Angajată de spitalele pe care trebuie să le evalueze pentru DSP Galați
Foto: Marian Calestru

Angajată de spitalele pe care trebuie să le evalueze pentru DSP Galați
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Focarul de coronavirus de la Spitalul Județean Galați aduce în prim-plan o situație aflată, dacă nu la limita legii, cel puțin în afara oricărui principiu moral. Epidemiologul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, dr. Mariana Ioan, are încheiate și contracte de prestări servicii cu patru dintre spitalele pe care trebuie să le evalueze anual, din partea DSP Galați, pentru autorizarea sanitară. Medicul acuzat afirmă că nu face nimic ilegal și spune că timpul îi permite să aibă, concomitent, și un serviciu cu normă întreagă, dar și patru contracte de colaborare.

La începutul săptămânii trecute, venit în vizită la Spitalul Județean din Galați, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirma că ancheta epidemiologică în legătură cu focarul de coronavirus din unitatea sanitară nu a fost făcută. ”Dacă ne gândim că epidemiologul de la DSP Galați este și epidemiologul spitalului și mai are contract în alte trei spitale, cred că este o problemă”, afirma ministrul Sănătății, lunea trecută.
Declarațiile oficialului sunt confirmare și de datele publicate pe site-ul DSP Galați. Aici, se poate constata faptul că dr. Mariana Ioan, care conduce Compartimentul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Galați, a avut, anul trecut, un salariu de 207.912 de lei, pentru o normă de șapte ore pe zi.
Totodată, dr. Ioan este și persoană fizică autorizată, prestând servicii de consultanță medicală. Mai exact, din declarația de interese a doctorului Mariana Ioan se poate observa că, în 2019, a avut încheiate contracte de consultanță cu cinci spitale din județul Galați: Spitalul CFR – pentru care a primit suma de 42.000 de lei; Spitalul Județean – pentru care a primit suma de 132.000 de lei; Maternitatea ”Buna Vestire” – pentru care a primit 36.000 de lei; Spitalul de Copii – cu un contract în valoare de 53.760 de lei (pentru anul acesta, Spitalul de Copii are încheiat contract cu un alt medic epidemiolog - n.red.); Spitalul din Târgu Bujor – cu un contract de 36.000 de lei. Suma astfel rezultată se adaugă salariul de la DSP Galați.

Un singur medic, cinci activități simultane

Problema nu constă însă în suma câștigată din aceste contracte, cât în faptul că ne putem întreba, pe bună dreptate, dacă este posibil, fizic, pentru un singur om, să aibă o slujbă cu normă întreagă și alte patru contracte de colaborare, în același timp. Mai mult, care sunt standardele profesionale la care poți desfășura o astfel de activitate - de o importanță strategică - atunci când trebuie să te împarți concomitent în cinci locuri?
Semne de întrebare planează și asupra integrității profesionale a unui demers de acest tip. Potrivit conducerii DSP Galați, dr. Mariana Ioan monitorizează, ca reprezentant al acestei instituții, spitalele din județul Galați. Tot ea evaluează aceleași unități medicale în vederea autorizării sanitare. În același timp însă, dr. Ioan primește și sumele de bani amintite de la unele dintre aceste spitale. 
Situația a ajuns acum subiect de dezbatere pe plan național, ca urmare a mediatizării făcute de vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Totuși, această stare de fapt nu este una nouă, ci datează deja de ani buni la Galați.

O situație de incompatibilitate?

”În 2019, un audit efectuat de Ministerul Sănătății la DSP Galați a scos la iveală apariția unei situații de incompatibilitate în activitatea doctorului Mariana Ioan și a unei asistente de la DSP Galați. Ne-a fost impusă atunci măsura de a le solicita persoanelor în cauză să opteze pentru calitatea pe care doresc să o păstreze: fie medic epidemiolog în cadrul DSP Galați, respectiv asistent medical în cadrul DSP Galați, fie medic care prestează servicii de consultanță medicală pentru spitale, respectiv asistent medical aflat în relații contractuale cu diverse spitale. Le-am notificat și le-am dat un termen pentru a-și prezenta opțiunea. Asistenta s-a conformat și a rămas angajată a DSP Galați, dar doamna doctor Ioan ne-a trimis o contestație a acestor măsuri, considerându-le ilegale”, a declarat, pentru ”Viața liberă”, dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galați.
Conducerea instituției spune că a solicitat de două ori și un punct de vedere, în această chestiune, de la Agenția Națională de Integritate, dar răspunsul venit din partea agenției a fost că dr. Ioan nu se încadrează, conform Legii 166/2010, în categoria personalului contractual prevăzut de acest act normativ.

