S-a dat startul vaccinării antigripale din acest an. Procedura este identică cu aceea de anul trecut, în sensul că pacientul merge la medicul de familie, care îi eliberează rețeta pentru procurarea serului, apoi fie revine la medicul de familie pentru administrarea acestuia, fie se adresează farmaciilor din oraș unde este posibilă vaccinarea.
37 de farmacii cu personal autorizat pentru vaccinare
Farm. Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România, susține că, în acest moment, în toate farmaciile din Galați există vaccinuri împotriva gripei sezoniere și că vaccinul intranazal destinat copiilor se găsește în cantități limitate. "Ne dorim să vină cât mai multă lume să se vaccineze antigripal. În farmacii există toate cele trei tipuri de vaccin. Acestea se eliberează pe bază de prescripție medicală, după cum urmează: compensat sută la sută pentru copiii cu vârsta între 6 luni și 19 ani, gravide, persoanele cu vârsta între 19 și 65 de ani suferinde de boli cronice, persoanele peste 65 de ani și personalul medico-sanitar. Pentru persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani, nesuferinde de boli cronice, compensarea este de 50%. Facem mențiunea că în județul Galați există 37 de farmacii (36 în Galați și una la Ivești) cu personal autorizat pentru vaccinare. Ne dorim să ajungem în situația în care pacientul să meargă la medicul de familie să solicite să se vaccineze și nu medicul de familie să fie cel care îl cheamă la vaccin", ne-a spus Florina Bonifate. Lista cu farmaciile din Galați autorizate pentru vaccinare poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății, secţiunea Informații pacienți/Vaccinare.
Chiar dacă pare un traseu mai anevoios decât cel din anii anteriori, în care pacientul primea serul și era vaccinat direct în cabinetul medicului de familie, sezonul de vaccinare antigripală a pornit anul acesta în forță.
"Recomand cu toată încrederea vaccinarea"
Dr. Ciprian Groza, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galați, este de părere că vaccinarea este cea mai ieftină și sigură formă de a ne proteja de gripa sezonieră și de efectele ei. "Recomand vaccinarea încă de la 6 luni. Acum există și vaccinul intranazal, care se poate administra copiilor la fel ca picăturile nazale, fără a-i mai traumatiza prin înțepare. Vaccinarea se poate face în condiții de maximă siguranță și în farmacii, și la medicii de familie. Și în farmacii există truse medicale de prim ajutor, așa că farmacistul poate interveni, la fel ca medicul, în cazul unui șoc anafilactic. Vaccinul se depozitează în frigider, unde se păstrează în condiții de siguranță până la administrarea lui. Vaccinul există deja în farmacii, iar perioada optimă de administrare este luna octombrie şi prima decadă a lunii noiembrie", ne-a mai spus dr. Ciprian Groza.