Cum îi afectează pe copii FUMATUL PASIV

Cum îi afectează pe copii FUMATUL PASIV
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copiii expuşi indirect la fumul de ţigară sunt mai susceptibili să sufere de exces de greutate şi să aibă abilităţi cognitive mai sărace, conform unui studiu american.

Ca şi în studiile anterioare pe această temă, şi acesta s-a bazat doar pe răspunsurile părinţilor la chestionare privind fumatul pasiv al copiilor lor. Aceştia au apelat la 220 de copii obezi sau supraponderali, cu vârste cuprinse între şapte şi 11 ani, şi au evaluat expunerea lor la fumul de ţigară. În plus faţă de intervievarea părinţilor şi copiilor, ei au prelevat sânge, pentru a măsura nivelul lor de cotinină, un derivat de nicotină, indicator al fumatului pasiv.

De asemenea, echipa a măsurat nivelul de activitate fizică al copiilor, un factor care poate influenţa în mare măsură prezenţa grăsimii în organism. După ce au analizat datele, au constatat o diferenţă de 25 la sută între prezenţa nicotinei în sânge şi declaraţiile părinţilor. Totodată, ei au descoperit o legătură între fumatul pasiv şi obezitatea infantilă.

Oamenii de ştiinţă au stabilit, de asemenea, o legătură între acest tip de fumat şi abilităţile cognitive mai mici, care pot duce la deficit de atenţie în clasă şi note mai mici la şcoală decât cele ale colegilor lor.

Chiar dacă mai multe studii anterioare au arătat efectele nocive ale fumatului pasiv asupra frecvenţei atacurilor de astm şi problemelor respiratorii la copii, acest ultim studiu nu a stabilit o legătură între expunerea la fumat şi unele probleme respiratorii ale subiecţilor, în special sforăitul.

Doctor Martha Tingen, unul dintre autorii acestui studiu, a comentat aceste rezultate subliniind faptul că, în general, copiii nu sunt în măsură să evite fumatul din mediul în care trăiesc, aceasta fiind responsabilitatea părinţilor.

Citit 1521 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.