”Nu fac nimic ilegal”

Am contactat-o pe dr. Mariana Ioan, pentru a obține un punct de vedere în legătură cu această situație. ”Tot ce se întâmplă este un atac împotriva mea. Eu am aviz de liberă practică, iar legea îmi dă voie să mă înființez ca persoană fizică autorizată. Îmi plătesc taxele și impozitele și nu fac nimic ilegal. Nici în conflict de interese nu mă aflu, deoarece activitatea de consultanță a spitalelor este cu totul altceva față de activitatea de medic epidemiolog de la DSP Galați. Ofer consultanță spitalelor, la cererea acestor unități medicale, dar o fac în timpul meu liber și în zilele de concediu de odihnă. Timpul liber îmi permite să le fac pe amândouă. Problemele sunt, de fapt, altele. Suntem foarte puțini medici epidemiologi (patru medici epidemiologi și doi medici rezidenți - n. red.), iar din februarie lucrăm câte 13-14 ore pe zi. Orele suplimentare nu ne sunt plătite în întregime și nici nu ne putem lua zile libere, așa cum prevede legislația muncii. Suntem epuizați, psihic și fizic, iar acum suntem și beșteliți”, a precizat dr. Mariana Ioan.

Foto: Declarații de interes și de avere ale doctorului Mariana Ioan/ dsp-galati.ro

Citit 9061 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2020 02:53

16 comentarii

 • postat de Akbar
  Miercuri, 22 Iulie 2020 17:35
  5.13.190.***
  Teoretic, dar doar teoretic, cand acorzi consultanta, o acorzi in specializarea de baza. Ca doar acolo esti as...
  Ca medic DSP, probabil ca mai faci si controale prin spitale....si cum ai contract de consultanta cu institutiile in cauza...mai intorci privirea cand vezi un gandac pe tavan, etc....
  De contractele de consultanta cu siguranta ca stiau si managerii de spitale si sefii mari din DSP si partidul si...si....
  0
  23
  Raportează
 • postat de Aderin
  Miercuri, 22 Iulie 2020 15:58
  188.24.227.***
  Asta înseamnă să fii mare mafiot. Să muncești în nșpe locuri și alții doar sa viseze la un loc de muncă.
  1
  26
  Raportează
 • postat de Suparatu`
  Miercuri, 22 Iulie 2020 15:02
  89.39.81.***
  Lupul paznic la oi, cum e posibil asa ceva ? Ministrul sanatatii ce masuri a luat, ca daca te prinde fara masca imediat te ``frige`` ????
  0
  33
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Miercuri, 22 Iulie 2020 12:36
  81.12.149.***
  Eu ştiu un lucru: Când lucrezi la STAT te laşi de PRIVAT şi invers!
  Dacă lucrezi la stat şi zici că ai timp liber, prestează tot pentru stat (ca ore suplimentare sau part-time) sau odihneşte-te pentru că munca la stat este pentru interesul cetăţenilor şi ar trebui realizată cu multă dăruire şi efort susţinut. De asta este plătită bine!
  O altă problemă este într-adevăr lipsa unor anumite specializări, în concordanţă cu nevoile reale. Aşa cum sunt puţini medici epidemiologi (pentru că s-a constatat că nu prea am avut epidemii sau pandemii în ţara asta), la fel sunt şi posturile de medici de medicina muncii sau de alte specializări. Problema aceasta se întâlneşte şi în alte domenii: de exemplu în construcţii, lipsa RTE-iştilor (responsabilii tehnici cu execuţia) din anumite domenii, a unor cadre didactice de anumite specializări, etc.
  Cred că e momentul ca Guvernul să reset-eze odată pentru totdeauna munca cinstită şi corectă în toate domeniile de activitate, să stabilească norme clare şi să elimine sinecurile şi numirile politice în funcţiile de conducere!
  0
  28
  Raportează
 • postat de Radler
  Miercuri, 22 Iulie 2020 12:25
  194.105.20.***
  Pai ...DA ...programul PSD-ului .....STATUL la STAT pe BANI PUBLICI este viu si merge excelent ....dovada problemelor cu spitalele din Galalti in ultima perioada .........Cand centrezi si dai cu capul .....pe bani grei .....si scroafa e moarta in papusoi ....asta e.

