UPDATE | Creşte numărul îmbolnăvirilor în satele din carantină

UPDATE | Creşte numărul îmbolnăvirilor în satele din carantină
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

UPDATE, miercuri, 27 mai 2020 | Încă şase cazuri de infectare cu coronavirus în judeţul Galaţi. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 572 de cazuri, 324, cu trei mai mult faţă de raportarea anterioară, fiind deja declarate vindecate. Din cele şase noi cazuri confirmate, trei provin din cele două sate aflate, încă de duminică dimineaţă, în carantină. Datele oficiale arată că nu s-a mai înregistrat nici un deces, aceasta fiind a doua zi consecutiv fără decese din cauza coronavirusului.

Totodată, datele de la Direcţia de Sănătate Publică arată că, în ultimele 24 de ore, au fost efectuate 169 de teste pentru depistarea coronavirusului, numărul total de teste ajungând la 5.715.

De asemenea, încă 32 de persoane au primit aviz epidemiologic pentru a părăsi centrele de carantină. Astfel, doar 103 persoane mai sunt internate în centrele de carantină instituţionalizată de pe raza judeţului Galaţi. de cealaltă parte însă, numărul celor aflaţi în izolare la domiciliu a crescut din nou, ajungând acum la 2.183 de persoane, cu 183 mai multe faţă de raportarea de marţi.


UPDATE | ALARMANT: Coronavirus răspândit de asimptomatici. Mii de oameni, izolați în două sate din județul Galați | Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a decis, începând de duminică dimineață, 24 mai 2020, carantinarea satelor Toflea și Brăhășești, componente ale comunei Brăhășești. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de infectări, dar și a faptului că multe persoane care s-au întros din străinătate sunt purtătoarea ale virusului, fără a avea însă și simptome specifice.

Datele oficiale arată că 42 de persoane au fost confirmate cu coronavirus în cele două sate, 11 dintre ele fiind confirmate în ultimele trei zile. "Măsura a fost impusă după o analiză efectuată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, în urma unor cazuri care au apărut în această comunitate. Până acum, de la începutul lunii aprilie, sunt 42 de cazuri confirmate. Am avut o creștere semnificativă în ultimele trei zile, 21, 22 și 23 mai, fiind confirmate 11 cazuri cu transmitere comunitară. Toți cei confirmați sunt internați în spital", ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

În comuna Brăhășești locuiesc, conform ultimului recensământ, aproximativ 9.000 de oameni, dar o parte dintre ei sunt plecați peste hotare. De aici pare să fi pornit, de altfel, și problema, pentru că mulți s-au întros acasă după începutul pandemiei. Numai în ultimele zile au revenit în comună 174 de persoane. "Aș vrea să precizez că, de pe 15 mai, când s-a ridicat starea de urgență, 174 de persoane au revenit din străinătate, ajungând la 284 de persoane izolate la domiciliu în cele două localități. Avem o creștere mare a numărului celor care vin din străinătate și vrem să avem un control al tuturor potențialelor surse de infecție", a adăugat prefectul județului Galați.

Motivele de îngrijorare sunt întermeiate, mai ales că printre cei care au revenit din focarele de coronavrius sunt asimptomatici. "Multe familii s-au întors din străinătate, au stat în carantină, se pare că erau purtători sănătoși, asimptomatici, și, datorită stilului specific de a reacționa atunci când se reîntâlnesc sau când își jelesc morții, organizează întâlniri cu multe persoane, se îmbrățișează și așa virusul a ajuns să fie transmis", ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Totodată, sunt, printre cei întorși acasă, și persoane care nu respectă măsura izolării, iar acest lucru poate agrava situația din comună. "Vineri seară, au fost două persoane care au încălcat măsura izolării și au fost conduse de către jandarmi în centre de carantină de pe raza municipiului Galați", a adăugat Gabriel Avrămescu.

Izolare în următoarele 14 zile

Așadar, mii de persoane trebuie să rămână în cele două sate, în următoarele 14 zile. Autoritățile, întrunite în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au dispus și măsurile care trebui respectate în această perioadă. Astfel, în cele două localități este permisă intrarea, respectiv, ieșirea doar pentru următoarele motive:

a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației pe baza documentelor justificative care să indice scopul și destinația transportului;

b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor, transporturilor și activități cu caracter religios;

c) voluntari ce vor asigura bunuri de strictă necesitate și hrană, pe baza unei adeverințe eliberate de către Primăria Brăhășești;

d) persoanele ce desfășoară activități agricole prin completarea declarației pe proprie răspundere.

