Colesterolul crescut îngroaşă arterele

Colesterolul crescut îngroaşă arterele
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Colesterolul este o substanţă din categoria lipidelor, foarte importantă pentru buna funcţionare a celulelor, pentru fabricarea sărurilor biliare necesare digestiei şi a hormonilor sexuali. Colesterolul este transportat prin sânge sub forma a două lipoproteine - LDL (colesterolul "rău") şi HDL (colesterolul "bun").

Atunci când colesterolul din sânge creşte, el îngroaşă arterele, transformându-le în tuburi rigide, care împiedică circulaţia sângelui şi aprovizionarea cu nutrienţi a organelor vitale. Boala se numeşte ateroscleroză. Două sunt sursele prin care colesterolul este prezent în corp: prin consumul de grăsimi animale - colesterol exogen, şi în urma fabricării lui de către ficat - colesterol endogen. Nivelul normal de colesterol din sânge este între 150 şi 200 de miligrame pe decilitru, din care 20-25 la sută este datorat celui exogen.

Potrivit "Abecedarului de nutriţie", coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 de miligrame pe zi. Creşterea colesterolului total şi a celui rău - LDL - sunt factori de risc cardiovascular, astfel că dieta este importantă, pentru că prin intermediul ei putem controla cantitatea de grăsimi animale pe care le consumăm. Alimente precum gălbenuşul de ou, preparatele pe bază de creier, ficat, carne de porc, unt, mezeluri trebuie eliminate limitate. În acelaşi timp, trebuie încurajat consumul de peşte şi de carne de pasăre.

Potrivit "Ghidului de nutriţie", coordonat de prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, deşi creveţii au un conţinut ridicat de colesterol, aceştia au în componenţa lor şi anumite substanţe - steroli non-colesterolici - care intră în competiţie cu colesterolul pentru absorbţie şi, din acest motiv, sunt recomandabili, comparativ cu carnea de vită, de oaie sau de porc, al cărui consum trebuie limitat.

Potrivit aceleiaşi surse, cu excepţia brânzei de fermă - telemea - şi proaspete, majoritatea tipurilor sunt bogate în colesterol, astfel că ar trebui limitat consumul. Se poate face acest lucru prin înlocuirea cu brânzeturi fără grăsimi sau cu conţinut mic, obţinute din produse vegetale.        

Citit 3148 ori Ultima modificare Duminică, 19 Noiembrie 2017 20:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.