Pacienții cu HIV/SIDA, invizibili pentru autoritățile din Galați

Pacienții cu HIV/SIDA, invizibili pentru autoritățile din Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În ultimii cinci ani, în județul Galați au fost înregistrate 77 de noi cazuri de infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV), număr care plasează județul nostru pe locul al șaselea în țară în ceea ce privește totalul cazurilor noi. În realitate, numărul persoanelor infectate este mai mare, însă criza sanitară provocată de epidemia de COVID-19 a dus, la mijlocul anului trecut, la scăderea bruscă a numărului de noi cazuri depistate. Fenomenul este unul periculos, deoarece o persoană care nu știe că este infectată poate transmite virusul mult mai ușor.

Un raport al Observatorului Român de Sănătate arată că, în județul Galați, în 2016, au fost depistate 19 cazuri noi de infecție cu HIV. În 2017, numărul a scăzut la 13, pentru ca în următorii doi ani să crească, din nou, la 16, respectiv 18 cazuri noi. Anul trecut, virusul a fost depistat la alți 11 gălățeni, ceea ce, în lipsa crizei medicale, ar fi fost un număr îmbucurător. Vorbim însă doar de o scădere aparentă, deoarece, la mijlocul anului trecut, rata de testare pentru HIV/SIDA s-a prăbușit în județul Galați. Mai puține testări înseamnă, automat, mai puține cazuri nou depistate, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți.

HIV/SIDA, o problemă socială

Experții Observatorului Român de Sănătate subliniază că, strict în cazul județului nostru, ”măsurile de prevenire și testare pentru infecția cu virusul HIV lipsesc din strategiile locale”. ”În strategia de dezvoltare a serviciilor sociale se face referire la protecția socială de care beneficiază persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA, însă nu se menționează nimic despre grupurile vulnerabile la infecția HIV. Autoritățile locale din județul Galați trebuie să acorde atenție colectării și interpretării datelor despre grupurile cu comportamente cu risc, programelor de prevenire HIV, cu informare și testare, adresate categoriilor vulnerabile și să implementeze campaniile de conștientizare și educare către publicul larg”, se atrage atenția în raportul amintit.

Ce (nu) au făcut Primăria Galați și Consiliul Județean Galați

Autorii documentului menționează că au încercat să obțină, în baza Legii nr. 544/2001, informații cu privire la fondurile destinate ariei patologice HIV/SIDA, alocate direct din bugetul autorităților locale și al celor județene din Galați. ”Primăria Municipiului Galați nu a dat curs solicitării în termenul prevăzut de lege. În perioada 2017- 2020, Consiliul Județean Galați nu a efectuat nicio alocare bugetară directă dedicată acțiunilor specifice ariei patologie HIV/SIDA”, se mai arată în raport.

Responsabilitatea, pasată exclusiv organizațiilor nonguvernamentale

În timp ce autoritățile gălățene se prefac că problema nu există, lupta cu virusul HIV este lăsată exclusiv în seama organizațiilor de pacienți și a medicilor implicați în programul național de asigurare a tratamentului. Daniel Scoarță este președintele Asociației Pacienților din Galați, un ONG care, de cinci ani, se ocupă cu educarea și informarea gălățenilor cu privire la infecția cu HIV, dar și cu acordarea de sprijin persoanelor care trăiesc cu HIV. Practic, asociația încearcă să umple și golul lăsat prin neimplicarea autorităților locale.

”Cele 11 cazuri depistate anul trecut nu reprezintă situația reală, deoarece oamenii nu au mai avut curajul să meargă pentru a se testa. Dacă s-ar fi testat mai mulţi, ar fi fost depistate și mai multe cazuri. Depistarea din timp a infecției cu HIV este esențială, atât pentru pacient, cât și pentru comunitate. Cu cât ești diagnosticat mai repede, iar tratamentul antiretroviral poate începe, cu atât efectele pe care acest virus le are în organismul uman sunt mai mici și cu atât infecția este mai ușor de ținut sub control. În realitate, din păcate, mulți pacienți află că sunt infectați atunci când merg la medic pentru alte probleme de sănătate”, explică, pentru ”Viața liberă”, Daniel Scoarță.

În același timp, tot persoanele infectate fără a ști acest lucru pot răspândi mai departe virusul. De altfel, aceasta este singura modalitate prin care HIV se mai transmite azi, adaugă președintele Asociației Pacienților din Galați.

O persoană infectată poate duce o viață normală

De la an la an, progresele făcute în tratamentul infecției cu HIV sunt remarcabile. Dacă în urmă cu doar câteva decenii infectarea era sinonimă cu o condamnare la moarte, persoanele care suferă astăzi de HIV/SIDA și care urmează terapia prescrisă de medic (tratament care în România este în totalitate gratuit – n.red.) pot duce o viață normală. Speranța lor de viață este aceeași cu a unei persoane neinfectate, pot forma familii cu parteneri neinfectați, pot naște copii sănătoși. 

Din păcate, mentalitatea societății nu a ținut pasul cu progresele făcute de medicină. În continuare, deși nu reprezintă niciun pericol pentru cei din jur, unii pacienți cu HIV sunt discriminați atunci când au nevoie de îngrijiri medicale sau când merg să se angajeze.

Citit 1383 ori Ultima modificare Marți, 20 Iulie 2021 01:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.