Maidanezii de la Șendreni, eutanasiați
Foto: Iulia Kelt

Maidanezii de la Șendreni, eutanasiați
În imagine, Paul Cristea
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La Șendreni, problema câinilor maidanezi se rezolvă conform legislației, adică Legea 258/2013, care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Primarul spune că nu are de ales, pentru că aceștia reprezintă o amenințare la adresa locuitorilor comunei. Astfel, primăria a plătit un ONG, care a eutanasiat o parte din câini.

”Operatorul este obligat să facă publicitate și să anunțe persoanele interesate, în cazul în care cineva consideră că a fost câinele lui, să vină să și-l ia. Dacă este adoptabil, îl microcipează, îl deparazitează, îi fac toate procedurile”, precizează alesul local. Deși nu ezită să pună în aplicare prevederile legii, primarul din Șendreni spune că este un iubitor de animale și le ajută cum poate. ”Iubesc și eu animalele, am trei câini, îi țin în curte. Până acum, patru luni de zile, am avut un câine care era bolnăvior și cu picioarele din spate nu se putea mișca. Patru ani de zile, zi de zi, l-am pus într-un căruț, l-am ridicat, și îl puneam să facă mișcare”, a mai adăugat edilul.

Eutanasierea nu rezolvă problema maidanezilor

Cât despre înființarea unui centru pentru câini, Paul Cristea afirmă că opțiunea a fost analizată, însă nu are perspective în regiune. Conform unor studii citate de primar, costurile de întreținerea unui centru ar fi foarte mari, iar maidanezii vor continua să trăiască pe străzile comunei, fiind aduși din localitățile vecine. ”Noi va trebui să-i capturăm, să-i ținem și ne vom trezi tot timpul că vin alții. Și atunci, în loc să folosim banul public pentru altele, nu numai pentru asta, nu o să ajungem niciodată la finiș”, a spus Paul Cristea.

Chiar dacă maidanezii sunt eutanasiați, primarul spune că patrupezii nu au dispărut complet de pe străzile comunei. ”Ne batem joc de banul public. Tot timpul plătim să-i captureze, să-i deparaziteze, să-i sterilizeze, după care alții iar le dau drumul. Eu trebuie să-i dau de mâncare dacă nu-l eutanasiez. Nu pot să fac lucrul acesta din bugetul local. Nu pot să spun organelor de verificare că eu sunt iubitor de câine și i-am dat de mâncare din banul public”, a conchis primarul.

Șendreniul - fără utilități, dar foarte căutat. REPORTAJ - click aici

Citit 7119 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2018 00:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.