APEL către gălățenii vindecați de Covid-19. Donați plasmă pentru salvarea pacienților în stare critică!

APEL către gălățenii vindecați de Covid-19. Donați plasmă pentru salvarea pacienților în stare critică!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un pacient de 45 de ani, diagnosticat cu Covid-19, este internat în stare critică în secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean Galați. Salvarea sa poate veni prin tratamentul cu plasmă hiperimună obținută de la pacienții deja vindecați. Gălățenii care au suferit de Covid-19 și au fost declarați vindecați sunt îndemnați să meargă la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galați pentru a dona plasmă sangvină.

”Plasma pacienților vindecați de Covid-19 salvează vieți în toată lumea. Alături de noi, personalul medical din linia întâi, voi, cei care v-ați vindecat de infecția cu Covid-19, puteți fi eroi salvând pacienții infectați aflați în stare gravă. Trebuie doar să mergeți la Centrul de Transfuzii Galați pentru a dona sânge. Plasma imună, îmbogățită cu anticorpi, va fi administrată pacienților cu Covid-19. Îi încurajăm pe toți cei care pot și vor să o facă, indiferent de grupa de sânge, dar în special pe cei care au grupa de sânge A pozitiv, întrucât un pacient de 45 de ani se află în stare critică și are nevoie urgent de tratamentul cu plasmă imună.

Vă puteți adresa direct Centrului de Transfuzii Galați, din strada Regiment 11 Siret, nr. 48A, Telefon: 0236.461.691”, au scriu, pe o rețea de socializare, medicii secției ATI.

Ce este plasma hiperimună

La sfârșitul lui aprilie, CRTS Galați a primit un aparat special pentru plasmafereză, procedură prin care plasma cu anticorpi este extrasă din sângele pacienților vindecați de Covid-19. Această plasmă, numită și hiperimună, este mai apoi transfuzată pacienților bolnavi de Covid-19 și aflați în stare critică. Astfel, organismul lor poate lupta mai eficient cu virusul, ceea ce le crește simțitor șansele de recuperare.

”Am contactat deja o parte dintre persoanele eligibile pentru donare și am identificat doi posibili donatori. Astăzi (luni – n.r.) le-au fost făcute teste pentru a vedea dacă sunt compatibile, iar marți urmează să doneze, propriu-zis. Persoanele declarate vindecate de Covid-19 care vor să doneze plasmă pot veni să discute cu noi, fiind nevoie și de documentele care să ateste că au trecut prin boală și că s-au vindecat”, a precizat, pentru ”Viața liberă”, Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galați.

Procedura de donare a plasmei sangvine nu este dureroasă și nu implică riscuri pentru sănătatea donatorului. Tot procesul durează în jur de 40-45 de minute, iar organismul are mai apoi nevoie de maximum două zile pentru a reface complet această componentă a sângelui. Din plasma obținută de la o singură persoană pot fi ajutați trei pacienți.

Galațiul a depășit 500 de îmbolnăviri de COVID-19. 59 de infectați și trei decese, în doar două zile [detalii]

 

Citit 5412 ori Ultima modificare Marți, 12 Mai 2020 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.