În loc de preot, i-a intrat apa în casă. N-a mai plouat aşa din 1991. REPORTAJ

În loc de preot, i-a intrat apa în casă. N-a mai plouat aşa din 1991. REPORTAJ

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
9 comentarii

Dacă s-ar face un top al celor loviţi de soartă în urma ploilor torenţiale care s-au abătut asupra comunei Piscu în noaptea de 15 iunie, Marin Doru ar ocupa cu siguranţă, din nefericire pentru el, unul din locurile fruntaşe.

Marin Doru e băcăuan, soţia lui e din Galaţi, aşa că s-au hotărât să-şi ridice o casă, la marginea cartierului „Un zâmbet”. A muncit din greu la ea, ajutat de soţie şi de fratele lui, atunci când acesta a putut să vină de la Bacău. Acum aproape două săptămâni, la interior, casa era aproape gata. Parchet de calitate luat „de la Dedeman”, gresie şi faianţă pentru baie şi bucătărie, mobilierul era adus şi el, instalaţia electrică era pusă la punct, fuseseră făcute chiar şi conexiunile pentru internet wi-fi. Casa este situată într-o zonă uşor în pantă. Jos, la vale, fusese ridicat un gard. În deal, câteva foi de tablă aşezate temporar, tot pentru protecţie în caz de... ceva. Omul adusese chiar şi o maşină cu balastru, pentru a amenaja curtea, prevăzută cu fosă septică şi cu tot ce trebuie. Ce mai încoace şi-ncolo, vecinii spun că Marin Doru se pregătea să cheme preotul pentru sfeştanie. În loc de asta, în casă i-au intrat apa şi mâlul. Şi au distrus tot.

„A fost dezastru! Am apucat atunci să deschid uşa, am vrut să văd ce se întâmplă şi m-a prins puhoiul. Am avut mâlul de aproape zece centimetri în casă. Totul strălucea şi acum totul e distrus”, ne spune Marin Doru. Ne duce prin toate camerele, ne arată parchetul pe care a trebuit să-l scoată şi pe care nu-l mai poate folosi. Vedem urmele lăsate de inundaţie în casă. Ne arată şi cârpeala pe care a trebuit să o facă la tavan, pentru că nici podul n-a mai făcut faţă la potop. „Tot balastrul meu e în stradă, uitaţi, se vede până la şosea. Zece milioane (lei vechi – n.rd.) dădusem pe el şi acum apa l-a luat pe tot şi l-a împrăştiat pe câmp. Acum scot mâlul la lopată din casă, mă ajută şi fratele meu”. Face o socoteală scurtă şi zâmbeşte amar: „Vreo 6.000 de lei m-a costat totul, din care 2.200 numai parchetul, fără să mai pun la socoteală şi munca mea. Iar dacă nu vin inundaţiile, vin hoţii. Uitaţi-vă şi la drumul din faţa casei, e drum comunal, dar, când plouă, nici maşina de gunoi nu are cum să intre”.

Peste 120 de litri pe metrul pătrat

Primarul Ştefan Vlad ne spune: „La inundaţiile din seara de 15 iunie, au fost inundate opt case. Dar ştiţi cum e la Piscu şi la Vameş, pe cât de repede a venit apa, la fel de repede a şi plecat. Au fost inundate şi 150-200 de curţi. A plouat torenţial. Bătrânii spun că n-a mai plouat aşa din 1991, au fost acum peste 120 de litri pe metrul pătrat. De pe versanţi, de pe vreo două mii de hectare, toată apa a venit spre sat şi în special spre Vameş. În plus, a plouat şi cu piatră şi le-a distrus grădinile, legumele – au fost distruse în totalitate”.

Luni, 25 iunie, o comisie de la Prefectură a venit în comuna Piscu să evalueze pagubele din urma inundaţiilor.

