Satul care a depășit municipiul Galați la rata vaccinării anti-COVID

Satul care a depășit municipiul Galați la rata vaccinării anti-COVID
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În timp ce majoritatea statelor europene au vaccinat deja între 60 și 90 la sută din populația adultă, cel puțin cu prima doză, România a rămas la mare distanță în spate, cu numai 30 la sută dintre adulți vaccinați. În județul Galați, o singură localitate a atins pragul de imunizare de 30 la sută, depășind astfel municipiul Galați în topul ratei vaccinării împotriva COVID-19. Mai mult, satul respectiv nici măcar nu are un centru de vaccinare propriu.

Comuna Costache Negri are acum o rată a vaccinării de aproximativ 30 la sută, potrivit autorităților locale. Pe portalul covid19.geo-spatial.org, localitatea Costache Negri (singura componentă a comunei n.a.) apare cu o rată a vaccinării de 29,59 la sută, cu 807 persoane vaccinate dintr-un total de 2.727.

Municipiul Galați urmează în acest top al ratei vaccinării, cu un sfert (25,52 la sută) din populație imunizată împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Pe locul al treilea se află comuna Vânători, cu 25,25 la sută rată de vaccinare (1.619 locuitori imunizați din 6.413). Tot cu verde, pe aceeași hartă, ceea ce indică o rată a vaccinării de peste 20 la sută, mai este indicată și comuna Suceveni, cu o rată de 21,18 la sută. Și în comuna Șendreni, una din cinci persoane este vaccinată.

La coada clasamentului se află trei comune cu o rată a vaccinării infimă. Vorbim despre Jorăști, cu doar 72 de persoane imunizate dintr-un total de 1.786 de locuitori, Drăgușeni (241 de vaccinați din 5.688 de locuitori) și Matca, cu 550 de imunizați prin vaccinare la 12.313 locuitori.

Implicarea autorităților a făcut diferența

Aflat la aproape 50 de kilometri de municipiul Galați, satul Costache Negri nu a beneficiat de un centru de vaccinare anti-COVID. Oamenii care au vrut să se vaccineze au mers până la centrul din Cudalbi, aflat la opt kilometri distanță, sau până în satul Bucești, din comuna Ivești, aflat la aproximativ 20 de kilometri depărtare. Unii au mers chiar mai departe, la Tecuci, pentru a primi cele două doză de vaccin. Totul pare să fi fost posibil datorită implicării autorităților locale.

"Eu mi-am luat în serios treaba, deoarece cred în eficiența vaccinului. I-am încurajat și pe cei din jurul meu să se vaccineze. Chiar dacă, în ultimii ani, a crescut numărului tinerilor care s-au mutat aici, comuna Costache Negri are încă, proporțional, o populație îmbătrânită. Chiar dacă vor să se vaccineze, oamenii în vârstă ajung mai greu la centrele de vaccinare. Astfel, le-am pus la dispoziție tuturor celor care au dorit mașina primăriei, pentru transport. Oamenii au mers în grupuri către centre, iar treaba a decurs destul de bine. La început, s-au vaccinat angajații din primărie, care au fost astfel un exemplu pentru persoanele care erau poate nehotărâte sau chiar temătoare. Cred că, dacă am fi avut un centru de vaccinare aici, în sat, rata de vaccinare ar fi fost acum de cel puțin 50 la sută", ne-a spus primarul din Costache Negri, Ștefan Luca.

La rândul său, asistenta medicală de la cabinetul medicului de familie din localitate s-a ocupat să-i convingă pe bătrâni să meargă la vaccinare. "Avem o colaborare foarte bună cu medicul de familie din localitate, iar acest lucru se vede și în rata vaccinării. Când oamenii veneau la medic, erau sfătuiți să meargă să se vaccineze", a adăugat Ștefan Luca.

Vaccinurile, eficiente și împotriva variantei indiene

Odată cu apropierea celui de-al patrulea val al epidemiei, autoritățile medicale europene atrag atenția că imunizarea cu două doze de vaccin împotriva COVID-19 este indispensabilă pentru asigurarea protecției împotriva variantei indiene (Delta - n.red.) a SARS-CoV-2. Agenția Europeană a Medicamentului îndeamnă astfel statele membre UE să-și accelereze programul vaccinării. Pentru țara noastră, recomandarea vine exact în momentul în care campania de vaccinare pare complet blocată. În Europa, doar Bulgaria are o campanie mai slabă decât cea a României.

Lăsând la o parte grupele de vârstă pentru care vaccinarea a început mai târziu, ca urmare a recomandărilor producătorilor, cei mai mulți nevaccinați din  România fac parte din categoria de vârstă 20-49 de ani. Nici în cazul categoriilor de vârstă considerate vulnerabile oamenii nu s-au înghesuit către centrele la vaccinare. În categoria +80 de ani, mai bine de 80 la sută dintre români nu sunt încă vaccinați.

Citit 2225 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iulie 2021 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.