Rezistenţa la antibiotice devine o AMENINȚARE

Rezistenţa la antibiotice devine o AMENINȚARE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Nu antibiotice la-ntâmplare” este o campanie al cărei scop este să promoveze utilizarea adecvată a antibioticelor prin informarea medicilor şi a publicului nespecialist privind riscul reprezentat de folosirea excesivă şi eronată a acestora.

Campania este lansată de Ministerul Sănătăţii, instituţie care atrage atenţia asupra faptului că rezistenţa la antibiotice este o ameninţare la adresa sănătăţii tuturor. Abuzul de antibiotice reprezintă o realitate şi în judeţul nostru. În ultima perioadă, s-a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cei care iau frecvent antibiotice, însă chiar şi aşa sunt persoane care aleg să trateze şi simplele răceli cu antibiotice.

Medicii reamintesc că antibioticele nu acţionează asupra virusurilor, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci când se constată o suprainfecţie bacteriană.

Efectele nedorite

La fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Candidozele şi diareea severă pot fi astfel de consecințe ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scară tot mai largă rezistenţa bacteriilor faţă de antibioticele la care sunt expuse.

Iar infecţiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mult mai greu de tratat, deoarece antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente, motiv pentru care va fi nevoie de antibiotice mai toxice şi mai costisitoare; în unele cazuri, rămân foarte puţine soluţii pentru tratamentul infecţiilor cu bacterii rezistente.

Dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecţii care răspund la tratamentul cu antibiotice.

Pe pagina de internet ms.ro puteţi găsi o serie de sfaturi detaliate legate de utilizarea adecvată a antibioticelor.

Citit 1095 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.