Te ajută sau nu fructele să pierzi în greutate?

Te ajută sau nu fructele să pierzi în greutate?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suntem îndemnaţi să mâncăm zilnic fructe şi legume, atât ca surse bogate în antioxidanţi şi vitamina C, cât şi ca bază a dietelor de pierdere în greutate. Excesul de fructe însă, la fel ca şi sucul de fructe - popularele freshuri - pot duce la îngrăşare, din pricina surplusului de calorii.

Există numeroase prejudecăţi referitoare la obezitate, iar concepţia "fructele mă ajută să slăbesc" e unul dintre mituri. Astfel, potrivit "Abecedarului de obezitate", coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, un kilogram de mere are 500 de kilocalorii, iar unul de struguri, 700 de calorii.

În conformitate cu piramida alimentaţiei sănătoase, medicii nutriţionişti recomandă mâncatul a două-trei porţii de fructe pe zi. Pentru prepararea unui fresh se folosesc două-trei fructe. Atenţie, însă, în cazul preparării unui suc, pulpa fructului, adică exact acea parte care conţine fibrele atât de necesare pentru o alimentaţie sănătoasă, trebuie aruncată. De asemenea, conţinutul de vitamina C al fructului, în contact cu aerul şi cu părţile metalice ale storcătorului, se diminuează considerabil.

Fructul întreg, de preferat sucului natural

Conform sursei mai sus citate, sucul de fructe fără zahăr adăugat în alimentaţie îngraşă la fel de mult, deoarece conţine toate caloriile provenite din fructele stoarse, fără a ne aduce şi avantajul fibrelor alimentare. În schimb, legumele, care au un număr semnificativ mai mic de calorii, pot fi de folos atunci când vrem să slăbim. "Aşadar, trebuie subliniat faptul că pentru a slăbi trebuie mâncate mai multe vegetale - salată verde, spanac, varză, castraveţi, vinete, conopidă, broccoli, roşii, ardei, ceapă, fasole verde, în câte trei-cinci porţii pe zi. Fructele trebuie mâncate tot zilnic, însă cu măsură", conchide sursa citată.

Citit 2950 ori Ultima modificare Marți, 20 Iunie 2017 20:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.