BOALĂ GRAVĂ provocată de înțepăturile de ȚÂNȚARI. Patru cazuri de infecție, la Galaţi
Foto: Sursa foto: Internet

BOALĂ GRAVĂ provocată de înțepăturile de ȚÂNȚARI. Patru cazuri de infecție, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Transmis la om prin înţepătură de ţânţar, virusul West Nile poate provoca meningite şi encefalite * Singura măsură de protecţie este prevenirea înţepăturilor de ţânţari


În jur de 40 de români au fost infectaţi cu virusul West Nile, din luna mai şi până la sfârşitul lui august. În patru dintre aceste cazuri, pacienţii au decedat.

Zece la sută din totalul infecţiilor au fost înregistrate în judeţul Galaţi, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. "Este vorba despre trei femei, cu vârste de 26, 48 şi 78 de ani. Toate trei sunt din mediul rural, iar în momentul de faţă nu mai sunt internate în spital. Celălalt bolnav este un bărbat de 43 de ani, care în momentul de faţă este internat în spital, însă evoluţia stării sale de sănătate este favorabilă", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cum se manifestă

Odată pătruns în organismul uman, virusul West Nile poate provoca meningită sau encefalită. Primele simptome date de infecţia cu acest virus nu sunt deosebit de specifice. Pot apărea greaţa, vărsăturile, febra, durerea de cap şi alterarea stării generale de sănătate. De la înţepătură, pot trece între trei şi 15 zile până ce apar simptomele. În această perioadă asimptomatică, are loc incubaţia virusului.

"Spre deosebire de alte tipuri de meningite, în marea majoritate a cazurilor de infecţie cu West Nile evoluţia pacientului este una favorabilă. Când infecţia avansează, apar şi alte simptome, care ne trimit cu gândul la o posibilă encefalită sau la o meningoencefalită. Durerile de cap se intensifică, devenind insuportabile, ceafa este rigidă şi apar frisoanele cauzate de febră. Toate aceste simptome se amplifică dacă bolnavul se află în apropierea unei surse de lumină, indiferent că aceasta este naturală sau artificială. Netratată imediat, infecţia duce la dezorientarea în timp şi spaţiu, la tulburări de cunoştinţă, la comă şi chiar la deces", a explicat dr. Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Cuvioasă Parascheva" Galaţi.

Măsuri de prevenire

Având în vedere faptul că nu există vaccin care să prevină infecţia şi nici tratament specific, este foarte important să luăm anumite măsuri de prevenire a înţepăturilor de ţânţari, inclusiv în lunile septembrie şi octombrie. "Ţânţarul este singurul vector prin care virusul West Nile se transmite la om. De aceea, este indicat ca ferestrele locuinţelor să fie prevăzute cu plase fine. De asemenea, autorităţile trebuie să ia măsurile necesare pentru a stropi cu insecticid în zonele cu multă verdeaţă. Este indicată şi folosirea substanţelor (conţinute în spray-uri sau creme - n.r.) care îndepărtează ţânţarii", adaugă dr. Ganea.

De unde vin ţânţarii purtători

Nu se ştie exact cum a ajuns în România acest virus. West Nile este foarte des întâlnit în Egipt, Iordania, Israel, Orientul Mijlociu, India şi în câteva foste state ale Uniunii Sovietice. Autorităţile au identificat ca posibile cauze ale răspândirii virusului vijeliile, păsările migratoare sau diferite mamifere mari şi mici. Circuitul virusului este de la păsări la ţânţari şi iar la păsări. În acest ciclu pot fi implicate şi alte mamifere, incluzând aici şi omul. Deşi infecţia este transmisă prin înţepătura ţânţarilor, insectele preiau virusul de la păsări. Din acest motiv, este foarte importantă curăţarea coteţelor şi vaccinarea conformă a păsărilor.

Citit 12790 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 02:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.