Totodată, au fost instituite filtre pe DJ 241A, și pe drumurile de exploatarea agricolă către comunele Buciumeni și Tănăsoaia, jud. Vrancea. Cei care tranzitau cele două sate intrate în carantină vor fi nevoiți ca în următoarele 14 zile să folosească rute ocolitoare. Trebuie precizat și faptul că Brăhășeștiul se află în zona de 30 de kilometri de Tecuci, astfel că locuitorii din comună au putut ajunge nestingheriți tot weekendul în municipiul Tecuci.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de coronavirus în Galați. Care este bilanţul îmbolnăvirilor la nivel național


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a decis că satele Toflea și Brăhășești intră, începând din data de 24 mai, în carantină. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de infectări. Datele oficiale arată că 42 de persoane au fost confirmate cu coronavirus, iar alte 284 se află în izolare la domiciliu.

Așadar, în urma deciziei Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență, cele două sate vor fi izolate, fiind vorba despre mii de oameni care nu mai au voie să iasă din localitățile Toflea și Brăhășești. Totodată, nimeni nu va avea voie să intre.

Autoritățile au decis și care sunt excepțiile de la aceste reguli, dar și că circulația se va face pe DJ 241 și DJ 241A.

”Rutele ocolitoare căilor majore care tranzitează satele Toflea și Brăhășești vor fi aduse la cunoștință populației prin mijloacele mass-mediei locale”, anunță Prefectura Galați.

Vom reveni.

Citit 16993 ori Ultima modificare Joi, 28 Mai 2020 00:25

8 comentarii

 • postat de gripa trece...noi ramanem !
  Luni, 25 Mai 2020 15:10
  109.70.100.***
  Daca am fi toti testati,cel putin 85% dintre noi avem sau am avut gripa asta (daca este asa contagioasa).Dar, noi continuam sa ne panicam si sa ne ascundem ca prostii
  5
  24
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Luni, 25 Mai 2020 12:43
  194.105.20.***
  Pana nu apare un tratament eficace, TOTI vom trebui sa luam virusul - si apoi sa facem sau nu boala - oricum masurile de carantina si distantare s-au luat doar ca sa protejam sistemul medical (sa nu se supraincarce si sa seopreasca, iar apoi sa se imbunatateasca si astfel sa ne dea o sansa de supravietuire) iar acum, cu sistemul medical imbunatatit, avem sanse mai mari de supravietuire !
  3
  2
  Raportează
 • postat de @Cetatean
  Luni, 25 Mai 2020 08:24
  188.24.201.***
  Pentru @Cetatean Dar tu cand iesi din casa ce faci, te pupi si te imbratisezi cu toata lumea? Nu stii sa pastrezi distanta, sa porti masca pe nas si pe gura cand intri in spatii inchise? Daca am fi arestati la domiciliu pe luni de zile, ar innebuni toata lumea si economia nu si-ar mai reveni ca dupa un cataclism. Atunci ar urma foametea si am muri din alte cauze in afara de Covid.
  Dar conteaza numai Covid sa nu fie, asta e realitatea!!
  1
  22
  Raportează
 • postat de Cris
  Duminică, 24 Mai 2020 23:49
  86.25.32.***
  Cine te opreste sa stai inchis in casa pana la Craciun ?
  7
  36
  Raportează
 • postat de Nea Gica
  Duminică, 24 Mai 2020 21:39
  188.24.206.***
  ce credeati ca a trecut pandemia?
  8
  18
  Raportează
 • postat de Akbar
  Duminică, 24 Mai 2020 18:54
  188.24.222.***
  Ce bine mai era daca asimptomaticii aia sanatosi de care aminteste dna Liliana ar fi fost testati de 3 ori in perioada de 14 zile cat au stat in carantina institutionalizata. Dar au avut grija sa-i elibereze si sa-i "insanatoseasca" doar pe baza unei hartii semnate. Acum dam vina pe ei, ca odata ajunsi acasa, si-au luat neamurile la pupaturi, nu zicem ca institutiile statului si-au aratat incompetenta crasa in a respecta dreptul la sanatate al acestor amarati.
  Si ii mai acuzam pe altii de zadarnicirea combaterii virusului. In schimb, pentru 230 lei/zi/carantinat a fost bine...pentru unii...
  5
  22
  Raportează
 • postat de doar eu
  Duminică, 24 Mai 2020 15:26
  82.79.152.***
  Guvernanti stiu ca numarul real de infectati este urias si asta s-ar vedea clar la un test masiv ptr. anticorpi dezvoltati Ar rezulta o rata a mortalitati de sub 2% care nu justifica masurile care au nenorocit economic multi oameni dar ei nu vor recunoaste niciodata asta.
  13
  63
  Raportează
 • postat de Cetăţean
  Duminică, 24 Mai 2020 12:29
  5.13.210.***
  RELAXARE.............PROSTIA ROMÂNULUI......................LIPSA DE EDUCAŢIE.............. AŞA CUM VEDEM ŞI ÎN ORAŞ.........
  ROMÂNUL ESTE OBIŞNUIT CU ORODNANŢE MILITARE........ NU TREBUIA SĂ FIE AŞA DE REPEDE.......... ACUMA, TOŢI FAC CE VOR.... COMENTARIILE SUNT DE PRISOS.......
  78
  63
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.