România, arătată cu degetul din cauza mitei

România, arătată cu degetul din cauza mitei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Recomandările făcute României în acest an în ceea ce priveşte sistemul de sănătate se concentrează pe plăţile informale, care trebuie reduse, a declarat, luni, Angela Blanco, din partea Directoratului General pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară al Comisiei Europene, la dezbaterea "Patient - Centred Rountable on Working Together for Accesible Health".

"De-a lungul anilor, România a primit recomandări privind multe aspecte ale sistemelor de sănătate. (...) În prezent, recomandările actuale făcute României în acest an se concentrează pe plăţile informale, care trebuie reduse, o chestiune legată de acces, pentru că plăţile informale neoficiale sunt o barieră în calea accesului şi sunt legate de alte aspecte privind sistemul de sănătate, cum ar fi sănătate deficitară a forţei de muncă", a spus Blanco.

Potrivit oficialului, România a înregistrat progrese în ceea ce priveşte recomandările, însă "există loc de îmbunătăţire". "În luna mai (2018 - n.r.) se vor face alte recomandări de ţară, aşa cum se întâmplă în fiecare an. (...) Analiza pe care noi o facem la nivelul Comisiei, pentru a sprijini recomandările, se bazează pe anumite informaţii. În trasarea acestor recomandări, ţinem cont de indicatori comparabili la nivel internaţional", a mai spus Blanco.

Potrivit unui studiu efectuat în România în urmă cu patru ani, peste 60 la sută dintre respondenţi au afirmat că au fost nevoiţi să ofere recompense financiare atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. Mai exact, 83 la sută dintre aceste sume au fost oferite personalului medical ce activează în sistemul public de sănătate, în timp ce 7 la sută medicilor din sistemul privat. În acelaşi timp, zece la sută dintre participanţii la sondaj nu au dorit să comunice tipul de instituţie către care au fost nevoiţi sau au ales să dea mită. Un alt rezultat notabil este reflectat de procentul mare de pacienţi - 24 la sută - care, în urma apelării la serviciile oferite de centrele medicale private, sunt trimişi către centre medicale publice, pentru investigaţii suplimentare şi proceduri complexe. Pacienţii au fost de părere că medicii care activează atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat, ar trebui remuneraţi ţinându-se cont de evaluarea primită din partea pacienţilor.        

Citit 1763 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.