La Vameş, trenurile, tot pe un singur fir

Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Tecuci se desfăşoară în continuare pe un singur fir, dar fără viteze restricţionate, ne-a informat directorul Regionalei Căi Ferate Galaţi, Aurel Ciotârcă. Reamintim că ploile torenţiale din noaptea de 15 spre 16 iunie au spălat terasamentul căii ferate între Piscu şi Vameş, ceea ce a făcut ca, în primele zile de după, traficul feroviar să fie întrerupt pe un fir iar pe cel de-al doilea să se efectueze cu restricţii de viteză. Acum, situaţia revine, încet-încet, la normal. „S-au creat nişte ravene, pe care trebuie să le completăm cu pământ, pe care îl vom aduce săptămâna viitoare, ca să refacem stratul de umplutură. Pământul îl vom aduce de la Putna Seacă, unde executăm nişte lucrări de ciuruire. În momentul de faţă, circulaţia se desfăşoară tot pe un singur fir, fără restricţie de viteză”, ne-a declarat directorul Regionalei CF Galaţi.

...și strada Salcâmilor, doar cu numele

Pe strada Salcâmilor din satul Vameş au rămas doar salcâmii de pe margine, pentru că ceea ce se vede cu greu mai poate fi numit stradă, din cauza torenţilor care s-au scurs la inundaţii. Există şi un podeţ care pare destul de periculos, pe care copiii trebuie să-l traverseze cu foarte mare atenţie în drumul spre şcoală. Primarul comunei Piscu, Ştefan Vlad, spune că strada va fi reabilitată până în toamnă cel târziu, cu bani de la bugetul local. Deocamdată, proiectul se află la Agenţia de Mediu, la avizare.

AFLĂ și despre casele-fantomă din Vameş

Citit 12133 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2018 03:13

9 comentarii

 • postat de Doru Joi, 28 Iunie 2018 09:30 86.120.173.*** Link la comentariu
  0
  8

  Sa va răspund unora dintre voi . Eu sunt cel din reportaj. Copaci nu am găsit pe dealul ăla când am primit terenul de la socrul meu, deci nu am avut ce tăia . Poate au fost copaci pe timpul lui Decebal. Zona nu e una inundabila întrucât e la 80 m altitudine fata de nivelul marii. Vina este a mea pt ca m am grăbit cu terminarea lucrărilor de interior, prioritate fiind un zid in spatele casei pt protecția de aluviuni, dar acum mi am invatat lecția . A si balastru ! Am gresit , ce sa i faci , greșesc ei miniștrii in exprimare, ce pretenții ai de la un biet plătitor de taxe? Asa cum am reușit in trei ani sa fac o casa , sunt pregătit S-o iau de la capăt oricând , deci nu-i bai. Va rog păstrați sfaturile pt voi , pt ca eu am cu cine ma sfătui . Bafta la toți !

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 27 Iunie 2018 23:33 188.24.253.*** Link la comentariu
  0
  1

  Suntem un popor de cacao... de cea mai proasta calitate, o tiganime puturoasa... delasatoare, caucazieni indiferenti si PASIVI! Platim apa rece... 7 lei si... inloc de 1 LEU si.... si multe altele... Daca as intra in ei, ar fugi ca potarnichile! Niste pramatii bolnave dupa furt... lasa ca prostii platesc!

  BAAAAAAAAAAAA TU DACA MAI ENERVEZI POPORUL EU ITI CURBEZ LUMINA CU-I TE-A FACUT! - Divertis

  Raportează
 • postat de Toma Miercuri, 27 Iunie 2018 19:14 5.13.240.*** Link la comentariu
  3
  3

  In contextul schimbarilor climatice, a amplificarii fenomenelor extreme, prioritatea in zonele cu probleme ar trebui sa fie impadurirea versantilor. Peste tot unde exista versanti lasati parloaga este necesar a se planta fie vita de vie fie arbusti si pomi care sa stabilizeze solul si sa impiedice formarea torentilor cand ploua torential.
  Albiile raurilor si paraielor trebuie decolmatate si adancite, santurile curatate, taluzurile stabilizate si crearea unor retele de drenaj.
  Asta ar trebui sa fie una dintre prioritatile 0 ale Consiliului Judetean.
  Trebuie impaduruire masiva altfel incet, incet altfel din ce in ce mai multe localitati vor fi afectate.
  Infiintate plantatii, supravegheate, inlocuite cele care nu s-au prins sau au fost afectate de fenomenele extreme, si aplicate pedepse drastice pentru defrisari sau distrugeri.

