În loc de preot, i-a intrat apa în casă. N-a mai plouat aşa din 1991. REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

În loc de preot, i-a intrat apa în casă. N-a mai plouat aşa din 1991. REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Dacă s-ar face un top al celor loviţi de soartă în urma ploilor torenţiale care s-au abătut asupra comunei Piscu în noaptea de 15 iunie, Marin Doru ar ocupa cu siguranţă, din nefericire pentru el, unul din locurile fruntaşe.

Marin Doru e băcăuan, soţia lui e din Galaţi, aşa că s-au hotărât să-şi ridice o casă, la marginea cartierului „Un zâmbet”. A muncit din greu la ea, ajutat de soţie şi de fratele lui, atunci când acesta a putut să vină de la Bacău. Acum aproape două săptămâni, la interior, casa era aproape gata. Parchet de calitate luat „de la Dedeman”, gresie şi faianţă pentru baie şi bucătărie, mobilierul era adus şi el, instalaţia electrică era pusă la punct, fuseseră făcute chiar şi conexiunile pentru internet wi-fi. Casa este situată într-o zonă uşor în pantă. Jos, la vale, fusese ridicat un gard. În deal, câteva foi de tablă aşezate temporar, tot pentru protecţie în caz de... ceva. Omul adusese chiar şi o maşină cu balastru, pentru a amenaja curtea, prevăzută cu fosă septică şi cu tot ce trebuie. Ce mai încoace şi-ncolo, vecinii spun că Marin Doru se pregătea să cheme preotul pentru sfeştanie. În loc de asta, în casă i-au intrat apa şi mâlul. Şi au distrus tot.

„A fost dezastru! Am apucat atunci să deschid uşa, am vrut să văd ce se întâmplă şi m-a prins puhoiul. Am avut mâlul de aproape zece centimetri în casă. Totul strălucea şi acum totul e distrus”, ne spune Marin Doru. Ne duce prin toate camerele, ne arată parchetul pe care a trebuit să-l scoată şi pe care nu-l mai poate folosi. Vedem urmele lăsate de inundaţie în casă. Ne arată şi cârpeala pe care a trebuit să o facă la tavan, pentru că nici podul n-a mai făcut faţă la potop. „Tot balastrul meu e în stradă, uitaţi, se vede până la şosea. Zece milioane (lei vechi – n.rd.) dădusem pe el şi acum apa l-a luat pe tot şi l-a împrăştiat pe câmp. Acum scot mâlul la lopată din casă, mă ajută şi fratele meu”. Face o socoteală scurtă şi zâmbeşte amar: „Vreo 6.000 de lei m-a costat totul, din care 2.200 numai parchetul, fără să mai pun la socoteală şi munca mea. Iar dacă nu vin inundaţiile, vin hoţii. Uitaţi-vă şi la drumul din faţa casei, e drum comunal, dar, când plouă, nici maşina de gunoi nu are cum să intre”.

Peste 120 de litri pe metrul pătrat

Primarul Ştefan Vlad ne spune: „La inundaţiile din seara de 15 iunie, au fost inundate opt case. Dar ştiţi cum e la Piscu şi la Vameş, pe cât de repede a venit apa, la fel de repede a şi plecat. Au fost inundate şi 150-200 de curţi. A plouat torenţial. Bătrânii spun că n-a mai plouat aşa din 1991, au fost acum peste 120 de litri pe metrul pătrat. De pe versanţi, de pe vreo două mii de hectare, toată apa a venit spre sat şi în special spre Vameş. În plus, a plouat şi cu piatră şi le-a distrus grădinile, legumele – au fost distruse în totalitate”.

Luni, 25 iunie, o comisie de la Prefectură a venit în comuna Piscu să evalueze pagubele din urma inundaţiilor.

La Vameş, trenurile, tot pe un singur fir

Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Tecuci se desfăşoară în continuare pe un singur fir, dar fără viteze restricţionate, ne-a informat directorul Regionalei Căi Ferate Galaţi, Aurel Ciotârcă. Reamintim că ploile torenţiale din noaptea de 15 spre 16 iunie au spălat terasamentul căii ferate între Piscu şi Vameş, ceea ce a făcut ca, în primele zile de după, traficul feroviar să fie întrerupt pe un fir iar pe cel de-al doilea să se efectueze cu restricţii de viteză. Acum, situaţia revine, încet-încet, la normal. „S-au creat nişte ravene, pe care trebuie să le completăm cu pământ, pe care îl vom aduce săptămâna viitoare, ca să refacem stratul de umplutură. Pământul îl vom aduce de la Putna Seacă, unde executăm nişte lucrări de ciuruire. În momentul de faţă, circulaţia se desfăşoară tot pe un singur fir, fără restricţie de viteză”, ne-a declarat directorul Regionalei CF Galaţi.

...și strada Salcâmilor, doar cu numele

Pe strada Salcâmilor din satul Vameş au rămas doar salcâmii de pe margine, pentru că ceea ce se vede cu greu mai poate fi numit stradă, din cauza torenţilor care s-au scurs la inundaţii. Există şi un podeţ care pare destul de periculos, pe care copiii trebuie să-l traverseze cu foarte mare atenţie în drumul spre şcoală. Primarul comunei Piscu, Ştefan Vlad, spune că strada va fi reabilitată până în toamnă cel târziu, cu bani de la bugetul local. Deocamdată, proiectul se află la Agenţia de Mediu, la avizare.

AFLĂ și despre casele-fantomă din Vameş

Citit 14114 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2018 03:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.