Cum suplineşti carenţele de vitamine din organism pe timp de iarnă
Foto: Fructele şi legumele reprezintă cele mai bune surse de vitamine | Foto: Internet

Cum suplineşti carenţele de vitamine din organism pe timp de iarnă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Carenţele de substanţe nutritive se pot instala din numeroase motive, alimentaţia necorespunzătoare fiind una din principalele cauze. Lipsa anumitor vitamine poate produce dezechilibre majore în organism, aşa că este bine să ştii cum poţi suplini aceste neajunsuri.

O alimentaţie cât mai variată este necesară, atunci când organismul e lipsit de substanţele de care are nevoie. Încearcă să introduci în meniu multe fructe şi legume, care sunt cea mai bună sursă de vitamine, în locul clasicelor suplimente alimentare. Alege produse de sezon, accesibile, şi foloseşte-le în reţetele tale zilnice. Introdu în meniu peşte proaspăt, lactate, fructe oleaginoase crude şi dă prioritate ingredientelor cât mai puţin procesate. Nu uita că vitaminele furnizate de surse naturale se absorb mai bine în organism decât cele provenite din suplimentele de la farmacie.

Apa ajută la transportul şi absorbţia substanţelor nutritive, fiind un solvent pentru numeroase minerale. Ajută digestia şi previne constipaţia, având rolul de a dilua şi epura deşeurile din organism. Pe lângă alimentaţia corespunzătoare, un consum optim de apă zilnic îţi va restabili echilibrul nutriţional. De asemenea, apa este mediul principal de transmitere a informaţiilor către toate celulele corpului, aşa că nu trebuie să neglijezi volumul recomandat de aproximativ doi litri pe zi.

Acordă atenţie simptomelor pe care le ai

Dacă te confrunţi cu stări frecvente de oboseală, dureri osoase şi musculare, dacă ai ameţeli sau stări bruşte de slăbiciune, poate fi un semn că ai o carenţă de vitamina D. Laptele, ficatul de vită şi peştele sunt surse importante din care organismul tău îşi poate lua această vitamină. La fel şi lumina solară, care ajută la sinteza acestei vitamine în organism.

Totodată, o senzaţie de furnicături şi amorţeală a mâinilor şi picioarelor, insomniile sau durerile de cap intense pot fi consecinţa unui deficit de calciu. Acordă atenţie simptomelor pe care le ai şi consultă un specialist, pentru a afla cu siguranţă dacă problemele tale sunt cauzate de carenţa unor vitamine.

Apa ajută la transportul şi absorbţia substanţelor nutritive, fiind un solvent pentru numeroase minerale.

Citit 1420 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.