O femeie din Galați se numără printre pacienții evacuați de la Spitalul Foișor din București
Foto: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

O femeie din Galați se numără printre pacienții evacuați de la Spitalul Foișor din București
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Numărul tot mai mare al bolnavilor de COVID-19 care au nevoie de îngrijire la terapie intensivă a făcut ca, în București, de peste o săptămână, spitalele să rămână fără locuri la ATI pentru acești pacienți, în anumite momente ale zilei. Pentru crearea de noi locuri destinate persoanelor aflate în stare critică, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), cu avizul Ministerului Sănătății, a luat decizia de la transforma Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală în unitate COVID-19, deoarece spitalul are 26 de paturi ATI și șase medici cu specializarea ATI.

Din cauza neînțelegerilor apărute între conducerea spitalului și autoritățile sanitare, bolnavii fără COVID care erau internați în unitatea medicală au fost evacuați pe tărgi, vineri seară, într-o operațiune care a părut grăbită și slab organizată. O parte dintre pacienți au fost transferați spre alte spitale, în vreme ce alții au fost trimiși acasă. Printre persoanele evacuate aseară de la Foișor se numără și o gălățeancă. Femeia, în vârstă de 68 de ani, a fost adusă cu ambulanța de la București la Galați, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, deși, doar cu o zi înainte, fusese operată pentru protezarea șoldului.  

Cum s-a ajuns la scandal

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății spune că, pentru demararea procesului de evacuare, a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

”Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață (vineri – n.red.) despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11,00. La orele 19,00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.

Întârzierea nepermisă i-a pus pe o parte dintre pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: unul la Elias, patru la Floreasca, cinci la Universitar, unul la Bagdasar, unul la SJU Buzău, unul cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu. Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament”, se arată în comunicat.

Ultimul pacient non-COVID internat la Foișor a fost externat sâmbătă dimineață.

Discuțiile dintre Ministerul Sănătății, DSU și conducerea Spitalului Foișor au loc de la începutul lunii aprilie, după cum arată corespondența între cele trei părți, scrie digi24.ro. Conducerea unității a spus că nu poate prelua pacienți COVID deoarece nu este spital de urgență, nu are ture de dimineață la analize de laborator, nu care capabilitate de implementare a paturilor DTA de terapie intermediară, deoarece este un spital în proces de reconstrucție. Totuși, în cursul zilei de sâmbătă, spitalul urmează să fie dat în funcțiune cu 90 de paturi care vor avea oxigen și cu alte 20 de paturi de terapie intensivă.

De asemenea, conducerea spitalului spune, în adresa către Ministerul Sănătății și DSU, că nu există o linie de gardă cu medic de boli infecțioase sau medic pneumolog. Spitalul Foișor are medici de medicină internă și cardiologie care pot trata pacienți COVID.

Citit 3237 ori Ultima modificare Luni, 12 Aprilie 2021 00:09

6 comentarii

 • postat de Tot eu
  Duminică, 11 Aprilie 2021 16:46
  86.124.205.***
  Pentru Anda....pe bune, au fost nevoiți??? Au cheltuit 20 mil. de euro pentru un spital modular covid care la acest moment are un mare lacăt pe ușă? Bineînțeles, era campanie electorală atunci. Rușine!!!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Anda
  Duminică, 11 Aprilie 2021 09:23
  5.13.206.***
  @Ion, legatura este cresterea cazurilor. In Bucuresti se ajunsese la limita si au fost nevoiti sa ia aceasta decizie.
  Sau crezi ca trendul-sosoaca nu are niciun efect?
  4
  9
  Raportează
 • postat de Ion
  Duminică, 11 Aprilie 2021 07:11
  46.97.176.***
  Nu poți pune pe liste de așteptare oameni bolnavi doar pentru simplul fapt că nu s-au protejat suficient. Îi poți tria în funcție de starea de sănătate dar este cu totul altceva. Asistența medicală nu este și nu trebuie să fie condiționată de culoarea pielii, credința, gen sau orice altceva. Condiționarea este apanajul unei gândiri fasciste. Cine crede că cei care "nu poartă mască" nu merită tratament medical este departe tare de valorile democratice.
  9
  8
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 22:17
  46.97.176.***
  Ce treabă are masca cu faptul că autoritățile au evacuat pacienți netransportabili dintr-un spital? Ce treabă are masca cu faptul că autoritățile nu au nici măcar o mică idee despre ce vor face mâine? Anda, nu înțelegi absolut nimic din ce se întâmplă.
  12
  14
  Raportează
 • postat de Realitatea
  Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 20:07
  93.122.249.***
  Oamenii care au aderat la obligația de mască de mai bine de 1 an sunt acum aruncați pe stradă pentru a face loc protestatarilor împotriva măsurilor Corona-19 care sunt protejați în loc să îi pună pe o listă de așteptare.
  9
  16
  Raportează
 • postat de Anda
  Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 19:06
  5.13.206.***
  Aici duc manifestatiile ANTI masca, FARA masca...
  28
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.