Sistemul medical, un capitol deficitar
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Sistemul medical, un capitol deficitar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Atât personalul medical care are grijă de populaţia din Scânteieşti, cât şi edilul consideră că sunt multe lucruri de pus la punct în ceea ce priveşte acordarea de servicii medicale în comună.

În cele  mai  multe cazuri, oamenii sunt prea săraci pentru a putea avea grijă de sănătatea lor. Mai ales pentru cei bătrâni, acest lucru devine o problemă acută, pentru că nu-şi permit să cheltuie din puţinii bani de pensie pentru a se interna într-un spital sau pentru a face naveta la consultaţii în cel mai apropiat oraş.

"Problemele cele mai mari le am cu vârstnicii. Vedeţi şi dumneavoastră cum arată acest cabinet. Nu a fost reabilitat niciodată. Pe timpul iernii, este extrem de frig. Pot spune că am medicamentele necesare unei urgenţe, glucometru şi tensiometru, dar şi o masă ginecologică. Sunt medicul satului de 15 ani. În această perioadă, este foarte complicat, pentru că ambulanţele nu pot trece de nămeţi şi deseori îi asist prin telefon sau merg la adresa pacientului”, ne povesteşte Carmen Florentina Ilie, medicul satului.

Aceasta speră că, în curând, cabinetul va fi reabilitat şi că va reuşi să achiziţioneze un ecograf şi un electrocardiograf. „Veniturile alocate nu sunt suficiente pentru a putea plăti impozitul, lumina, salariul asistentei şi chiria. Poate anul acesta vom fi mai norocoşi. De când muncesc aici, m-am lovit de fel şi fel de cazuri şi am învăţat să mă descurc cu ce am şi cum pot”, concluzionează medicul.

Programul medicului de familie este de luni până vineri, între orele 8,00 şi 13,00.

Localnicii din comuna Scânteişti au la dispoziţie şi un cabinet stomatologic, unde medicul şi asistenta s-au declarat mulţumiţi de aparatura de care dispun, dar şi de aprovizionarea cu materialele necesare.

Primarul comunei, Ghiorghe Bute, a declarat că lucrurile vor fi remediate cât de curând posibil. „Avem douăzeci de persoane voluntare care au învăţat prin intermediul Crucii Roşii să acorde primul ajutor, dar şi să îngrijească un bolnav. Am reuşit şi am achiziţionat câteva aparate necesare, inclusiv un defibrilator”, a spus edilul comunei.

Citit 1502 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2017 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.