Aproape 8.000 de gălățeni, posibili donatori de celule stem

Aproape 8.000 de gălățeni, posibili donatori de celule stem
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În fiecare an, în a treia sâmbătă din septembrie, în toată lumea este celebrată Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Până acum, aproape 8.000 de gălățeni s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor, devenind astfel posibili donatori de celule stem hematopoietice.

Doar de la începutul anului, alţi 3.649 de români s-au înscris în Registrul Național de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), ridicând astfel la 86.350 numărul persoanelor înregistrate ca posibile donatoare. Din aprilie 2013, când Registrul a devenit funcțional, 366 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților, în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite.

"La Galaţi, cei care doresc să se înscrie în RNDVCSH se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galaţi, din strada Regiment 11 Siret nr. 48 A, pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Toate persoanele sănătoase, cu vârsta între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Persoanele înscrise pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulelor stem hematopoietice. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată", a explicat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Citit 1779 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2022 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.