase sau urgenţe - pentru patologii critice, severe sau care au nevoie de aparate de ventilaţie. Infecţionistul este cel care supraveghează pe parcurs, dar cu ajutorul celorlalţi medici. Atâta timp cât suntem specialişti care putem face gărzi de medicină internă, putem trata şi aceşti pacienţi. Suntem un corp medical care putem trata şi aceşti pacienţi. Este o provocare şi pentru noi, ca parte medicală, ne luptăm cu cineva necunoscut, cu care nu ne-am mai confruntat, care nu are un tratament tipic pentru el, care nu are un vaccin pentru el. Dacă noi, ca şi corp medical, dăm înapoi, ceilalţi din jurul nostru ce mai pot face?”, a declarat Nelu Tătaru.

Căminul "Sf Spiridon", în atenţie

O altă anchetă anunţată de ministrul sănătăţii va avea loc la Căminul de bătrâni „Sf. Spiridon”, unde au fost confirmate până acum cinci cazuri de îmbolnăvire – doi vârstnici şi trei angajaţi. „La cel de-al doilea cămin va fi o anchetă, avem acolo trei cadre infectate şi doi vârstnici, rămâne să vedem să nu ajungem ca la primul cămin, unde avem deja şase decese. În acest moment avem 223 de cazuri confirmate, iar unul dintre focare este cel de la căminul privat, unde sunt 86 de cazuri, iar celălalt focar este cel format din autocarele venite din afară. Sunt două pepiniere şi rămâne să le gestionăm destul de bine, şi să gestionăm şi contacţii”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă se putea evita focarul de la Căminul „Sf. Ilie”, Nelu Tătaru a precizat că „putea fi evitat în condiţiile în care gestionam destul de bine venirea unor autocare din străinătate. Acele autocare veneau dintr-o zonă unde nu se impunea nici izolare, nici carantină”.

Restricţiile vor continua cel puţin încă o lună

La finalul vizitei de la Galaţi, ministrul Sănătăţii nu a reproşat, public, nimic autorităţilor şi nici nu a făcut demiteri, anunţând doar anchete. Totodată, Nelu Tătaru a ţinut să precizeze că restricţiile care au fost impuse până acum vor mai continua cel puţin o lună de zile. „Nu avem deocamdată termene, acum ţinem chiar mai mult la restricţii, vin trei, patru săptămâni destul de grele, iar de o relaxare vom vorbi după 15 – 20 mai, poate chiar 1 iunie, dar aceste relaxări se vor face  progresiv, pentru fiecare localitate în parte şi se vor face cu nişte restricţii, nu vom ieşi decât dacă vom avea mască şi mănuşi. Adică, relaxarea pe care o vom face va fi cu nişte precauţii”, a conchis ministrul sănătăţii.

 

Citit 4501 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2020 19:37

3 comentarii

 • postat de Respectam sau nu ?
  Marți, 14 Aprilie 2020 19:42
  95.77.107.***
  Daca tot s-au impus niste reguli si restrictii , pe care unii le respecta din bun simt , din constientizarea vremurilor in care traim , si din respect, si pentru sanatatea colectiva , iar altii nu, din inconstienta sau din lipsa crasa de bun simt ; atunci organele abilitate sa urmareasca respectarea acestor acestor reguli , sa isi faca datoria. As atrage atentia sectiilor de Politie arondate strazii Domneasca(Parfumul Teilor- magazin Carrefour Modern) , daca nu observa zilnic, etnicii dintr-o anumita ''minoritate'', care se strang in fata magazinului de hrana pentru animale(si acolo se serveste fara manusi!) fara masti, fara manusi si in numar mai mare de 3 uneori. Iar la magazinul Carrefour, sa asist astazi intre orele 14-15, cum unui domn in varsta i se face rau la cumparaturi, fiind insotit de sotie , in varsta si dansa .Peste 70 ani amandoi. Si nu erau singurii in supermarket la acea ora din categoria de varsta vulnerabila . O alta doamna isi daduse masca jos si gesticula exuberanta, vorbind la telefon, neluand in seama atentionarea lucratorilor din magazin .Alta persoana era recalcitranta odata ajunsa la casa, Personalul din magazin este arhiocupat si stresat din cauza volumului mare de munca , expus la tot felul de situatii inedite, si nu cred ca are indatorirea in a controla si atentiona cetatenii , cetateni cu diverse probleme, Psihice si fizice.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Marchis Elena
  Marți, 14 Aprilie 2020 10:15
  188.24.241.***
  Buna ziua.
  In Galati avem doua camine cu focar de infectie Coronavirus din diferite cauze de transmitere.
  ,Dar se intereseaza cineva si de celelalte camine de batrani, se fac teste si acolo,pe strada Domneasca la mai putin de 500m de Caminul Sf.Spiridon mai este un camin,pe str. Razboieni stiu ca mai era unul,in zona Metro-sat Costi am inteles ca mai este ,,o casa a bunicilor,, ?
  Ce asteptam sa apara focare de infectie si apoi sa intervenim,vrem sa devenim o a doua Suceava.?
  Daca cei de la DSP au inceput cumva o ancheta,daca cei din conducerea orasului sau judetului s-au autosesizat pe aceasta tema asteptam sa faca public cele constatate si ce masuri se impun.
  Nu cred ca acum conteaza forma de proprietate a caminelor de batrani sau de cine apartin-viata e mult mai impotanta si raspandirea virusului trebuie stopata.
  2
  18
  Raportează
 • postat de DA si NU
  Marți, 14 Aprilie 2020 06:49
  77.111.247.***
  Restrictii si amenzi si stat politienesc si cenzura si manipulare si incompetenta si distrugere a economiei si a societatii romanesti... DA !!!
  Testarea intregii populatii, procurarea de echipamente si substante si medicamente pentru lupta impotriva contaminarii...NU !!!
  8
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.