  Am mai scris si mai scriu INCA ODATA .....MESAJ PENTRU CONDUCATORII .......lege nationala pentru cei care lucreaza la stat ....in special medici .......ORI LA STAT ORI LA PRIVAT ...si la STAT un singur loc de munca .....nu ai voie bani din mai multe surse ......
  Asa sunt si asa zisi oameni politici membri de comisii prin diferite societati de stat ...care incaseaza cate 3-5 salarii pe luna .........
  LOVITURA DATA DE PSD ----- .nu numai salarii marite dar si cate 3-4 pe luna .............BETON
  3
  26
  Raportează
 • postat de Petrucha
  Miercuri, 22 Iulie 2020 11:13
  79.116.103.***
  Oare cati ca ea in marea de "bugetari de lux"? Va lua cineva vreo masura? Nu cred. Doar constatam si trecem mai departe. RUSINOS!
  0
  33
  Raportează
 • postat de ioana
  Miercuri, 22 Iulie 2020 10:36
  86.124.203.***
  Toti cei care au avut covid, sau infectii nozocomiale ,dati-o in judecata !!! Doamna doctor nu si-a facut datoria de medic epidemiolog .Nu a raportat cazurile ca era pe fuga, dupa bani .Sa-i iasa banii pe nas !!!
  0
  58
  Raportează
 • postat de adi ilie
  Miercuri, 22 Iulie 2020 10:27
  5.13.174.***
  nu spune nimeni cum a fost numita pe functie. a castigat postul prin concurs ? cine a organizat concursul ?. raspunsul la aceste 2 intrebari sunt edificatoare pentru a vedea cine gireaza jaful banilor publici
  2
  48
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 22 Iulie 2020 09:05
  188.24.217.***
  Asta este statul Romanian babanier! La stat face ce vrei... la privat... te prindea ITM... out si neglijenta in serviciu si chiar favoziarea nezadarncii bolilor dupa noua lege! SUNTEM PRAFF!
  1
  42
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Miercuri, 22 Iulie 2020 08:47
  84.117.41.***
  Cat tupeu are aceasta femeie numita doctor!
  Ai in atributiuni sa faci ancheta epidimiologica si sa n-o faci
  si sa mai ei de la stat si atatia bani...De asta sanatatea este unde este!
  La puscarie cu figurantele astea...Auzi tu, eu n-am facut nimic ilegal!
  1
  47
  Raportează
 • postat de Un contribabil jefuit
  Miercuri, 22 Iulie 2020 08:19
  5.13.183.***
  Jefuiti banii publici ticalosi ce pretindeti a fi medici, sigur ca majoritatea sunteti onesti, dar acei lacomi ca aceasta ioan ar trebui sa raspunda penal si sa i se ridice dreptul de a mai profesa, faceti dreptate, sunt bani furati si servicii neprestate din putinii bani ai casei de asigurari.
  0
  42
  Raportează
 • postat de mioara
  Miercuri, 22 Iulie 2020 08:10
  82.76.145.***
  INCOMPATIBILITATE !!! Sa citeasca dna docyor ce inseamna ! Eu centrez eu dau cu capul!
  0
  39
  Raportează
 • postat de Observator
  Miercuri, 22 Iulie 2020 06:55
  89.136.7.***
  Deci, d-na lucrează 13-14 ore pe zi pentru norma de muncă de bază și încasează 207.912 de lei în anul 2019; e epuizată fizic dar mai este angajată pe încă 4 contracte de muncă în condiții de incompatibilitate! Ministrul constată; i se pare curios și pleacă! Noroc că mai avem presă.!
  0
  47
  Raportează
 • postat de Stan
  Miercuri, 22 Iulie 2020 06:48
  89.136.5.***
  Imi vine sa pling! Saraca doamna doctor , are rol de incasator de la fiecare spital si nu vede conflictul de interese! Ma duc sa evaluez spitalul care imi da un salariu...pacientii...nu prea ne intereseaza. Situatia este tolerata de ani buni de toti cei care pastoresc judetul!
  0
  48
  Raportează
 • postat de Giani
  Miercuri, 22 Iulie 2020 06:04
  5.253.204.***
  Miroase a fraudă de la o poștă.
  Aceasta doamnă doctor mulge toate spitalele de bani grei, bani extrem de grei, iar munca prestată de dânsa este DOAR pe hârtie.
  Poate se autosesizează cineva dea DNA cu privire la acest aspect.
  Până și ministrul sănătății a afirmat că "nu e în regula". Deci? Ce mai așteptați? Să iasă la pensie doamna doctor iar faptele să se prescrie????
  0
  48
  Raportează
 • postat de Miraj
  Miercuri, 22 Iulie 2020 03:39
  5.13.173.***
  Aceasta doamna doctor cred ca nu mai stie ce sa faca cu atitia banii incasati .Anul trecut ; 207.912+42000+132000+36000+53760+36000=507.672lei. Fara cuvinte.
  0
  44
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.