Ne așteaptă un nou an de criză sau sfârșitul pandemiei COVID-19?

Ne așteaptă un nou an de criză sau sfârșitul pandemiei COVID-19?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cercetătorii îndrăznesc să speculeze că primele date ale noului val pandemic, adus de tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2, sugerează că virusul începe să își piardă din forță, pe măsură ce devine însă mai transmisibil. Rezultatul s-ar putea vedea în forme mai puțin grave ale bolii, ceea ce ar putea pune punct pandemiei care durează deja de aproape doi ani, arată o analiză efectuată de The Guardian, preluată de libertatea.ro. Până să putem răsufla ușurați, însă, următoarele săptămâni sunt cruciale pentru evoluția Omicron și vor demonstra dacă optimismul este unul justificat.

Marea Britanie, mai mult decât orice stat european, se confruntă, încă o dată, cu un val pandemic puternic în plin sezon al Sărbătorilor. Dacă anul trecut a fost vorba despre varianta Alpha, acum a venit rândul Omicron, care a ridicat la un nivel maxim numărul de cazuri de infectare cu coronavirus.

Scenariul cu repetiție a stârnit temeri că situația va fi similară și anul viitor, în decembrie, și tot așa, pentru următorii câțiva ani. Publicația The Guardian a încercat să facă, prin urmare, o comparație între Crăciunul de anul acesta și cel de anul trecut, pentru a înțelege cum arată evoluția pandemiei, lucru care ar putea oferi indicii pentru viitor.

Mai puține spitalizări și decese

La prima vedere, cei doi ani seamănă foarte bine, ambele variante generând un număr foarte mare de noi cazuri de infectare în doar câteva săptămâni. Însă, numărul de spitalizări și de decese a rămas totuși la un nivel redus anul acesta. Asta pentru că studiile preliminare de până acum au stabilit că Omicron provoacă forme mai puțin severe ale bolii, dar și pentru că mulți britanici sunt deja vaccinați.

Oamenii de știință consideră că primele concluzii despre Omicron reprezintă vești bune, dar au îndemnat, în același timp, la precauție. Și asta pentru că numărul zilnic de cazuri de infectare este încă în creștere.

Grupele de vârstă afectate

Este important de observat că cele mai multe cazuri de infectare cu Omicron au avut loc în rândul tinerilor adulți. Asta i-a făcut pe unii experți să avertizeze că, odată ce virusul va ajunge să infecteze populația mai vârstnică, lucrurile s-ar putea schimba și am putea vedea mai multe spitalizări și decese.

Pe de altă parte, foarte mulți oameni, în special cei vârstnici, au fost vaccinați, inclusiv cu a treia doză, ceea ce înseamnă că se bucură de o protecție substanțială în fața Omicron. Rămâne de văzut cum vor afecta aceste variabile bilanțul final. Deocamdată, valul Omicron este în plină desfășurare, iar datele sunt încă adunate și analizate de cercetători.

Profesorul de epidemiologie Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh a avertizat că spitalizările vin cu o oarecare întârziere după infectări, așa că mai multe concluzii vor putea fi trase în săptămânile următoare.

Devine virusul mai puțin periculos?

S-a vorbit deja despre asta, cu speranță, iar mulți oameni de știință cred că dovezile arată că această idee este corectă.

Studiile recente din Scoția, Anglia și Africa de Sud sugerează că Omicron chiar provoacă forme mai puțin grave ale bolii, concluzii trase pe baza numărului mic de spitalizări. "Senzația mea este că această variantă este primul pas al unui proces în care virusul se va adapta la populația umană și va provoca simptome mai benigne", spune doctorul Julian Tang, profesor de Științe Respiratorii la Universitatea Leicester.

"Într-un fel, virusul este avantajat de faptul că îi afectează pe oameni într-un mod care nu îi îmbolnăvește (grav), deoarece ei se pot plimba printre alte persoane și vor transmite și mai mult patogenul", adaugă expertul.

Va ajunge COVID-19 asemenea gripei?

Unii experți în sănătate au spus în mai multe rânduri că boala COVID-19 ar putea ajunge să se comporte precum gripa, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de un vaccin nou în fiecare an pentru a face față noilor tulpini.

Însă profesorul Martin Hibberd, de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, atrage atenția că coronavirusurile, precum cele care provoacă răcelile comune, nu se comportă așa. "Nu apar sub forma unor noi variante în fiecare an. Motivul pentru care răcim iarna este acela că imunitatea la coronavirusuri nu durează foarte mult. Iar acest virus pare a fi mai asemănător cu cel care provoacă răcelile comune. Cu alte cuvinte, ar trebui să ne gândim la soluția vaccinurilor anuale, deoarece imunitatea noastră va scădea mereu", spune Hibberd.

Asta nu înseamnă însă că următorii ani vor fi neapărat sumbri, spune Tang, profesorul de la Universitatea Leicester. "Cred că virusul va evolua pentru a încheia pandemia foarte curând și va deveni mai blând, mai transmisibil până la punctul în care ne vom gândi să vaccinăm doar populația mai vulnerabilă", explică expertul.

Citit 1526 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Ianuarie 2022 12:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.