România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca va continua în România pentru toate grupele de vârstă, a anunţat, joi, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiţă. Oficialul a susținut că, așa cum a arătat și Agenția Europeană pentru Medicamente, beneficiile vaccinării depășesc riscurile. Gheorghiță a mai spus că aceia care au făcut prima doză continuă rapelul cu AstraZeneca, iar cei la care au apărut tromboze după prima doză continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin.

„Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc foarte mult riscurile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta a anunțat că se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, deoarece rata trombozelor apărute după vaccinarea cu acest ser a fost de doar 0,65 la 100.000 de oameni.

Gheoghiță a mai spus că renunțarea la vaccinare poate compromite atingerea imunității de grup.

Până acum, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-COVID, iar săptămâna viitoare va începe rapelul. Dintre cei vaccinați, niciunul nu a suferit până acum tromboze, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect. Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți. EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la două săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

După acest anunț, miniștrii Sănătății din UE au avut o ședință în format online, în care nu au reușit însă să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. În lipsa unei decizii unitare la nivel european, autoritățile sanitare din România - Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenția Națională a Medicamentului - s-au întrunit joi într-o ședință pentru o hotărâre privind serul AstraZeneca.

Citit 1447 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.