  Raportează
 • postat de Messi Miercuri, 27 Iunie 2018 17:24 188.24.239.*** Link la comentariu
  0
  2

  Bai tirpitz tu cunosti locul de vorbesti ca curca biata?

  Raportează
 • postat de Cori Miercuri, 27 Iunie 2018 17:14 82.137.12.*** Link la comentariu
  1
  4

  Pt Unu care nu știe ce i ăla balastru, este pietriș.

  Raportează
 • postat de Costi Miercuri, 27 Iunie 2018 15:40 95.77.96.*** Link la comentariu
  3
  8

  Pai daca nu a mai ploua asa din 1991, credeai ca nu mai ploua niciodata torential? Mai ales acum, cand schimbarea climei duce la o frecventa mai mare a fenomenelor extreme?

  Eu iti recomand sa nu tii cont de faptul ca acest dezastru te-a costat 6.000 de lei, ci sa pui in balantul faptul ca vor veni dezastre mai mari si mai multe in urmatorii ani, ca vad ati taiat toti copacii de pe deal. Vezi daca nu cumva dezastrele astea o sa te coste mai mult decat casa si ia o hotarare cat mai repede.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Miercuri, 27 Iunie 2018 07:49 5.12.154.*** Link la comentariu
  7
  17

  Cum naiba sa-ti construiesti o casa fara sa te interesezi de zona respectiva? Daca ploile din anii precedenti au inundat toate locuintele din jur, tu iti faci o casa pe-aproape ?

  Raportează
 • postat de Unu Miercuri, 27 Iunie 2018 07:03 92.86.39.*** Link la comentariu
  12
  6

  Ba Cornele, poate ne lamuresti si pe noi ce e ala "balastru".
  Cum poate fi o masina de "balastru"?

  BALÁSTRU s. n. compas dintr-un braț, cu manșon la partea superioară, de care este legat un al doilea braț care se arcuiește și poartă un creion, la trasarea de cercuri mari.

  Raportează
 • postat de dgi Miercuri, 27 Iunie 2018 00:33 82.208.137.*** Link la comentariu
  2
  8

  Nu respectarea contractului de finantare europeana este problema. Ar trebui sa ne spuna Apa Canal daca a respectat intocmai graficul de majorare a pretului convenit prin contract. Se pare ca atunci cand vor sa justifice preturi dau vina pe europeni. Ar trebui sa explice de ce au cerut Consiliului Local (care fiind PSD majoritar a si aprobat) acum cativa ani buni in urma devansarea transelor de majorare (majorare in avans fata de graficul semnat initial). Aceasta solicitare a condus la majorarea cu procent semnificativ mai mare si mai repede cu cativa ani a pretului la apa si canal. Atunci ca si acum, nu investigheaza nimeni daca afirmatiile societatii sunt corecte precum si faptul ca in conditii de profit destul de mare poate nu ar mai fi fost cazul unei majorari imediate. Dealtfel , chiar si in conditii de profit mare angajatii muncitori sunt platiti aproape de salariul minim pe cand sefii mai mati au de 4-8 ori salarii mai mari. In conditiile avantajoase in care isi desfasoara activitatea, poate ar fi trebuit sa fie mai milosi cu cei nevoiasi care chiar nu pot plati factura si sa propuna aceluiasi Consiliu Local ca cei sub un venit minim sa poata beneficia gratuit de macar 1 metru cub de apa pe luna. Doar il platim si pe acesta tot noi.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.