Accelerarea metabolismului în timpul curelor de slăbire

Accelerarea metabolismului în timpul curelor de slăbire
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un metabolism ”lent” sau ”leneș” este adesea primul lucru pe care dăm vina atunci când ne luptăm să slăbim. Atunci când ne referim la metabolism în contextul greutății noastre, descriem de fapt rata metabolică bazală - numărul de calorii pe care corpul le arde în repaus, determinat de cantitatea de mușchi și grăsime pe care o avem.

Mulți factori pot afecta metabolismul, inclusiv sexul, vârsta, greutatea și stilul de viață. Acesta încetinește în mod natural pe măsură ce înaintăm în vârstă și devine disfuncțional după ce ținem dietă. Pe măsură ce corpul nostru îmbătrânește, nu mai funcționează la fel de eficient ca înainte. În jurul vârstei de 40 de ani, masa noastră musculară începe să scadă în mod natural, iar raportul dintre grăsimea corporală și mușchi crește. Deoarece masa musculară ajută la determinarea ratei metabolice a organismului, această scădere a mușchilor înseamnă că organismul nostru începe să ardă mai puține calorii în repaus, scăzând rata metabolică.

Atunci când pierdeți cantități mari de greutate, este posibil să vă fi scăzut rata metabolică, iar aceasta nu își revine la nivelul de dinaintea dietei - chiar dacă vă recâștigați greutatea. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, atunci când ținem dietă pentru a slăbi, pierdem atât grăsime, cât și mușchi, iar scăderea masei musculare care arde calorii ne încetinește metabolismul.

Există o serie de modalități pentru a crește metabolismul. Iar prima dintre ele este aceea de a fi atenți la ceea ce mâncați. Luați în considerare tipurile de alimente pe care le consumați, deoarece dieta dumneavoastră va influența cantitatea de energie pe care corpul o consumă pentru a digera, absorbi și metaboliza alimentele. Acest proces se numește termogeneză indusă de alimentație sau efectul termic al alimentelor și reprezintă aproximativ 10 la sută din cheltuielile noastre zilnice de energie. Consumul de alimente bogate în proteine vă va crește rata metabolică cu aproximativ 15 la sută (față de media de 10 la sută din toate alimentele). În schimb, carbohidrații o vor crește cu 10 la sută, iar grăsimile cu mai puțin de 5 la sută.

În al doilea rând, o activitate fizică regulată va stimula masa musculară și va accelera metabolismul. Creșterea masei musculare crește rata metabolismului bazal, ceea ce înseamnă că veți arde mai multe calorii în repaus. Puteți obține acest lucru prin încorporarea a 30 de minute de activitate fizică în rutina de zi cu zi, completată cu două zile de gimnastică sau de exerciții de forță în fiecare săptămână.

Nu în ultimul rând, dormiți suficient! Tot mai multe cercetări indică faptul că privarea de somn poate avea un impact negativ asupra metabolismului. Lipsa de somn perturbă echilibrul energetic al organismului, iar acest lucru face ca hormonii poftei de mâncare să crească senzația de foame și să declanșeze pofta de mâncare, modificându-ne în același timp metabolismul zahărului și scăzând cheltuielile energetice, arată Science Alert.

Citit 2178 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 12:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.